Shakshuka – oua posate in sos de rosii

Shakshuka sau mai bine spus, ouă poșate în sos de roșii este o rețetă pe care, spre rușinea mea, am descoperit-o destul de recent încercând să găsesc și alte modalitați prin care pot să mănânc banalele ouă. Mi-au făcut mare poftă și mi-au plăcut extrem de mult pozele foarte artistice pe care le-am văzut pe Instagram și Pinterest cu acest preparat, așa că am trecut la investigat.

shakshuka - oua in sos de rosii foodieopedia

Am aflat că Shakshuka își are originea în Nordul Africii și este gătită în special de cei din Egipt, Maroc, Liban, Tunisia, lucru care, ghici ce, mi-a dat oportunitatea de a face încă o călătorie culinară pe acest blog, adică de a vă aduce în prim plan gustul unei țări sau gustul unei anumite zone. Și cum nu am mai făcut de mult timp o călătorie culinară, m-am hotărât că este o ocazie bună de a vă tenta puțin cu gustul bucătăriei africane. Este un preparat  super simplu de preparat și, trebuie să mă credeți pe cuvânt, super gustos. Pe cât de banal, pe atât de gustos.

Încă un motiv pentru care m-am hotărât să vă arăt cum fac eu Shakshuka, este faptul că recent am postat pe Instagram un instastory unde filmam cum îmi pregăteam acest preparat și toată lumea a fost curioasă să știe ce este, cum se face, dacă am rețeta pe blog, când o să fac rețeta etc. Așa că, dacă lumea a cerut atât de mult această rețetă, a fost musai să o refac și să o postez și pe blog. Nu vă dezamăgesc eu niciodată, NU NU.

shakshuka - oua in sos de rosii

Cu alte cuvinte, Shakshuka nu este altceva decât un sos de roșii aromat cu ceapă, usturoi, ardei roșu și puține condimente care să-ți încânte papilele gustative. În acest sos trebuie să facem mici cuibușoare/găuri, în care să punem ouăle pentru a se găti, pentru a se poșa/înăbuși în sosul de roșii. Puteți să puneți extra orice considerați că merge bine cu acest preparat: linte, năut, fasole, măsline, spanac, cașcaval/mozzarella etc. Consider că se poate mânca la oricare din cele 3 mese principale ale zilei, fiind un preparat sățios, proteic și destul de ușor/light.

shakshuka - oua in sos de rosii foodieopedia

Mie nu-mi rămâne decât să vă invit în bucătăria Foodieopedia, să descoperim împreună cum se face Shakshuka și să ne lăsăm cuceriți de gustul minunat al bucătăriei africane.
____________________________________
INGREDIENTE (pentru 2-3 persoane)
4 ouă (am mai adăugat unul atunci când am văzut că am loc suficient în tavă)
1 ceapă roșie, tocată mărunt
1 ardei kapia mediu, tăiat în cubulețe
2 căței de usturoi tocați
2 conserve (400 gr. fiecare) de pulpă de roșii sau roșii cuburi
2 linguri măsline verzi, tăiate rondele
2 linguri parmezan  ( care este opțional sau puteți să-l înlocuiți cu cașcaval ras/mozzarella rasă)
Condimente: sare, piper, chimen măcinat, busuioc uscat, boia dulce, boia iute (după gust)
1-2 linguri ulei de măsline
puțin pătrunjel
shakshuka - oua in sos de rosii foodieopedia
____________________________________
PREPARARE
Pune puțin ulei de măsline într-o tigaie și călește ceapa pentru 2 minute la foc mic. Adaugă ardeiul kapia tăiat cubulețe peste ceapă și călește-l  1 minut – 1 minut jumătate. Amestecă, apoi adaugă usturoiul și călește totul pentru încă jumătate de minut.

Adaugă cele două cutii de pulpă de roșii în tigaie, toate condimentele, amestecă și lasă să fiarbă la foc mic pentru 5 minute. Trasferă compoziția într-o tavă termorezistentă (de lut/yena) și bag-o la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 10 minute.

shakshuka - oua in sos de rosii

După cele 10 minute scoate tava din cuptor, fă 4-5 găuri/cuiburi cu lingura (în fucție de câte ouă folosești) și pune ouăle în acele găuri cu grijă. Bagă tava la cuptor pentru 7 minute. În ultimele 2 minute, pune câteva măsline verzi peste preparat și presară puțin parmezan deasupra ouălor. Dacă vrei ca ouăle să fie moi, lasă-le doar 5 minute la cuptor, ale mele au ieșit ușor tari.

Servește cu plăcere shakshuka caldă, aburindă de la cuptor.

shakshuka - oua in sos de rosii

shakshuka - oua in sos de rosii

Bon  Appetit!

Nu uitați să dați LIKE paginii de Facebook Foodieopedia pentru a fi la curent cu ultimele rețete postate.

P.S. Pe blog mai am și alte preparate din alte țări unde am făcut călătorii culinare, poate te interesează Grecia, Japonia, Italia, Mexic, India sau Anglia.

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu

Adresa dumneavoastra nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *