,,Risotto” de amarant cu ciuperci

Câți dintre voi ați auzit de semințele de amarant?
Amarantul este o pseudocereală foarte veche, cultivată și folosită de azteci acum 8000 de ani, de aceea este foarte folosită mai ales în bucătăria sud-americană și mexicană. În plus, sursele spun că este foarte bogată în proteine (o sursă excelentă de proteine pentru vegani și vegetariei), fibre, magneziu, are toți aminoacizii esențiali organismului și nu conține gluten (perfect și pentru cei care au intoleranță la gluten).

produse farmacia ortomoleculară

Amarantul seamănă foarte mult cu semințele de quinoa și poate fi folosit în diferite rețete: la micul dejun poți să pregătești un terci (porridge) din amarant delicios cu fructe și o linguriță de miere, poate fi folosit în loc de orez (ca în rețeta de față), în salate sau să transformi (râșnești) boabele de amarant în făină și să o folosești în diferite prăjituri, biscuiți, clătite sau chiar crustă pentru pizza.

risotto de amarant cu ciuperci

Eu am ales să folosesc acest ingredient într-o rețetă de risotto de amarant cu ciuperci, foarte simplu de făcut și neașteptat de bun. Țin să menționez că e prima dată când folosesc amarantul în bucătărie, m-am bucurat de această rețetă și a fost binevenită pentru o cină ușoară.

Dacă n-ai gătit până acum cu amarant, e timpul să o faci! Este o cereală cu numeroase proprietăți benefice organismului, care poate fi adaugată într-o mulțime de rețete super delicioase.

Iată cum am făcut eu acest risotto de amarant cu ciuperci!
____________________________________
INGREDIENTE (pentru 1 porție)
100 gr. amarant  .
300 gr. ciuperci champignon (curățate și taiate felii)
1 ceapă taiată mărunt
3 căței de usturoi zdrobiți (sau după gust)
pătrunjel tocat după gust
sare&piper
puțin ulei de măsline (sau de floarea soarelui)
Opțional: parmesan ras

risotto de amarant cu ciuperci
____________________________________
PREPARARE
Pune puțin ulei de măsline într-o tigaie și călește ceapa la foc mic, timp de 3-4 minute, apoi adaugă 1 cățel de usturoi și călește-l și pe el aprox 1 minut. Amestecă continuu pentru a nu se arde.

Adaugă amarantul, amestecă, apoi adaugă 200 ml. apă sau supă vegetală/de pui. Spre deosebire de clasicul risotto, aici poți să adaugi toată cantitatea de lichid deodată. Lasă pe foc pentru 20-25 minute. În caz că apa a scăzut, iar amarantul nu e fiert, poți să mai adaugi puțină apă și să lași să fiarbă până scade apa. Potrivește la gust cu sare și piper.

risotto de amarant cu ciuperci0

În timp ce amarantul fierbe, poți să pregătești ciupercile. Pune ceilalți 2 căței de usturoi zdrobiți într-o tigaie cu puțin ulei de măsline și călește-i pentru câteva secunde. Ai grijă să nu îi arzi! Adaugă ciupercile curățate și tăiate felii și sotează-le până scade toată apa. La final adaugă pătrunjel tocat mărunt, condimentează cu sare și piper.

Pune ,,risotto” de amarant într-o farfurie, adaugă și ciupercile sotate. Servește imediat.

risotto de amarant cu ciuperci2

risotto de amarant cu ciuperci3

Poftă bună!

P.S. Dacă dorești, poți să adaugi 1 sau 2 linguri de parmesan ras în risotto de amarant pentru a-l face mai cremos.

Dacă ți-a plăcut rețeta și vrei să fii la curent cu tot timpul cu ultimele mele rețete, nu uita să dai LIKE paginii de Facebook a blogului.
Click aici ⇒ Foodieopedia .

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu

Adresa dumneavoastra nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *