Ciorba de pui a la grec

Dragilor, fuguța la piață după ingrediente, apoi în bucătărie, pentru că astăzi gătim ciorbă de pui a la grec. Este una dintre ciorbele mele preferate, după delicioasa ciorbă de perișoare, pe care și pe aceea am învățat-o tot de la mama mea.

ciorba de pui a la grec - foodieopedia

Recunosc că nu gătesc destul de des ciorbe, dar și atunci când fac, se termină toată oala în 2 zile. Sunt sigură că mulți dintre voi ați mâncat măcar o dată ciorbă de pui a la grec, dacă nu gătită acasă, cu siguranță în restaurante, pe la vecini, neamuri etc.

Rețeta originală vine din Grecia, însă fiecare persoană o poate personaliza după bunul plac. La fel cum am procedat și eu, pentru că de data aceasta am înlocuit smântâna cu un iaurt grecesc de 10% grăsime. Este un iaurt destul de gras și destul de cremos, care înlocuiește de minune smântâna. În ultima vreme folosesc iaurtul grecesc (2% sau 10% grăsime) ori de câte ori vreo rețetă îmi cere acest lucru, înlocuind fie smântâna, fie maioneza, care s-ar pune deobicei în rețeta respectivă. 

ciorba de pui a la grec - foodieopedia

Ciorba a la grec, la origine, se face cu carne de pui, însă puteți să folosiți și carne de curcan. Pe lângă carne, se pun și multe legume și este acrită cu zeama de la 1-2 lămâi, ba chiar cu borș sau oțet, în funcție de preferințele fiecăruia. Modul de preparare este banal de simplu, este poate una dintre cele mai simple ciorbe pe care oricine o poate face. Nimic SF, nimic complicat, vă promit că o să vă iasă, chiar dacă nu sunteți așa de pricepuți într-ale gătitului.

Am văzut și auzit mai multe metode de a găti această ciorbă de pui a la grec, însă eu am metoda mea, cea învățată de la mama și ori de câte ori o fac, nu dau greș niciodată. Îmi iese la fel de gustoasă de fiecare dată și la fel de repede se termină oala.

Uite cum îmi place mie să o gătesc!
____________________________________
INGREDIENTE
1 pui întreg (aprox. 1,5 kg)
2 morcovi
½ rădăcină țelină
1 ceapă medie
100 gr. orez
2 gălbenușuri de ou
sucul de la 1 lămâie (sau 2, în funcție de cât de acră dorești ciorba)
4 linguri de Olympus iaurt grecesc de 10% ( poți să-l înlocuiești cu smântână)
sare, piper, vegeta (după gust)

____________________________________
PREPARARE
Am auzit și văzut o mulțime de metode prin care poți să pregătești această ciorbă. Eu procedez în felul următor:

Las puiul în apă rece cel puțin o oră. După aceea îl spăl bine-bine, apoi îl pun fiert într-o oală mare și adaug apă cât să-l acopere. Am grijă să scot spumele care se formează la suprafață, astfel încât să am o zeamă/supă limpede. Între timp curăț morcovii, țelina și ceapa de coajă, apoi le pun întregi în oală la fiert. Acest lucru îl fac doar după ce nu mai există nicio spumă la suprafață. După ce a fiert puiul și legumele (50-60 minute), le scot din supă și le las să se răcească. Strecor supa printr-o sită și o pun într-o altă oală.

Îți sună cunoscută procedura? Până aici este la fel ca la supa de pui cu tăieței, de aceea am preferat să nu pozez etapa aceasta, pentru că știu că majoritatea dintre voi știți cum se fierbe un pui pentru o supă simplă.

După ce am strecurat supa și am pus-o într-o altă oală, pun din nou supa pe foc, aștept să dea primul clocot, apoi adaug orezul spălat dinainte și îl las să fiarbă pentru 5 minute. Cât timp fierbe orezul, tai puiul răcit în bucăți mai mici, iar morcovii și țelina în buculețe mici. Am folosit doar pieptul pe care l-am desfăcut de pe pui după ce s-a răcit. 

ciorba de pui a la grec - foodieopedia

Tot în acest timp, pregătesc și sosul de iaurt cu cele două gălbenușuri și zeama de la 1 lămâie (aveți grijă să nu cadă sâmburi în sos!). Într-un bol am pus iaurtul grecesc, gălbenușurile, zeama de la lămâie și am amestecat. Am pus și 2 polonice din supă, le-am adăugat în bol și am amestecat bine-bine.

ciorba de pui a la grec - foodieopedia

După cele 5 minute, timp în care a fiert orezul, adaug puiul și legumele tăiate, torn și sosul de iaurt, apoi las să fiarbă totul pentru 5-6 minute.

ciorba de pui a la grec - foodieopedia

La final adaug pătrunjel proaspăt tocat, condimentez cu sare. piper și vegeta, pun capacul pe oală și las să ,,se odihnească” ciorba vreo 10 minute, cât să se întrepătrundă toate aromele.

Numai bună! Mie îmi place să o mănânc cu ardei iuți.

 ciorba de pui a la grec - foodieopedia

2. ciorba de pui a la grec - foodieopedia

Spor la gătit și poftă bună!

P.S. Nu uita să dai LIKE paginii de Facebook Foodieopedia pentru a fii la curent cu ultimele rețete postate!

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu

Adresa dumneavoastra nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *