Crema de fasole boabe

Nu demult am fost la bunica (Mama Bună cum îi zic eu) în Maramureș, și ca deobicei când plec de la ea mă încarcă cu tot felul de bunătăți. De data asta am primit castraveți murați, cartofi, mere, vinete coapte și conservate în borcane și fasole boabe. Așa bunică cum am eu să tot aibă și ceilalți.

crema de fasole

De îndată ce am văzut că bunica/Mama Bună îmi dă și fasole am știut că trebuie neaparat să fac această cremă. Se face foarte ușor, nu-ți dă mare bătaie de cap și este foarte gustoasă. Perfectă pentru cei care țin post, sunt vegani/vegetarieni sau pur și simplu vor să mănânce ceva bun. Poate fi unsă pe pâine, mâncată cu crakers, pe o lipie sau simplă cu legume. 

De ce cremă de fasole și nu fasole frecată/bătută? Simplu: pentru că am mixat totul cu blenderul vertical și nu am dat-o prin strecurătoare, nu am făcut pârgălaș, adică ceapă călită în ulei cu boia dulce, iar textura este una mai degrabă cremoasă decât lichidă. Adevărata fasole frecată/bătută, pe care o știu eu din copilărie și pe care o mâncam cu atâta poftă la bunica, include și cele trei operațiuni pe care eu le-am exclus. Am lămurit? Buuun! Trebuie să recunosc, însă, că seamănă foarte mult la gust.

Iată cum am făcut această cremă de fasole!
____________________________________
INGREDINTE
2 căni de fasole (cană de ceai de 300 ml.)
5-6 roșii cherry
4 căței de usturoi (sau după gust)
½ sucul de la o lămâie
puțin pătrunjel
ulei de măsline
Condimente: sare, piper, boia dulce, oregano uscat

crema de fasole
____________________________________
PREPARARE
Lasă la înmuiat în apă fasolea cu o seară înainte. Peste noapte se va umfla, iar a doua zi o poți prepara. A doua zi, pune apă la fiert într-o oală, iar când dă în clocot, adaugă fasolea și las-o la fiert 15 minute. 

După 15 minute, strecoară fasolea, aruncă apa, iar fasolea adaug-o în altă oală cu apa fierbinte de data aceasta. Repetă operațiunea asta de 2-3 ori până când apa în care fierbe fasolea este curată. Fasolea ar trebui să fiarbă în 40-45 minute. Ultima data strecoară fasolea și pune-o într-un bol (sau în aceeași oală în care a fiert). Păstrează cca. 150 ml. din ultima apa în care a fiert.

crema de fasole

În ultimele 10 minute, pune 2-3 linguri ulei de măsline într-o tigaie și călește cei 4 căței de usturoi, având grijă să nu se ardă. După ce s-au călit, adaugă-i peste fasole, împreună cu sarea, piperul, boiaua și oregano uscat. În aceeași tigaie în care ai călit cățeii de usturoi, mai adaugă puțin ulei de măsline și sotează roșiile cherry tăiate în jumătăți, pentru 1-2 minute până devin moi.

Cu ajutorul unui blender de mână, mixează fasolea până devine ca o pastă. Poți să ajuți compoziția să devină fină, adaugând sucul de la jumătate de lămâie, ulei de măsline (cam 4-5 linguri), iar dacă mai este nevoie de lichid, adaugă puțin câte puțin din apa pe care ai păstrat-o.

crema de fasole

Gustă și vezi dacă mai trebuie ceva condimente. Pune pe o farfurie sau într-un bol crema de fasole, peste ea stropește puțin ulei de măsline, iar deasupra pune roșiile cherry trase la tigaie și pătrunjel după gust.

crema de fasole

Să aveți poftă!

Care este varianta voastră de cremă de fasole?

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu

Adresa dumneavoastra nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *