Pate de linte

Îmi place tare mult lintea, așa că m-am gândit să vă arăt și vouă cum fac un pate de linte delicios, care e numai bun de uns pe pâine. Lintea este plină de valori nutriționale și este una dintre cele mai bune surse de proteină vegetală. O includ destul de des în alimentația mea, mai ales în perioada postului atunci când renunț la proteina de origine animală și am nevoie de un înlocuitor destul de bun.

pate de linte

Nu știu voi, dar mie îmi place orice e tartinabil, adică orice pastă, cremă etc. La mine în frigider vezi tot timpul ceva cremă de brânză, brânză de vaci cremoasă, un hummus sau un guacamole absolut delicios. De când am descoperit pateul de linte, acesta are și el loc de cinste în frigider și când îl prepar nu mă mai satur de el, așa de bun este. Îl mănânc fie la micul dejun, fie între mese pe o bucată de pâine integrală, dar merge și la cină cu o salată lângă.

pate de linte

Rețeta de azi este foarte ușor și rapid de preparat, după cum bine v-am obișnuit pe acest blog, așa că fără prea multă vorbă, haideți să vă arăt cum puteți să faceți și voi un pate vegetarian, ca să nu mai fiți nevoiți să mergeți și să-l cumpărați pe cel din magazin, care este plin de alte arome false.
____________________________________
INGREDIENTE
500 gr. linte verde întreagă SanoVita .
1 ceapă tocată
3 căței de usturoi (sau după gust)
1 mână de pătrunjel tocat
5 linguri de suc de lămâie
3-4 linguri ulei măsline
Condimente: sare, piper, busuioc uscat, boia dulce, chimen măcinat, curcuma/turmeric (după gust)

pate de linte

____________________________________
PREPARARE
Pune 500 gr. linte la fiert în 1,5 litri apă pentru 45 minute. Dacă scade apa pe parcurs, iar lintea nu e fiartă, mai adaugă apă și lasă la fiert până lintea este moale.
Între timp, pune ulei de măsline într-o tigaie și călește ceapa până devine translucidă, apoi adaugă cei trei căței de usturoi tocați mărunt și călește totul pentru 2 minute, amestecând frecvent.

pate de linte

După ce a fiert lintea, strecoar-o de apă dacă a rămas în exces și păstreaz-o. Peste lintea strecurată pune pătrunjelul, ceapa și usturoiul călit, sucul de lămâie, împreună cu condimentele enumerate mai sus, apoi cu ajutorul unui blender vertical (de mână), mixează toată compoziția până devine o pastă cremoasă.
Dacă pate-ul nu este destul de cremos, adăugă un pic din apa pe care ai păstrat-o sau ulei de măsline, în funcție de ce textură dorești să aibă pateul.

pate de linte

Pune pate-ul într-un bol/recipient cu capac, presară câteva frunze de pătrunjel deasupra și servește-l cu niște bucăți de pâine.

pate de linte

Să vă fie de bine!

P.S. Nu uitați să dați LIKE paginii de Facebook a blogului pentru a fi la curent cu ultimele rețete postate.
Click aici ⇒ Foodieopedia

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu

Adresa dumneavoastra nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *