Detoxifierea frigiderului

Exces de sinceritate. Astăzi voi vorbi despre procesul de ,,detoxifiere” a frigiderului, care, eu cred că trebuie să fie primul pas spre un stil de viață sănătos în ceea ce privește alimentația.

Să o luăm cu începutul. Până acum vreo 3-4 ani nu acordam așa mare importanță alimentației mele, bine, pe atunci încă nici nu apăruse interesul meu pentru un stil de viață sănătos cu tot ce implică el. Însă cu timpul am realizat că marea mea problemă consta atât în cantitatea, cât și în tipul alimentelor pe care le consumam. Și ca să-mi dau seama despre cum mâncam înainte și cum mănânc în prezent, m-am supus unui experiment.

Zilele trecute am fost într-un supermarket, am luat un cărucior și am început să pun în el o parte din produsele ,,nocive” pe care le consumam în urmă cu câțiva ani. Subliniez faptul că de data aceasta am pus puține produse, doar de dragul experimentului, altfel cred că mi-ar fi trebuit vreo 3-4 cărucioare. Buuun! M-am plimbat printre rafturi și am pus și aia, și cealaltă și sincer vă spun, dintr-o dată m-a luat rușinea și m-am uitat în jurul meu ca nu cumva să fie cineva cunoscut să mă vadă.

Ce am pus în cărucior, partea I 

Pâine albă, ketchup, maioneza, salam, crenvurști, tuburi cu brânză, pate de pui, margarina, iaurturi cu fructe, dulceață și diferite ronțăituri.

cumparaturi inainte

Pe lângă acestea, în ,,perioada de glorie” mai mâncam: triunghiuri de brânză, diferite mezeluri, semi-preparate congelate (nuggets, pizza, cordon bleu), cremă de ciocolată (știți borcanul acela, nu?), ceai granulat (WTF?), topping-uri pentru deserturi, musli sau cereale cu diferite arome, snacks-uri, dulciuri și tot ce ține de patiserie. Repet și trebuie să mă credeți pe cuvânt, se aflau săptămânal în meniul meu și reprezentau cumpărărurile ..nocive” sau ,,porquerias”, cum le zic eu astăzi. Și știți care e cel mai ciudat lucru? Că oarecum știam că nu sunt bune pentru sănătatea mea, dar ca majoritatea oamenilor din ziua de azi, treceam cu vederea, pentru că așa eram obișnuită să mănânc de foarte mult timp și îmi venea natural să fac aceleași alegeri greșite de fiecare dată.

După ce m-am șocat de ce-am văzut în cărucior, m-am dus frumos și le-am pus la loc. Da, da, exact asta am făcut. Am golit căruriorul și am luat-o de la capăt. Am pus în el o parte din produsele pe care le mănânc în prezent. De data aceasta am pus doar produsele care îmi lipseau și după care am mers de fapt să le achiziționez.

Ce am pus în cărucior, partea a II-a

În poza de mai jos, lucrurile stau mult mai bine și de data aceasta nu m-am mai uitat în jur să văd dacă oamenii mă observă, pentru că știu că acestea sunt alegerile bune pentru mine. În cărucior am pus următoarele: piept de pui, ciuperci, cartofi dulci, roșii, castraveți, ardei galben, avocado, năut, ruccola, fulgi de ovăz, iaurt natural, brânză de vaci, mix semințe, iar pastele integrale și orezul integral le-am pus doar de dragul experimentului, pe acestea le am tot timpul în casă.

cumparaturi acuma

În prezent, în alimentația mea se mai găsesc și următoarele: toată paleta de legume și leguminoase (broccoli, dovlecel, conopidă, varză, țelină, pastăi, fasole, linte, mazăre etc.), cereale integrale și pseudo-cereale (orez brun, ovăz, quinoa, mei, hrișcă), semințe (dovleac, in, chia, cânepă), oleaginoase (nucă, alune, migdale, fistic, arahide), pește, fructe de mare, carne de porc (mai rar, din motive de preferințe, dar aleg tot timpul cotlet, pe care îl curăț de piele), lactate și produse din lapte (kefir, sana, brânză de vaci, mozzarella, iaurturi naturale), ulei de măsline, ulei de cocos, unt de arahide.

De-a lungul ultimilor 3-4 ani am învățat pe parcurs, în timp, cum ar trebui să mănânc corect pentru nevoile mele. În acest timp, tot ce-am auzit de la cei din jurul meu a fost: „Vezi-ți de lăptucile tale!”, „Mănânci numai ierburi!” sau „Vrei să mori sănătoasă?”.

ce crede lumea ca mananc

Ei bine, my dear haters și neinformați, lucrurile nu stau așa. Nu mănânc numai ierburi, lăptuci, nu mă înfometez, așa cum probabil asta credeți că o fac sau că asta ar trebui să faci ca să slăbești și nici nu-mi interzic nimic. Am învățat să fac ALEGERI! Ăsta e tot secretul meu. Am renunțat la alimentele care îmi făcea rău și le-am înlocuit cu altele mult mai nutritive, care îmi asigurau aportul caloric zilnic și care îmi ofereau sațietate. Am făcut, dacă vreți să-i zicem așa, o detoxifiere a frigiderului.

Tips&Tricks – detoxifierea frigiderului

Mezeluri ca: salam, crenvurști, parizer, șunca presată etc., pot fi înlocuite cu pastramă de pui afumat, prosciutto crudo, felii de somon afumat. O altă variantă ar fi cotlet de porc/piept de pui, condiment, gătit la cuptor și tăiat felii subțiri, asta în cazul în care doriți să faceți sandwich-uri.

Eu consumam aproape zilnic mezeluri. Acestea nu-ți fac niciun rău dacă le consumi moderat, la ocazii (știți și voi platourile românului de sărbători), dar atunci când le ai tot timpul în frigider, așa cum le aveam eu, then we have a problemo, mis amigos!

Semi-preparatele congelate: cordon bleu, nuggets, crochete de pui, chiftele sau șnițele, fish fingers, pizza etc. La unele eu am renunțat complet, pe altele le fac în casă, ceea ce vă sugerez și vouă. Așa aveți grijă la ingrediente și la modul de preparare (la cuptor, nu în baie de ulei). Vezi rețeta mea de nuggets de pui la cuptor, chiftele de pui la cuptor și pizza cu crusta din conopidă sau dovlecei.

Snacks-urile și produsele de patiserie: pufuleți, biscuiți, napolitane, chips-uri, cornuri cu ciocolată, covrigi și palaneți (de la Gigi, Petru, Măriuca sau cum i-o chema pe ăștia), pot fi înlocuite cu semințe și oleaginoase crude, dulciuri făcute în casă, la care să puneți puțin zahăr/îndulcitori sau să le îndulciți natural cu fructe (rețete pe blog fără zahăr adăugat: Banana Bread, Tarta cu cremă de ciocolată și avocado, Prăjitură cu cremă de caju și cocos, Pancakes cu banane și căpșuni, Biscuiți cu fulgi de ovăz, Salam de biscuiți, Batoane energizante, Trufe din curmale, Brioșe cu fulgi de ovăz).

Lactatele ca: tuburi de brânză, triunghiuri de brânză, iaurturi cu fructe sau 0% grăsime și laptele degresat cu: brânză de vaci, telemea de vacă nesărată, cottage cheese, kefir, iaurturi naturale 2-3% grăsime, lapte integral.

Băuturile carbogazoase sau băuturile cu fructe din comerț cel mai indicat ar fi să le înlocuiți cu apă sau ceaiuri neîndulcite. Te-am surprins, nu? Vezi articolul meu despre hidratare.

Încercați să mâncați mai des: orez brun/integral în schimbul celui alb, paste integrale în locul celor albe, pâine integrală în locul celei albe. Dacă aveți ceva tartinabil în casă (hummus, brânză de vaci, unt de arahide etc.), în locul feliilor de pâine, puteți să folosiți 3-4 crackers integrali sau 2-3 rondele de orez expandat (dacă vă plac). Pentru mine e mult mai convenabil să cumpăr crackers sau rondele care rezistă mai mult, decât o pâine întreagă, pe care, dacă nu o mănânc în câteva zile, se strică.

Pachetele cu musli, cereale pentru micul dejun pline de îndulcitori și alte arome, puteți să le înlocuiți cu fulgi de ovăz simpli. Eu îmi fac propriul meu mix de musli, dar și granola.

Schimarea se produce în timp, nu peste noapte!

Aceste schimbări în alimentație nu au venit peste noapte, mi-a trebuit multă vreme să mă obișnuiesc cu noile alegeri, până când au devenit un stil de viață. La fel și voi, dacă doriți o schimbare, dați-vă răgaz, fiți perseverenți, iar schimbarea se va produce când nici măcar nu o să vă dați seama, pentru că deja noile alegeri alimentare vor deveni un obicei și nu o povară.

Și ar fi multe de spus, dar în următoarele articole voi încerca să vin și cu explicații științifice la tot ce am punctat aici, ca să înțelegeți mai bine, dar și cu multe alte subiecte. Articolele mă vor avea ca exemplu în mare parte a timpului, asta ca să-mi fie mai ușor de explicat, exemplu pe care nu trebuie să-l copiați, ci doar să-l adaptați nevoilor voastre. 

Prin primul articol din seria ,,NicoNutriTalks”, am vrut doar să vă arăt care este primul pas pe care trebuie să-l faceți atunci când vreți o schimbare în ceea ce privește o alimentație echilibrată. Începeți cu o ,,detoxifiere” a frigiderului vostru, așa cum am făcut și eu acum câțiva ani. Nu doare, promit! Și nu o să vă golească buzunarele, așa cum crede lumea că ,,mâncatul sănătos e scump”, ci o să vă umple corpul de energie și stare de bine.

Nu uitați, sunteți propriul vostru doctor!

Cu drag,
Nicoleta!

P.S: provocarea mea pentru voi e să faceți același experiment, fie că în prezent ai un stil alimentar pus la punct și vrei doar să te ,,șochezi” și tu cum erai înainte, fie să te testezi și să analizezi mai bine alegerile pe care le faci.

Cei care acceptați provocarea și o duceți la capăt, postați poze în social media (Instagram, Facebook) cu alegerile alimentare din trecut vs. alegerile alimentare din prezent. Dați-mi tag și nu uitați să folosiți hashtag-ul #DetoxYourFridgeChallenge. Dați provocarea mai departe unor prieteni care au nevoie de un ,,duș rece”.

Mă găsiți pe:
Instagram @nicoleta.catargiu
Facebook (unde postez rețete): Foodieopedia

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu

Adresa dumneavoastra nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

4 Comentarii

  • Foodieopedia:
    3 saptamani

    Mulțumesc mult, Alexandra! Mă bucur tare mult că ai citit articolul și sper să te ajute ceea ce am scris ;)

  • alexandra:
    3 saptamani

    jos palaria pentru ceea ce ai scris aici :) unele le stiam unele nu si voi incerca sa aplic cat mai multe din sfaturile tale. multumim pentru post <3

  • Foodieopedia:
    3 saptamani

    Mulțumesc! Total de acord, omul trebuie să-și și dorească schimbarea, altfel ,,detox-ul” frigiderului e degeaba, dacă vede noua schimbare ca pe o povară și nu un nou stil de viață.

  • Instafit Daddy:
    3 saptamani

    Felicitari pentru aceasta initiativa. Sper sa devina virala ;) As mai adauga ca inainte de frigider, o prima detoxifiere trebyie sa fie facuta in mintea fiecaruia. Sa constientizeze importanta unei alimentatii echilibrate in tot ceea ce face si ce gandeste.