Legume ratatouille la tigaie

Legume ratatouille la tigaie – o idee de garnitură perfectă pentru orice preparat din carne, orice preparat vegan sau vegetarian.

legume ratatouille la tigaie - foodieopedia

Pentru cei care nu știu, ratatouille este o rețetă originară din Franța, care este de fapt o tocăniță din diverse legume (vinete, dovlecel, ceapă, roșii, ardei roșu), la care se adaugă condimente și ierburi aromatice după gust. Cred că cei mai mulți o știți gătită la cuptor sub formă de straturi (câte o felie din fiecare legumă una lângă alta), însă eu am preferat să tai toate legumele în cuburi/bucăți potrivite și să le sotez într-o tigaie.

Am preluat ideea de a găti așa legumele de la un workshop culinar, organizat de nutriționist Patricia Rusu la Miele Kuiba, în Cluj-Napoca. Chef-ul care ne-a arătat această tehnică este Ovidiu Ionesi, și mi-a plăcut tare mult, pentru că la final legumele nu sunt foarte moi ca în cazul rețetei clasice, ci sunt ușor crocante și asta pentru că nu sunt gătite atât de mult și nici nu duc a tocăniță, ci sunt doar niște legume trase la tigaie. Am făcut de multe ori ratatouille, însă niciodată așa.

legume ratatouille la tigaie - foodieopedia

Acest tip de garnitură se face foarte ușor și poate acompania orice bucată de carne (pui, curcan, pește, porc), orice preparat vegan sau vegetarian. Ba chiar poți să o mănânci și simplă, ca pe o salată de legume la tigaie.

Când te hotărăști să pregătești această rețetă, îți recomand să faci într-o cantitate mai mare, ca să îți ajungă pe mai multe zile. Pui tot conținutul într-o caserolă, pe care o păstrezi la frigider și poți să consumi legumele ratatouille în decurs de 2-3 zile, dacă vrei să te bucuri de aceeași prospețime.

Dacă te-ai săturat de clasicele garnituri și dorești să încerci ceva nou, atunci îți propun să pregătești această rețetă. O să-ți placă mult, promit!
____________________________________
INGREDIENTE (pentru 3-4 porții)
1 dovlecel mare
1 vânătă mare
1 ardei roșu mare
10-12 roșii cherry
2 cepe roșii medii
3-4 căței de usturoi (sau mai mulți după gust)
Condimente: sare, piper, busuioc + alte ierburi aromatice după gust
Pătrunjel sau busuioc proaspăt pentru o aromă mai intensă
Apă sau ulei pentru călit (eu folosesc apă)

legume ratatouille la tigaie - foodieopedia
____________________________________
PREPARARE
Taie cele 2 cepe roșii în bucăți mai mari și pune-le într-o tigaie sau oală încăpătoare să se călească pentru 2-3 minute. După 3 minute adaugă cățeii de usturoi zdrobiți și ardeiul roșu tăiat în bucăți mai mici. Amestecă și lasă să se călească pentru 2-3 minute la foc mic.

ATENȚIE: legumele nu trebuie să le tai în cubulețe mici, ci în bucăți potrivite. Ține minte că urmărim să își mențină partea crocantă, nu să devină foarte moi.

legume ratatouille la tigaie - foodieopedia

Adaugă în tigaie dovlecelul și vânăta tăiate în cuburi, amestecă, apoi lasă să se călească pentru aproximatv 10 minute. La nevoie mai adaugă apă în timp ce se căleasc legumele.

După 10 minute adaugă și roșiile cherry tăiate în jumătate și lasă din nou totul la călit la foc mic, pentru 4-5 minute. Amestecă din când în când.

La final adaugă pătrunjel sau busuioc proaspăt tocat mărunt și condimente, astfel încât să potrivești gustul după preferințele tale.

legume ratatouille la tigaie - foodieopedia

MODALITATE DE SERVIRE

  • Alături de o bucată de carne, ouă omlete, tofu, orez, quinoa
  • Eu aș încerca și paste cu sos de roșii și legume ratatouille
  • Piureuri din diferite rădăcinoase + ratatouille
  • Lipie cu hummus + ratatouille
  • Ca și topping pentru pizza
  • Umplutură pentru tarte sărate

Să vă fie de folos!

Cu drag, Nicoleta!

Mă găsești și pe:

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/nicoleta.catargiu/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/foodieopedia/

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu

Adresa dumneavoastra nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *