Chec cu morcovi, merisoare si nuca

Carrot Cake sau chec cu morcovi, merișoare, nucă și cremă din brânză de vaci cu iaurt…te lingi pe degete cât e de gustos. Pinky promise!

Carrot Cake cu merisoare si crema de branza - foodieopedia.ro

Cum mi-a venit ideea acestei rețete?

Acest chec are la bază compoziția unei rețete de carrot cake. Ei bine, toată lumea știe că există mii și mii de interpretări ale unei rețete de carrot cake, însă eu când am făcut prima dată acest chec cu morcovi, nu am plănuit nimic dinainte, ci pur și simplu am folosit ce aveam la îndemână. Voiam să am și un desert pentru cină și am folosit ceea ce aveam în casă în acel moment. Vă spun sincer că este cel mai bun chec cu morcovi pe care l-am mâncat vreodată. Și nu o spun pentru că îmi laud ,,copilul”, asta au confirmat-o și alții cărora le-am dat să guste.

Este un chec moale, pufos, umed, cu parfum îmbietor de portocale. Nu te oprești la o singură felie și parcă l-ai devora pe tot.

Este un desert ideal pentru orice ocazie s-ar ivi: la o zi de naștere (compoziția poate fi pusă și în formă de tort), dacă vrei să surprinzi pe cineva drag sau chiar dacă vrei acel desert rapid de făcut într-o zi obișnuită.

Carrot Cake cu merisoare si branza de vaci - foodieopedia

Fără zahăr adaugat

Nu am folosit deloc zahăr, ci am optat pentru un îndulcitor natural, adică eritritol. Eritritolul este un poliol care are o încărcătură energetică aproape de 0 ( 0,2 kcal / gram). Pentru că are indice glicemic 0 (adică nu crește glicemia), poate fi consumat și de către persoanele diabetice sau de către persoanele care țin dietă. Puterea de îndulcire este în proporție de 70% ca cea a zahărului și de aceea îmi place să-l folosesc des în rețete. Față de alți îndulcitori, eritritolul nu afectează în niciun fel dantura și nici nu are efect laxativ.

Eritritol găsiți în magazinele naturiste, s-ar putea și în unele supermarketuri, însă eu l-am cumpărat de pe vegis.ro

De ce este specială crema de brânză?

Crema de deasupra checului este făcută de fapt din brânză de vaci 0,5%, de la Covalact și iaurt Skyr 0,2% grăsime, de la Lidl. Am avut puține emoții, pentru că nu mă așteptam să iasă atât de cremoasă având în vedere conținutul mic de grăsime din ambele produse. După părerea mea, să știți că este o variantă mult mai bună și mai light pentru o cremă ca decor a unui desert, decât cremele obișnuite care au un conținut mult mai mare de grăsimi. Dacă vrei să ai un pic de echilibru într-un desert, să știi că aceasta este o opțiune pe care trebuie să o ții minte.

Carrot Cake cu merisoare si crema de branza - foodieopedia.ro

Fără să vă mai țin în suspans, mai jos aveți lista de ingrediente și modul de preparare a celui mai delicios chec cu morcovi.
____________________________________
INGREDIENTE
250 gr. făină integrală cernută (dată prin sită)
100 gr. eritritol
1 plic praf de copt
½  linguriță scorțișoară
un vârf de sare
5 ouă
100 ml. ulei vegetal
1 lingură esență de vanilie + 1 lingură esență de rom (sau la alegere)
1 portocală mare (vei folosi coaja + zeama de la jumătate de portocală)
2 mere (curățate și date pe răzătoarea mică)
2 morcovi medii dați pe răzătoare
100 gr. miez de nucă tocat mărunt
100 gr. merișoare (pot fi înlocuite cu stafide)

Pentru cremă:
200 gr. brânză de vaci 0,5% grăsime de la Covalact
100 gr. iaurt Skyr (se găsește în Lidl) sau iaurt grecesc 2% grăsime
2 linguri zeamă de portocală
50 gr. eritritol

 Carrot Cake cu merisoare si crema de branza - foodieopedia.ro
____________________________________
PREPARARE
Într-un bol mare pune ingredientele uscate: făina integrală, praful de copt, scorțișoara, un pic de sare și eritritolul (sau orice alt îndulcitor vrei să folosești), apoi amestecă-le cu un tel.

Într-un alt bol adaugă ingredientele umede: ouăle, uleiul, esențele, zeama de la jumătate de portocală (rade coaja de la portocală înainte să o tai). Bate-le cu o furculiță, apoi adaugă compoziția umedă în bol peste ingredientele uscate. Amestecă-le bine-bine până se omogenizează toată compoziția.

După ce ai obținut o compoziție omogenă, pune în bol miezul de nucă tocat mărunt, merișoarele, coaja de la portocală, merele și morcovii curățați și dați pe răzătoarea mică. Amestecă totul cu o lingură de lemn sau cu o spatulă din silicon.

Pune foaie de copt într-o tavă de chec, apoi toarnă compoziția în tavă și nivelează frumos totul. Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C și lasă checul să se coacă timp de 40-45 minute.

După 40 minute fă testul scobitorii, adică înfinge o scobitoare în mijlocul checului, iar dacă aceasta iese curată (fără urmă de aluat), atunci checul este copt. În caz contrat mai lasă vreo 5 minute la cuptor.

Carrot Cake cu merisoare si crema de branza - foodieopedia.ro

Cum facem crema din brânză de vaci?

Până se coace și se răcește checul, poți să faci crema. Pune brânza de vaci, iaurtul, zeama de la portocală și eritritolul într-un bol și cu ajutorul unui blender vertical (de mână), blendează ingredientele până devin o cremă fină.

Dacă nu ai blender vertical, poți să folosești un mixer sau o lingură și să amesteci totul bine-bine până ajungi la o consistență cremoasă.

Lasă bolul cu crema în frigider, iar după ce checul s-a răcit complet, poți să o adaugi deasupra checului.

Decor

Am folosit merișoare și miez de nucă rumenită un pic într-o tigaie.

Carrot Cake cu merisoare si crema de branza - foodieopedia.ro

Sper să vă placă și vouă la fel de mult și abia aștept să îmi spuneți cum vi s-a părut 🙂 

Cu drag, Nicoleta!

Mă găsești și pe:

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/nicoleta.catargiu/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/foodieopedia/

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu

Adresa dumneavoastra nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *