Cuscus arabesc cu somon

Cușcuș arăbesc cu somon, un preparat pe cât de simplu, pe atât de gustos. Încearcă-l și tu!

Nu știu cum reușesc, dar în ultima vreme se pare că îmi place să fac rețete pentru care să folosesc cât mai puține ingrediente, bine, fără să punem la socoteală condimentele și uleiul (după caz), ci doar ingredientele de bază. La fel s-a întâmplat și în cazul aceștui cușcuș arăbesc cu somon. La prima vedere multora poate li se pare ceva complicat, dar dacă v-aș zice că nu vă ia mai mult de 15 minute să faceți această rețetă, mă credeți? Timpul de pregătire cât mai scurt este un alt factor de care îmi place să țin cont atunci când fac ceva de mâncare.

cuscus arabesc cu somon - foodieopedia

Inspirația mea pentru astfel de rețete, adică cu puține ingrediente și timp scurt de preparare vine de la Jamie Oliver, mai exact de la binecunoscuta carte ,,5 INGREDIENTE”, în care a adunat o colecție de rețete cu mese rapide și ușoare, astfel încât oricine să poată să le facă, indiferent de bugetul sau de timpul pe care îl are la dispoziție. Cam după principiul acesta se învârt și majoritatea rețetelor mele (cel puțin din ultimele luni), iar cea de azi nu face excepție.

Ce este cuscus-ul? Beneficii.

Cușcuș-ul este o cereală prezentă în special în bucătăria arăbească, se folosește în preparatele vegetariene, vegane, dar și în preparatele cu carne. Cele mai populare fiind: tabbouleh-ul și mielul cu cușcuș. Cușcuș-ul este  versatil, se pregătește rapid, nouă ne plăcea, iar mama scăpa ușor cu prepararea unei mese principale sau atunci când făcea ceva desert. Când eram mică eu obișnuiam să mănânc destul de des cușcuș cu legume sau cu carne de pui.

Din punct de vedere nutrițional, 100 gr. de cușcuș nefiert are undeva la 350 kcal, însă datorită faptului că acesta absoarbe o cantitate mare de apă în timpul gătirii, cuscus-ul se umflă, așadar o porție decentă de 40-50 gr. de cușcuș este suficientă pentru a te face să te simți sătul/ă. Este sărac în grăsimi saturate, este bogat în fibre ( ceea ce ajută la o digestie mai bună), în vitamine (cu precădere B3-Niacina, B8-Colina, B9-Acid Folic) și minerale (magneziu, fosfor, potasiu) benefice pentru buna fucționare a organismului nostru. Dacă suferi de boala Celiacă, atunci ar trebui să eviți această cereală pentru că conține gluten.

cuscus arabesc cu somon - foodieopedia

Pentru rețeta pe care vreau să v-o arăt astăzi am ales să fac un cușcuș arăbesc cu rodie, aromatizat cu mentă și multă lămâie, lângă care am pus un somon, pe care l-am marinat într-un dressing din usturoi, mărar, ulei de măsline, zeamă de lămâie și condimente după bunul plac. Este un preparat simplu și rapid, fără prea multe complicații, cu minim de efort, dar cu maximum de savoare. Merge de minune pentru un prânz sau o cină, rețeta fiind destul de lejeră, puțin calorică, dar totuși sățioasă. Salata de cușcuș în sine poate fi mâncată și simplă sau folosită ca garnitură alături de un alt tip de carne. Aceasta este sugestia mea, sper din suflet să o încercați măcar o dată în varianta aceasta pentru că vă promit că o să vă placă la nebunie!

Eu zic să nu mai stăm la discuții și să trecem la treabă! 🙂
____________________________________
INGREDIENTE
200 gr. cușcuș
250 ml. apă fiartă/clocotită
2 rondele de somon sălbatic
1 rodie
1 mână de frunze de mentă tocate
1 lămâie mică
1 lingură ulei măsline
sare&piper (după gust)
Dressing pentru marinat somonul:
1 cățel de usturoi ras, 2 linguri ulei de măsline, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 lingură mărăr tocat, sare și piper după gust

cuscus arabesc cu somon - foodieopedia
____________________________________
PREPARARE
Pentru început marinează rondelele de somon cu dressing-ul mențioant în lista de ingrediente, pune-le într-un bol, acoperă-l cu o folie și lasă la frigider pentru cel puțin 30 minute. După cele 30 minute pune rondelele de somon într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și baga tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 10-12 minute.

Între timp pune la fiert 250 ml. apă. Pune cușcuș-ul într-un bol încăpător, apoi pune apa fiartă peste cele 200 gr. cușcuș și acoperă bolul cu un capac până când se absoarbe toată apa, cușcuș-ul se umflă și devine pufos (aprox. 5 minute).

***Citește modul de preparare a cușcuș-ului pe care îl cumperi pe pachetul acestuia, s-ar putea să difere de la caz la caz.

cuscus arabesc cu somon - foodieopedia

După ce s-a absorbit toată apa, lasă-l la răcit 10-15 minute, apoi adaugă frunzele de mentă tocate, boabele de la rodie, zeama de la o lămâie mică, 1 lingură de ulei de măsline, sare și piper după gust. Folosește o furculiță pentru a amesteca toate ingredientele, astfel vei ajuta și la separarea granulelor de cușcuș.

Deasupra salatei de cușcuș arăbesc pune și câteva frunze de mentă pentru decor.

cuscus arabesc cu somon - foodieopedia

În acest moment rondelele de somon ar trebui să fie gătite, scoate-le din cuptor, pune-le pe farfurii separate, adaugă și 3-4 linguri din salata de cușcuș cu rodie, lămâie și mentă în fiecare farfurie și servește cu plăcere.

cuscus arabesc cu somon - foodieopedia

Mare grijă la oasele din somon!

Să aveți poftă!

Cu drag,
Nicoleta!

P.S. Nu uita să dai LIKE paginii de Facebook Foodieopedia pentru a fi la curent cu ultimele rețete postate!

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu

Adresa dumneavoastra nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *