Frittata cu dovlecel si urda

Dovlecelul este una dintre legumele mele preferate, așa că pe lângă celelalte 4 rețete cu dovlecel de pe blog, trebuia să o adaug la colecție și pe aceasta: frittata cu dovlecel, urdă și mărar.

frittata cu dovlecel si urda - foodieopedia

Frittata cu dovlecel și urdă este o rețetă atât de  simplu de făcut că nici nu-ți vine să crezi. Iar când o guști, mmmm, ceva delicios.

Zilele trecute am primit foarte mult dovlecel de la Maramureș, așa că în glumă, în serios, cred că toată săptămâna o să mănânc dovlecel, gătit sub diferite metode. Ar fi păcat de el să se strice și oricum mie îmi place dovlecelul foarte mult, deci o să profit de el la maxim. Așa cum, de atfel, profit de toate legumele și fructele care sunt în sezon și sunt proaspete.

M-am gândit că ar merge foarte bine o frittata cu dovlecel, dar și cu urdă, tot primită din Maramureș. Și mărar, evident. Un trio perfect: dovlecel, urdă și mărăr. N-am stat pe gânduri mult și m-am pus repejor pe treaba.

1. frittata cu dovlecel si urda - foodieopedia

Pe lângă faptul că rețeta este super simplă de preparat, mai este și versatilă, în sensul că puteți să o adaptați gusturilor voastre. Sunteți liberi să schimbați tipul de brânză, asta în cazul în care sunt printre voi persoane cărora nu le place urda și vreți să faceți această frittata, să știți că o puteți înlocui cu orice alt timp de brânză: cașcaval, telemea, feta etc. De asemenea, puteți să optați pentru ceapă verde în loc de mărar, dovleceii să-i tăiați cubulețe sau felii mici (și nu să-i folosiți răzuiți ca în rețetă), să mai adaugați și alte legume, ierburi aromatice sau chiar bucăți de șuncă slabă, bacon, prosciutto etc. Momentul ideal pentru a face o astfel de frittata este și atunci când aveți resturi de alimente/mâncare (jumătăți de legume, ceva șuncă, bacon etc), care trebuiesc folosite imediat pentru a nu se strica. 

1. frittata cu dovlecel si urda

Frittata cu dovlecel și urdă poate fi mâncată la micul dejun, la prânz, la cină alături de o salată sau chiar ca o gustare între mese. Eu zic că poate fi luată și la pachet, într-o caserolă la locul de muncă. Se face foarte rapid, cu ingrediente puține, pentru bugetul oricărei persoane și poate să vă scoată din orice încurcătură culinară sau dacă nu mai știți ce să gătiți. Frittata este acea rețetă care vă permite să vă jucați și să faceți diferite combinații de ingrediente.

Este foarte sățioasă, destul de slab calorică, gustoasă și merită să o încercați și voi!
____________________________________
INGREDIENTE
450 gr. dovlecel răzuit pe dinții mici de la răzătoare (aprox 2 dovlecei)
150 gr. urdă***
9 ouă
1 ceapă medie, tăiată mărunt
2 căței de usturoi tocați
1 mână plină de mărar tocat mărunt
1-2 linguri ulei de măsline
sare&piper  (după gust)
*** Eu am folosit urdă congelată, pe care am dat-o pe dinții mari de la răzătoare. Poți să folosești urdă proaspătă pe care să o mărunțești puțin. Dacă nu-ți place urda, alege orice alt tip de brânză: cașcaval, telemea, feta etc.

foodieopedia- frittata cu dovlecei si urda
____________________________________
PREPARARE
Pune puțin ulei de măsline într-o tigaie și călește ceapa până devine moale (aprox 3-4 minute, la foc mic), amestecând din când în când. Adaugă peste ceapă și usturoiul tocat mărunt și călește-l la foc mic aproximativ 1 minut. Amestecă în tot acest timp ca să nu se ardă.

Stoarce puțin de apă dovleceii răzuiți în mâini, apoi pune-i în tigaie și călește-i pentru 3-4 minute la foc mic, amestecând din când în când. În acest timp pune cele 9 ouă într-un bol încăpător, bate-le bine-bine, adaugă urda și mărarul tocat, condimentează cu sare și piper (după gust) și amestecă. În același bol pune și dovleceii căliți, amestecă, apoi pune compoziția rezultată într-o tavă.

frittata cu dovlecei si urda - foodieopedia

Eu am folosit o tavă rotundă de tartă, însă poți să folosești și o tavă pătrată, dreptunghiulară sau chiar să pui compozia în forme de brioșe din hârtie. Dacă folosești forme de brioșe din hartie, ai grijă să nu umpli până în varf formele!

Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 25-30 minute, până prinde o culoare aurie la suprafață. Scoata tava din cuptor și lasă frittata să se răcească pentru 10-15 minute înainte să o tai.

frittata cu dovlecel si urda - foodieopedia

Servește cu plăcere în orice moment al zilei!

 frittata cu dovlecel si urda

Cu drag, Nicoleta!

P.S. Dacă îți plac rețetele mele, nu uita să dai un LIKE paginii Facebook Foodieopedia pentru a fii la curent cu ultimele rețete postate!

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu

Adresa dumneavoastra nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *