Tocanita cu naut si cartof dulce

Mâncărică sau tocănită cu năut și cartof dulce – o rețetă simplu de fă… stai, stai, pauză…simt că mă tot repet, dar cred că motto-ul rețetelor mele este ,,simplu, rapid și gustos”. Îl tot spun la fiecare rețetă, sunt singură că ați observat și voi asta, dar chiar așa este. Rețetele pe care vi le arăt sunt făcute pentru a fi la îndemâna tuturor, indiferent de experiența pe care o aveți în bucătărie sau de bugetul de care dispuneți. Eu zic că sunt rețete cu bun simț.

tocanita cu naut si cartof dulce-foodieopedia

Tocănița cu năut și cartof dulce este o rețetă care te poate salva rapid cu un fel de mâncare atunci când nu știi ce să mai gătești, merge de minune la prânz sau cină și este un preparat destul de sățios. În plus, dacă îți place năutul și cartoful dulce, atunci lovești doi iepuri dintr-o singură lovitură.

Mie îmi plac tare mult aceste două legume și încerc pe cât posibil să le includ în alimentația mea. Năutul îl folosesc cel mai des la prepararea hummus-ului, nu-i nici de mirare că pe blog am vreo 5 rețete de hummus, dar îmi place să-l adaug și în salate , să fac preparate indiene, ca rețeta mea de orezul basmati cu năut curry sau să-l fac crocant la cuptor (adică îl strecor, îl limpezesc, șterg boabele de năut cu servețele de bucătărie, le pun într-un bol și le condimentez după bunul plac cu diferite arome și ierburi uscate, apoi le pun la cuptor într-o tavă până devin aurii și ușor crocante). Cartoful dulce cel mai des îl fac fie piure, fie îl bag întreg la cuptor sau îl tai în bucăți mai mari (wedges), îl condimentez, apoi îl bag la cuptor până devine moale. Pe blog am 3 rețete tare dragi mie în care am folosit cartoful dulce, toate trei foarte gustoase și ușor de făcut (Toast din cartof dulce cu guacamole, Cartof dulce umplut cu ton și Chipsuri din cartofi dulci la cuptor ).

tocanita cu naut si cartof dulce-foodieopedia

Ei bine, referitor la această tocăniță cu năut și cartof dulce pot să vă spun că nu e nimic complicat la ea. Știți, la tocănițe e simplu, călești ce ai de călit, apoi adaugi pe rând restul ingredientelor și le lași la gătit. Potrivești gustul cu niște condimente și asta e tot. Poate nu arată cel mai gourmet și apetisant, dar vă promit că este un fel de mâncare foarte gustos.

Țin minte că rețeta am făcut-o pentru prima data prin luna martie și știu că atunci am tot repetat-o câteva săptămâni la rând, atât de mult mi-a plăcut. Am uitat de ea până acum câteva zile, când am gătit-o din nou, așa că m-am gândit că ar fi momentul potrivit să v-o arăt în sfârșit și vouă. Asta ca să mai diversificăm cu rețetele de pe blog, pentru că da, facem și mâncărică/tocănițe. Ca modalitate de servire poate fi mâncată fie simplă, fără garnitură, fie cu orez integral, quinoa. Cel puțin eu așa am mâncat-o de fiecare dată.

tocanita cu naut si cartof dulce-foodieopedia

Să trecem la treburi serioase și să vă arăt cum am făcut această tocăniță cu năut și cartof dulce.
____________________________________
INGREDIENTE
1 cutie de năut (400 gr.)
2 cartofi dulci
1 cutie de suc de roșii sau roșii cuburi
1 ardei kapia sau 1 ardei gras roșu
2 tulpini țelină apio
1 ceapă medie (eu am folosit roșie, e bună și albă)
1-2 căței de usturoi (sau după gust pot fi și 3)
5-6 bucăți de spanac congelat sau 2-3 pumni de spanac proaspăt, tocat mărunt
1-2 linguri ulei de măsline (sau de floarea soarelui)
Condimente: sare, piper, chimen măcinat, busuioc uscat (toate după gust)
Pentru servit: orez, quinoa sau poți să servești tocănița și simplă.

tocanita cu naut si cartof dulce-foodieopedia.

*Încerc să nu folosesc foarte mult ulei la gătit de aceea la început adaug 1, foarte rar 2 linguri de ulei, apoi pe parcurs, la călit, adaug apă la nevoie. E doar un truc pe care îl folosesc în bucătărie pentru a mai tăia din calorii.

**Dacă folosești spanac proaspăt, spală-l, taie-l în bucăți mai mici, apoi adaugă-l în oală. Spanacul va scădea din volum mult o dată ce-l pui la gătit, așa că poți să pui linișitit și 3 pumni de spanac proaspăt.

***Dacă nu folosești năut la conservă gata fiert și alegi năut la pungă, nefiert, atunci cu o seară înainte trebuie să pui boabele de năut într-un bol, acoperite cu apă până a doua zi, apoi să le fierbi separat într-o altă oală. Vei găsi cu siguranță instrucțiuni pe ambaj.
____________________________________
PREPARARE
Pentru început curăță, spală și taie toate legumele ca să le ai la îndemână: taie ceapa mărunt, toacă cei 2 căței de usturoi, taie tulpinele de apio în bucăți mai mici, strecoară năutul într-o sită și clătește-l sub un jet de apă. Acum că ai totul pregătit, să trecem la treabă.

Pune 1 lingură ulei de măsline într-o oală și călește ceapa pentru 3-4 minute, la foc mic, până devine moale, apoi adaugă pe rând legumele tăiate: țelina, ardeiul roșu și cartoful dulce. Lasă-le la călit vreo 2 minute, amestecând din când în când. Adaugă și cățeii de usturoi tocați și lasă-i la călit aproximativ 1 minut. Amestecă pentru a nu se arde.

Adaugă 1-2 pahare de apă sau cât să acopere legumele și lasă la fiert până ce acestea devin moi.

Între timp pune la fiert orezul sau quinoa, depinde cu ce servești tocănița. Eu am ales orez integral, aprox. 60 gr. orez/persoană.

tocanita cu naut si cartof dulce-foodieopedia

Când sunt aproape fierte legumele (verifică cu o furculiță), toarnă în oală sucul de roșii, spanacul și năutul și lasă să fiarbă pentru 5-7 minute, până vezi că mai scade lichidul. Poți să adaugi și 1-2 linguri de pastă concentrată de tomate pentru a ajuta la îngroșare. Eu așa am făcut.

Condimentează la final cu sare, piper, chimen măcinat, busuioc uscat (toate după gust) și amestecă. Poți să folosești orice alte condimente, mirodenii, ierburi uscate sau proaspete, în funcție de preferințele tale.

SUGESTIE DE SERVIRE

Pune 3-4 linguri de tocănită cu năut și cartof dulce într-o farfurie și servește cu orez, quinoa sau la alegere, simplă (în cazul acesta poți să mai pui în farfurie 2 linguri de tocăniță). Poți să presari și niște pătrunjel proaspăt deasupra. Ce ar fi o tocăniță fără pătrunjel tocat, nu-i așa? Eu n-am avut în casă când am făcut rețeta, dar am pus niște frunze tocate de la apio.

tocanita cu naut si cartof dulce-foodieopedia

tocanita cu naut si cartof dulce-foodieopedia

Poftă mare!

Cu drag,
Nicoleta!

P.S. Nu uita să dai LIKE paginii de Facebook Foodieopedia pentru a știi când postez următoarele rețete!

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu

Adresa dumneavoastra nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

2 Comentarii

  • Foodieopedia:
    4 zile

    Și eu aș mânca-o în fiecare zi! :))

  • Ana:
    4 zile

    Reteta mea preferata :)!