Prajitura cu ovaz, mere si visine

Prăji, prăji, prăji…tare bună prăjitură cu fulgi de ovăz, mere și vișine am făcut de data aceasta. Bine, ,,prăjitură” e mult spus, dar iar m-am jucat în bucătărie și asta a ieșit. Vreți și voi?

prajitura cu mere si visine - foodieopedia

Prăjitura cu mere și vișine pot să zic că a fost o improvizație de moment când am făcut-o prima dată și când am văzut cât de bună e și mai ales, cât de rapid și ușor se face, am zis că e musai să o refac și să pun rețeta pe blog. Știu că vă plac astfel de rețete și sper să vă fie de folos și aceasta.

Practic a fost o joacă, am pus toate ingredientele lichide într-un blender, le-am bledat, apoi am adăugat ochiometric fulgi de ovăz și câteva arome. Am amestecat, apoi am pus și niște vișine pe care le aveam la congelator. Rezultatul a fost super gustos, iar dacă îți plac deserturile nu foarte dulci, cu siguranță te va încânta și acesta.

prajitura cu mere si visine - foodieopedia

După cum o să observați și în lista de ingrediente:

  1. nu am folosit deloc zahăr, ci m-am bazat pe dulceața fructelor ca să îndulcesc prăjitura
  2. nu am folosit deloc făină, ci veșnicii mei preferați, fulgi de ovăz

Ce a ieșit? O prăjitură cu fulgi de ovăz, mere și vișine economă, pe bugetul fiecărei persoane, perfectă pentru sportivi (câteva bucăți pot fi un bun pre-workout) sau chiar pentru persoanele care nu consumă deloc zahăr și totuși au poftă de ceva bun.

Vă las mai jos să descoperiți și voi modalitatea de gătire și abia aștept să-mi spuneți cum vi s-a părut!
____________________________________
INGREDIENTE
280-300 gr. fulgi de ovăz
200 gr. vișine congelate sau proaspete
4 mere medii
2 banane mici sau 1 mare (aprox 130 gr.)
2 ouă
150 gr. iaurt natural
1 linguriță scorțișoară
1 lingură esență de vanilie
un vârf de sare

prajitura cu ovaz, mere si visine - foodieopedia

*Pentru varianta vegană: renunță la ouă și iaurt, pune în schimb aceeași cantitate de iaurt sau lapte vegan + încă o banană mare. Ajustează compoziția cu fulgi de ovăz, în funcție de cât este nevoie.

*Cei care folosiți zahăr în alimentație, puteți să adaugați cât vreți în funcție de preferințe, dar v-aș sfătui să nu o faceți pentru că iese destul de dulce de la fructe.
____________________________________
PREPARARE
Într-un blender pune pe rând: iaurtul, ouăle, cele 4 mere curățate și tăiate în bucăți mai mici, bananele, esența de vanilie și blendează-le timp de câteva secunde până rezultă o pastă lichidă.

Pune rezultatul lichid într-un bol încăpător, apoi peste acesta adaugă fulgii de ovăz, scorțișoara și un vârf de sare. Amestecă bine-bine, apoi lasă fulgii la hidratat timp de 5-10 minute, cât să mai absoarbă din lichid.

IMPORTANT: Dacă nu ai blender, poți să folosești un robot de bucătărie. Dacă nu ai nici robot de bucătăre, atunci rade merele pe răzătoarea mică, pisează cu o furculiță bananele, iar ouăle bate-le cu o furculiță. Amestecă toate ingredientele lichide într-un bol (inclusiv iaurtul). Dacă alegi metoda aceasta, s-ar putea să ai nevoie de mai puțini fulgi de ovăz, având în vedere că această compoziție nu va fi la fel de lichidă ca cea pe care am făcut-o eu la blender.

prajitura cu mere si visine - foodieopedia

După cele 5-10 minute în care s-au hidratat fulgii de ovăz, adaugă în bol și vișinele tăiate în jumătăți și amestecă (păstrează câteva și pentru decor deasupra).

Pune compoziția pentru prăjitură într-o tavă acoperită cu foaie de copt și bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 65-70 minute (nu deschide cuptorul cel puțin 30 minute!).

ATENȚIE: Tava mea are dimensiunile de 27×23 cm, deci vei avea nevoie de o tavă pătrată cel puțin la fel de mare pentru că ,,aluatul” prăjiturii este destul de mult, iar dacă vei folosi o tavă mai mică, se va coace mai greu. Poți să folosești și o tavă rotundă de tort cu diametrul de 24 sau 26 cm.

După cele 65-70 minute, scoate tava din cuptor și lasă prăjitura să se răcească complet înainte să tai. Eu am tăiat și cât a fost caldă, iar la interior este moale cât timp este încă fierbinte. Este foarte bună a doua zi după ce s-a răcit complet și a stat câteva ore la frigider. Textura ei oricum trebuie să fie umedă, așa că nu te îngrijora dacă ți se pare că este ușor umedă.

prajitura cu mere si visine - foodieopedia

prajitura cu mere si visine - foodieopedia

Eu am tot mâncat câte 2 bucăți dimineața înainte de a merge la sală și mi-au dat suficientă energie pentru a-mi duce la bun sfârșit antrenamentele. Poate fi mâncate și ca un desert cu puțin sos de fructe de pădure proaspăt făcut sau cu gem fără zahăr, pe care să-l pui deasupra.

Să aveți spor și poftă la prăjiturit!

Cu drag, Nicoleta!

Mă găsești și pe:

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/nicoleta.catargiu/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/foodieopedia/

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu

Adresa dumneavoastra nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

1 Comment on Prajitura cu ovaz, mere si visine

  • Cereces Loredana:
    2 luni

    Neaparat o sa incerc si eu!Cred ca e foarte gustoasa desi nu are zahar.Si eu ma straduiesc sa nu folosesc zahar!