Prajitura cu crema de caju si cocos

Dragilor, astăzi vă încânt cu o nouă rețetă și vă invit la o felie, două, trei de prăjitură cu cremă de caju și cocos. Curcubeu pe cerul gurii, așa aș putea să descriu acest desert.

Două blaturi moi și umede, asemănătoare celui de negresă, câteva merișoase pierdute prin ele, o cremă vegană din nuci caju și cocos care să unească blaturile și din nou o pătură albă din aceeași cremă delicioasă. Ți-am făcut poftă deja? Atunci te invit să urmărești în continuare rețeta.

prajitura cu crema de caju si cocos

prajitura cu crema de caju si cocos

noi Prieteni în bucătăria Foodieopedia

Tare bucuroasă sunt să vă spun că acum câteva zile am primit un colet plin de bunătăți de la SanoVita, un brand cu care eu rezonez din foarte multe puncte de vedere. Mi-a fost destul de simplu să folosesc câteva dintre produsele trimise de ei într-o super rețetă, de care vă spun sincer că sunt tare mândră și fericită, pentru că a fost devorată într-o clipită de cei apropiați. Când le-am spus că este fără zahăr nu m-au crezut, deci se poate. Se poate să faceți alegeri sănătoase și pași mici pentru o mare schimbare în bine.

produse sano vita

Crema acestei acestei rețete de prăjitură pe care v-o arăt astăzi este de fapt vedeta în toată ecuația. Pentru această crema am folosit nuci caju crude, care sunt cunoscute pentru beneficiile lor asupra organismului, fiind bogate în vitamine, minerale, proteine și grăsimi sănătoase, dar și pentru faptul că pot fi cu ușurință folosite în diverse rețete. Hidratate în apă câteva ore, nucile caju pot fi baza unei creme pentru prăjituri/torturi sau a unor sosuri pentru preparate sărate. Bineînțeles că aceastea pot fi mâncate și simple ca gustare între mese.

Un alt ingredient de bază în crema acestei prăjituri a fost crema vegetată din nucă de cocos, care în compoziția sa are o concentrație de cocos de 90,91%. A nu se confunda crema vegetată din nucă de cocos cu laptele de cocos, care are o concentrație de cocos mai mică și nu se comportă la fel ca prima. În cutie crema de cocos este în formă lichidă inițial, însă dacă este lăsată la rece se întărește și poate fi un înlocuitor perfect pentru iaurt sau smântână în preparatele vegane. Laptele de cocos își păstrează consistența lichidă și după ce este lăsat la frigider și poate fi folosit de cei care au intoleranță la lactoza sau ca înlocuitor al laptelui de origine animală în diferite smoothie-uri, budinci, prăjituri, torturi sau chiar savurat așa simplu.

prajitura cu crema de caju si cocos

Referitor la prăjitura cu cremă de caju și cocos, spuneam mai sus că nu am folosit deloc zahăr în compoziția ei pentru că încerc pe cât posibil să am o alimentație cu 0 zahăr adăugat. Blatul prăjiturii l-am îndulcit cu banane, pe care l-au făcut nu doar să fie dulce, dar și să aibă acea textură umedă. Dacă nu aveți nicio treabă cu zahărul, puteți să omiteți bananele, să adăugați cât zahăr doriți voi, însă mai trebuie să adăugați o cantitate de lichid în plus. Pentru păstrarea aceleiași linii, recomand laptele de cocos de care v-am menționat mai sus. Pentru că gustul acestuia este ușor dulce, trebuie să aveți grijă la cantitatea de zahăr adăugat.

Acestea fiind spuse, nu-mi rămâne decât să vă invit să vedeți cum am pregătit această delicioasă prăjitură cu cremă de caju și cocos 🙂
____________________________________
INGREDIENTE
Pentru blat
100 gr. făină integrală + 100 gr. făină albă (ambele cernute printr-o sită)
3 linguri pudră de roșcove/karob (sau 3 linguri cacao)
15 gr. praf de copt
½  linguriță bicarbonat de sodiu
un vârf de sare
300 gr. piure banane (aprox. 3 banane medii)
185 ml. lapte vegan (sau de vacă dacă nu vrei o prăjitură vegană)
50 ml. ulei de cocos (poți să-l înlocuiești cu ulei vegetal)
60 gr. merișoare (pot fi omise sau înlocuite cu stafide sau bucăți mici de ciocolată)
Opțional: 2 ,,ouă” vegane din semințe de in (2 linguri semințe de in + 6 linguri apă)
Pentru cremă
150 gr.caju crud Sanovita
2 linguri de ulei de cocos
400 ml. cremă vegetală din nucă de cocos (păstrată la rece peste noapte)
2 linguri sirop de agave (poți să folosești și miere)

prajitura cu crema de caju si cocos
____________________________________
PREPARARE
Blatul
Pentru început pune la hidratat nucile caju într-un bol cu apă pentru 6-7 ore sau cel mai bine peste noapte. Acest lucru va face ca nucile caju să fie mult mai moi, astfel încât vor putea fi transformate mai ușor într-o cremă.

Într-un bol mai mic pune 2 linguri de semințe de in + 6 linguri de apă, amestecă și lasă-le pentru 10-15 minute până când semințele devin gelatinoase. Semințele de in sunt un înlocuitor bun al ouălor într-o rețetă vegană.

nuci caju si seminte de in hidratate

Cu ajutorul unei furcuțile pisează bananele până iau forma unui piure, pune-le în bol peste făina cernută împreună cu cele 3 linguri de pudră de roșcove,  cele două ,,ouă” din semințe de in și uleiul de cocos. Amestecă ușor cu ajutorul unui tel, adăugând treptat laptele. La final adaugă merișoarele și amestecă.

ingrediente blat prajitura

Pune compoziția pentru blat într-o tavă (eu am folosit una de 20X20 cm), apoi pune tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30-35 minute sau până când o scobitoare inserată în mijloc iese curată.

Lasă blatul să se răcească, apoi taie-l în jumătate, rezultând două blaturi.

Crema
După ce s-au hidratat nucile caju, pune-le într-un robot de bucătărie și mixează-le până devin o pastă cremoasă. Cu grijă scoate crema de cocos întărită din cutie și pune-o în robotul de bucătărie împreună cu cele 2 linguri de sirop de agave și 2 linguri de ulei de cocos. Mixează din nou de 2-3 ori până totul se încorporează bine-bine.

crema de caju si cocos

Pune crema în frigider pentru 1 oră pentru a se întări un pic.

După ce s-a întărit, pune 5-6 linguri din cremă peste primul blat, niveleaz-o bine, apoi pune cel de-al doilea blat peste cremă. Acoperă blaturile cu restul cremei și pune prăjitura la frigider pentru 1 oră.

Taie marginile prăjiturii cu un cuțit, apoi taie în bucăți mai mici prăjitura pentru a putea fi servită.

prajitura cu crema de caju si cocos

(Bucățile de prăjitură din poză sunt mari, însă la servire eu le-am tăiat încă în 3 bucăți)

Te sfătuiesc să decorezi cu kiwi sau fructe de pădure (căpșuni, mure, afine) pentru a balansa cumva gustul intens de nucă de cocos.

prajitura cu crema de caju si cocos

prajitura cu crema de caju si cocos

Sper să vă inspir cu această prăjitură, pe care am încercat să o fac în stilul meu propriu, adică să fie un desert cât mai echilibrat și light.

Spor la prăjiturit și aștept să-mi spuneți în comentarii părerile voastre!

Nu uita să dai LIKE paginii de Facebook Foodieopedia dacă vrei să fii la curent cu ultimele rețete postate!

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu

Adresa dumneavoastra nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *