Supă cremă de dovleac

Din categoria #pentrucătoamnă și #pentrucăfriguț, astăzi am pentru voi o rețetă super delicioasă de supă cremă de dovleac. 

Voi mai țineți minte cum începeau compunerile voastre despre toamnă pe care vi le dădea doamna învățătoare în clasele primare? A mea începea așa: ,,A venit toamna și pe pământ s-a așezat un covor de frunze galbene uscate. Este anotimpul în care în școli revin elevii, iar oamenii culeg roadele pământului…”

supa crema de dovleac

Cât de bine ziceam pe vremea aceea, că toamna trebuie să ne bucurăm de roadele pământului și mai ales să încercăm să profităm de legumele și fructele de sezon. Dovleacul plăcintar este una dintre legumele mele preferate în acest anotimp. Se pot face o mulțime de rețete, care mai de care mai delicioase. Eu am ales să vă arăt o rețetă de supă cremă de dovleac:

  • foarte delicioasă și aromată
  • ușor de preparat
  • este gata în doi pași și trei mișcări
  • perfectă pentru zilele răcoroase de toamnă

Sunt o mulțime de interpretări ale unei rețete de supă cremă de dovleac, mie îmi place să o fac cât mai simplă și să-i accentuez gustul specific anotimpului cu anumite ingrediente.

Uite cum poți să faci și tu o supă cremă de dovleac cinstită!
____________________________________
INGREDIENTE
1 dovleac plăcintar (sau un dovleac normal din acela rotund)
2 morcovi
2 cepe medie
½  rădăcină de țelină
2 căței de usturoi
rădăcină de ghimbir după gust (puteți să omiteți ghimbirul, dar vă sfătuiesc totuși să-l folosiți pentru că îi dă supei un gust deosebit)
2 linguri ulei de măsline sau de floarea soarelui
Condimente: sare și piper (după gust), jumătate de linguriță de scorțișoară

supă cremă de dovleac
____________________________________
PREPARARE
Taie dovleacul în jumătate, scoate sâmburii cu o lingură, apoi taie fiecare jumătate în bucăți mai mici.  Pune bucățile de dovleac tăiat într-o tavî acoperită cu hârtie de copt, condimentează-le cu puțină sare și piper, stropește puțin ulei de măsline, apoi bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C, până când dovleacul devine moale (aproximativ 50-55 minute).

supa crema de dovleac

Între timp curătă și taie celelalte legume. Pune apă într-o oală și prepară supă de legume cu: morcovi, țelină, ceapă și sare după gust. Lasă la fiert pentru 15-20 minute la foc mic, cât timp se coace și dovleacul. 

Există și varianta în care poți să fierbi dovleacul împreună cu legumele pentru supă și să renunți la varianta de a-l băga la cuptor. Sfatul meu este să-l coaceți pentru că îi dă un gust mai bun supei.

supa crema de dovleac1

Buuun, cât timp fierbe supa și dovleacul e la cuptor, putem să ne ocupă de semințele pe care le-am scos din dovleac. Eu le-am păstrat pentru am vrut să le folosesc în această rețetă, dar dacă voi nu vreți, puteți să omiteți acest pas. 

Am curățat semințele de excesul de pulpă de dovleac, apoi le-am pus într-un bol mic, am condimentat cu puțină scorțișoară, puțină sare și ulei de măsline. Am amestecat bine-bine, apoi le-am așezat pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și le-am pus la cuptor pentru 5-10 minute, cât să devină ușor crocante.

Următorul pas: pune 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie și călește cealaltă ceapă timp de 3-4 minute la foc mic, până devine moale (mai știi că am zis că ai nevoie de 2 cepe la această rețetă, nu?). Adaugă la final cei doi căței de usturoi și călește-i și pe ei aproximativ 1 minute, amestecând constant pentru a nu se arde.

supa crema de dovleac

Scoate dovleacul de la cuptor și lăsă-l să se răcească un pic, apoi înlătură coaja cu grijă. Supa ar trebui să fie fiartă deja, strecoar-o, dar nu arunca lichidul. Într-o oală pune legumele fierte, pulpa de la dovleac, ceapa și usturoiul călit și un pic de ghimbir ras.

Mixează cu ajutorul unui blender vertical toate legumele, adăugând treptat din supa de legume în funcție de cât de lichidă sau cât de cremoasă vrei să fie supa cremă. Poți să folosești și un blender normal (pt smoothies), în cazul în care nu ai blender vertical/de mână.

supa crema de dovleac

Servește supa caldă, simplă, cu semințele de dovleac și scortișoară sau crutoane (rețeta crunoanelor aici ).

supă crema de dovleac

Poftă bună!

Cu drag,
Nicoleta!

P.S. Nu uita să dai LIKE paginii de Facebook Foodieopedia pentru a știi când postez următoarele rețete!

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu

Adresa dumneavoastra nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *