Chec cu dovleac si faina de cocos

A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva, cu umbra unui copac sau mai bine cu niște felii delicioase de chec cu dovleac și făină de cocos. Se pare că m-a prins febra rețetelor de toamnă și cum dovleacul este vedeta acestui sezon, o să profit de ele până mă satur.

Acest chec cu dovleac si făină de cocos este un chec fără gluten, fără zahăr adăugat sau alți îndulcitori și este perfect pentru a-ți satisface nevoia de dulce în orice moment al zilei, fără să ai regrete că l-ai mâncat.

chec cu faina de cocos si dovleac - foodieopedia

chec cu faina de cocos si dovleac - foodieopedia

Pentru această rețetă am optat pentru o făină de cocos, pe care am cumpărat-o de pe Biosano.ro acum câteva săptămâni. Aveau transportul gratuit și am găsit-o la un preț foarte avantajos, adică 1 kg de făină de cocos la 19 lei (un preț mega bun față de cele pe care le-am găsit în alte magazine naturiste). Chiar și așa, dacă ți se pare mult să dai 19 lei pe o făină, trebuie să ții cont că făina de cocos are o putere de absobție a lichidului mult mai mare decât o făină obișnuită, deci nu va fi nevoie să folosești o cantitate foarte mare (pentru acest chec am folosit doar 65 grame).

faina de cocos Biosano.ro

Făină de cocos nu-mi este deloc străină, pe blog am o rețeta mea de brownies cu făină de cocos, absolut delicioasă.

Despre faina de cocos. De ce este sanatoasa faina de cocos?

  • este plină de fibre, proteine și grăsimi sănătoase benefice organismului
  • conține acid lauric, care are cunoscut pentru proprietatile sale antimicrobiene , antivirale si antifungice
  • este ideală pentru cei care țin la silueta lor (este o făină low-carb)
  • nu conține gluten (este perfectă în special pentru cei care suferă de boala Celiacă)
  • are un indice glicemic scăzut (nu crește brusc nivelul zahărului în sânge)
  • este des folosită în dietele paleo, low-carb, keto, fără gluten
  • are un gust deosebit de cocos (dă un gust foarte bun oricărui desert)

Poate vă veți întreba dacă am un stil alimentar fără gluten din moment ce am folosit această făină. Nu, nu am, dar îmi place să încerc rețete din diferite regimuri alimentare, fie el vegan, vegetarian, raw-vegan sau fără gluten. Stilul meu alimentar este echilibrat și încerc pe cât posibil să mănânc sănătos. Lucru care îmi reușește în 80-90% din cazuri.

chec cu faina de cocos si dovleac - foodieopedia

Despre acest chec, numai de bine. Foarte gustos, foarte aerat, iar gustul cocosului și a dovleacului se potrivesc de minune. Este suficient de dulce de la banana pe care am pus-o în compoziție, dar și datorită dovleacului care este dulceag. Cine dorește, cine poftește, poate să adauge zahăr sau alți îndulcitori (vezi mai jos sub lista de ingrediente notițele mele).

Acestea fiind spune, dragilor, vă invit la 1 felie, 2, 3 de chec cu dovleac și făină de cocos!
____________________________________
INGREDIENTE
65 gr. făină de cocos
6 ouă (la temperatura camerei)
50 ml. ulei de cocos
120 gr. piure de dovleac copt (eu am folosit dovleac plăcintar)
1 banană mare (170 gr.)
1 plic praf de copt fără gluten
1 lingură esență de vanilie
1 lingură amestec de condimente: scorțișoară, nucșoară, ghimbir pudră, cardamom (sunt condimente speciale pentru dovleac, dar dacă nu le aveți în casă pe toate, atunci sigur măcar aveți scorțișoară)
un praf de sare

chec cu faina de cocos si dovleac - foodieopedia

NOTA

  1. Eu am folosit banana pe post de îndulcitor în rețetă. Dacă nu vrei să adaugi banană în rețetă, atunci îți sugerez să mărești gramajul la piureul de dovleac cu 80 gr. și să adaugi 1-2 linguri zahăr/îndulcitori naturali sau miere, sirop de agave sau sirop de arțar.
  2. Această rețetă nu va ieși la fel dacă vei folosi altă faină. Făina de cocos este una mai specială și nu necesită un gramaj foarte mare în rețete pentru că aceasta absoarbe foarte mult lichidul.
  3. Dacă nu ai făină de cocos în casă sau nu dorești să faci checul cu făină de cocos, ca punct de reper îți recomand rețeta mea de Banana Bread, unde poți să folosești jumătate din gramajul bananelor din lista de ingrediente și să adaugi piure de dovleac în schimb. Restul pașiilor îi urmezi de acolo, iar dacă vrei poți să renunți la nuca și caisele uscate și să faci chec-ul simplu.

____________________________________
PREPARARE
Îți recomand să faci piureul de dovleac cu o seară înainte. Taie un dovleac plăcintar în jumătate, apoi fiecare jumătate tai-o în bucăți mai mici. Pune feliile de dovleac într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, condimentează-le cu amestecul de 4 condimente menționate mai sus (scorțișoară, nucșoară, ghimbir pudră, cardamom ), apoi bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 45-50 minute, până când dovleacul devine moale. Întoarce-le de pe o parte pe cealaltă la jumătatea timpului.

După ce s-a copt, scoate tava din cuptor, lasă dovleacul să se răcească un pic, apoi înlătură coaja. Pune miezul de doveac într-un robot de bucătărie și mixează-l până devine piure. Poți să folosești și un blender vertical. Pune piureul de dovleac într-un bol la frigider până a doua zi. Rezistă și 2-3 zile la frigider. Important este să-l ai pregătit.

Buuuun, acum că avem piureul de dovleac făcut, putem să trecem la următorul pas al rețetei.

Compoziția lichidă: pune cele 6 ouă și uleiul de cocos într-un bol încăpător și bate-le cu o furculiță. Peste acestea adaugă piureul de dovleac și banana pisată cu o furculiță, apoi amestecă bine-bine.

chec cu faina de cocos si dovleac - foodieopedia

Compoziția uscată: într-un bol mai mic amestecă făina de cocos, praful de copt, un vârf de sare și mixul de condimente, adaugă-le peste compoziția lichidă și amestecă totul până ai un aluat omogen.

Chiar dacă o să ți se pară că e prea puțină făină, nu-ți face griji, pentru că făina de cocos are o putere de absorbție mai mare decât orice altă făină. O dată ce vei amesteca cele 2 compoziții (umedă+uscată), vei observa imediat efectul ei.

Pune compoziția rezultată într-o formă de chec mică (eu am folosit una de 24 cm), apoi bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 45 minute. Scoate tava și lasă checul să se răcească complet.

chec cu faina de cocos si dovleac - foodieopedia

Topește niște ciocolată neagră la Bain Marie (baie de aburi), apoi cu ajutorul unei liguri fă câteva fâșii deasupra checului. Eu am pus și niște semințe crude de dovleac, ca să fie în aceeși temă.

chec cu faina de cocos si dovleac - foodieopedia

Ciocolata de deasupra poate fi opțională, eu nu m-am putut abține. Puțină ciocolată nu strică niciodată.

Checul este foarte pufos, gustos și a ieșit mai bun decât mă așteptam. Cu siguranță voi mai repeta rețeta.

chec cu faina de cocos si dovleac - foodieopedia

Încearcă și tu acest chec cu dovleac și făină de cocos!

Cu drag, Nicoleta!

P.S. Nu uita să dai LIKE paginii de Facebook Foodieopedia pentru a fii la curent cu ultimele rețete postate!

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu

Adresa dumneavoastra nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

2 Comentarii

  • Foodieopedia:
    5 zile

    Cred că ar merge, sper să nu fie prea lichid dovleacul acela. Lasă-l la dezghețat și vezi după textura lui. Să ții cont că rețeta e făcută cu făină de cocos. Este o făină mai specială și nu se comportă la fel ca cea din grâu.

  • Ioana:
    5 zile

    Buna! Reteta merge si cu dovleac copt si pus la congelator? Am o punga mare pastrata acolo de ceva vreme pentru prajituri sau supa si ma gandeam daca oare nu merge direct in acest chec. Mersiii! ^_^