Banana bread cu nuca si caise uscate

De data aceasta ceva simpluț, ceva clasic, banana bread cu nucă și caise uscate. Banana bread este o rețetă cunoscută de toată lumea, este de fapt un chec cu banane sau în traducere liberă, o pâine dulce cu banane. Sunt mii și mii de reinterpretări ale rețetei originale, se poate face simplă, fără niciun adaos de alte ingrediente, însă alegerea mea a fost să pun și niște bucăți de nucă și caise uscate. Și bine am făcut, uitați-vă cât de frumos sunt aceste felii, în care se văd perfect caisele și bucățile de nucă! 🙂

banana bread cu nuca si caise uscate

Când este momentul potrivit să faci banana bread?

Atunci când ai banane super coapte în casă, pe a căror coajă începe să apară pete negre, acesta fiind un semn că trebuie folosite imediat pentru a nu se strica. Eu deobicei cumpăr de la magazinul cu legume & fructe banane deja bine coapte, pentru că nu-mi plac cele verzi. Le folosesc fie în smoothie-uri, fie le înlătur coaja, tai bananele în bucăți mai mici și le pun în congelator într-o pungă, pentru a putea fi folosite pe viitor. Pentru că nu-mi place să adaug zahăr în deserturi, aleg întotdeauna să îndulcesc chec-urile, blaturile, biscuiții etc., cu banane. De data aceasta am ales să folosesc bananele coapte pe care le aveam într-o rețetă de banana bread cu miez de nucă și caise uscate.

banana bread cu nuca si caise uscate

Este o rețetă super simplă, banală, oricine o poate pregăti, iar majoritatea ingredientelor cu siguranță le aveți deja în casă. Pe cuvânt de #foodie că este foarte gustoasă, destul de dulce de la bananele și caisele din compoziție, deci nu mai trebuie să adăugăm zahăr, iar miezul de nucă este fix ce trebuie. Se păstrează foarte bine câteva zile la frigider, poate fi mâncată la micul dejun (eu așa o mănânc deobicei) sau ca gustare între mese. Poți să tai câteva felii, să le pui într-o caserolă și o iei cu tine la școală, facultate, locul de muncă. Nu uita să pui și pentru colegii tăi, cu siguranță le va plăcea această banana bread cu nucă și caise uscate! 🙂

Hai acum să trecem la treabă și să vă arăt cât de ușor și rapid se face!
____________________________________
INGREDIENTE
100 gr. făină integrală + 100 gr. făină albă
3 banane coapte (aprox 300 gr.)
50-70 ml. lapte sau iaurt natural (adaugă iaurt sau lapte atât cât este nevoie ca să omogenizezi compoziția)
2 ouă
1 linguriță esență de vanilie + 1 lgț esență de rom
70 gr. caise uscate/deshidratate
60 gr. miez de nucă
1 plic (15 gr.) praf de copt
1 linguriță bicarbonat de sodiu
½ linguriță scorțișoară
1 vârf de sare

Opțional: 3 linguri ulei cocos (sau ulei vegetal)

banana bread cu nuca si caise uscate

*Dacă nu ai caise uscate, poți să le înlocuiești cu stafide, merișoare, prune sau curmale uscate. La fel, miezul de nucă poate fi înlocuit cu alte oleaginoase: migdale, arahide, alune de pădure sau pot fi excluse.

Notă! Cântărește bananele după ce le decojești, ale mele au avut 300 gr. Dacă cele 3 banane pe care pe folosești cântăresc mai mult, ai grijă să pui mai puțin iaurt sau lapte. 
____________________________________
PREPARARE
Într-un bol pune ingredientele uscate: făina integrală, făina albă, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, scorțișoara și 1 vârf de sare. Amestecă.

Într-un alt bol încăpător pisează bananele cu ajutorul unei furculițe sau cu un instrument de făcut piure. Adaugă apoi cele 2 ouă, iaurtul, uleiul de cocos și cele 2 esențe. Amestecă.

banana bread cu nuca si caise uscate

Taie miezul de nucă și caisele uscate în bucăți mai mici și adaugă-le în bolul cu ingredientele uscate. Adauga peste ele ingredientele lichide și amestecă totul bine-bine.

Pune această compoziție într-o tavă de chec acoperită cu hârtie de copt, unsă cu puțin ulei de cocos. Pune tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 45-55 minute (depinde de cuptorul fiecăruia). Verifică după 45 minute cu ajutorul unei scobitori, dacă iese curată, banana bread este gata. Dacă nu, mai las-o câteva vreo 5 minute.

Lasă să se răcească complet, apoi taie și servește cu plăcere!

Banana Bread trebuie să aibă o textură mai umedă, așa că nu-ti face griji dacă vezi că feliile sunt puțin umede atunci când tai checul.

banana bread cu nuca si caise uscate

banana bread cu nuca si caise uscate

Cu drag din bucătăria Foodieopedia,
Nicoleta.

P.S. Nu uita să dai un LIKE paginii de Facebook Foodieopedia dacă vrei să știi când postez ultimele rețete!

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu

Adresa dumneavoastra nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

4 Comentarii

  • Foodieopedia:
    2 luni

    Mulțumesc frumos! :)

  • Foodieopedia:
    2 luni

    Mă bucur tare mult că ți-a plăcut! Poți să pui orice alte fructe în locul a ceea ce am pus eu pt ,,umplutură”. Ai ideea de bază, după te joci și faci combinații :))

  • Andreea:
    2 luni

    Categoric reteta mea preferata! Am incercat si varianta in care am inlocuit caisele cu visine <3

  • Anca:
    6 luni

    Merita incercat. Foarte bun Felicitari ptr retete