Tort cu ciocolata si migdale

Tort cu ciocolată și făină de migdale, un tort care te face să călătorești în paradisul ciocolatei și nu le lasă să te întorci. Da, acesta a fost sentimentul pe care l-am avut când am gustat din el. 

tort cu ciocolata si faina de migdale - foodieopedia

tort cu ciocolata si faina de migdale - foodieopedia

Acest tort cu ciocolată și făină de migdale a fost o provocare lansată de către cei de la vegis.ro și eu zic că m-am descurcat destul de bine, pentru că rezultatul final a fost extraordinar de gustos. Nu prea fac eu torturi pentru că sunt de părere că e prea multă bătaie de cap cu ele, însă fiind o provocare atât de ,,apetisantă”, mi-am făcut curaj. Mi-au dat mână liberă să aleg ce ingrediente vreau pentru rețetă, așa că am optat pentru o făină de migdale, pudră de roșcove, ulei de cocos, fulgi de migdale și miez din boabe de cacao. 

Cum se face făina de migdale?

Făina de migdale se obține din măcinarea migdalelor cu sau fără coajă, crude sau coapte. Dacă dorești să faci propria ta făină acasă este recomandat ca migdalele să fie ținute la rece în frigider cel puțin o oră. Pentru a le zdrobi ai nevoie de un robot de bucătărie bun, să le introduci în el și să le mixezi până când se transformă într-o făină fină (aprox 40 sec – 1 min, în funcție de cât de puternic este robotul tău de bucătărie). Nu trebuie să insiști prea mult în măcinarea lor pentru că riști să le transformi într-un unt de migdale.

De ce să folosești mai des făină de migdale?
  • este o făină care nu conține gluten, deci este perfectă pentru aceia dintre voi care aveți intoleranță la gluten
  • în comparație cu o făină de grâu, făina de migdale este slabă în carbohidrați (zaharuri)
  • are un indice glicemic mic, nu crește foarte mult glicemia (recomandată diabeticilor, dar și persoanelor care țin dietă)
  • este o făină bogată în proteine și fibre
  • conține grăsimi sănătoase (acizi grași Omega 3 și 6)
  • conține vitamine din complexul B, vitamina E, dar și minerale ca magneziu, potasiu, zinc, fier, calciu
  • înlocuiește cu succes făina de grâu în orice desert, căruia îi va da o textură densă/pufoasă

Revenind la rețeta de astăzi, pot să vă zic că este un tort fabulos de bun, are un blat foarte aerat și pufos, nu este foarte dulce pentru că am avut grijă să folosesc un îndulcitor natural pentru blat (eritritol) și puțină miere pentru ganaj și mousse-ul de avocado și ciocolată. Da, da, ciocolată peste tot: în blat, în mousse și în ganaj. Stați liniștiți, nu e ciocolată, ci pudră de roșcove/carob. Mousse-ul de ciocolată cu avocado, rețetă care de altfel o găsiți pe blog, am ales să-l fac în ultima instanță pentru că aveam dubii dacă să pun sau nu ceva cremă între cele 2 blaturi. Nu pentru că nu ar merge orice cremă de tort, ci pentru că nu voiam să-l încarc foarte mult caloric. În ultima clipă am zis că e un răsfăț, așa că am făcut repejos un mousse și sincer mă bucur că l-am ales pentru că s-a potrivit de minune.

tort cu ciocolata si faina de migdale - foodieopedia

Totul cu ciocolată și făină de migdale este o alegere perfectă pentru o ocazie specială (zile de naștere, sărbători) sau pentru momentele în care simți nevoia de a mânca ceva dulce, pentru acele momente de răsfăț. Eu zic că acesta este un răsfăț nevinovat, pentru că am reușit să fac un tort cât de cât echilibrat și nu foarte caloric, asta comparând cu alte torturi clasice cu care suntem obișnuiți. O să vă dați și voi seama despre ce vorbesc când o să vedeți mai jos lista de ingrediente.

Ce ziceți, îl încercați și voi?
____________________________________
INGREDIENTE

Pentru blat:
200 gr. făină de migdale
1 lingură pudră de roșcove (puteți să înlocuiți cu cacao)
6 ouă ( vei avea nevoie de 6 albușuri și doar 4 gălbenușuri)
50 gr. eritritol + încă 2 linguri (sau orice alt îndulcitor natural sau chiar zahăr)
1 lingură esență de vanilie
1 vârf de sare

Pentru ganaj:
100 gr. cremă de cocos (coconut cream)
1 lingură ulei de cocos
2 linguri miere de albine (sau orice alt îndulcitor lichid)
1 lingură pudră de roșcove

Crema din mijloc: mousse de ciocolată și avocado (rețeta de pe blog)

Pentru decorat tortul:
fulgi de migdale crude
miez din boabe de cacao

tort cu ciocolata si faina de migdale ____________________________________
PREPARARE

Blatul de tort
Vei avea nevoie de 2 boluri, 1 tel, un mixer și o tavă rotundă de tort cu pereții detașabili (diametrul de 24 cm)

Separă albușurile de gălbenușuri și pune-le separat în 2 boluri. Pune gălbenușurile într-un bol împreună cu 50 gr. eritritol, un vârf de sare și 1 lingură esență vanilie și amestecă cu un tel aproximativ 2 minute.

Bate albușurile cu un mixer timp de 1 minut, apoi adaugă pe rând 2 linguri eritritol și mixează totul până când albușurile au devenit spumă. Cum îți dai seama că albușurile sunt bătute bine? Dacă întorci bolul cu gura în jos, spuma de albuș de ou nu va cădea din bol.

După ce ai mixat albușurile bine-bine, adaugă în bol peste ele jumătate din gălbenușurile amestecate și cu mișcări circulare, de jos în sus amestecă ușor cu o lingură de lemn sau cu o spatulă de silicon. Adaugă și restul de gălbenușuri și repetă aceeași operațiune.

blat cu faina de migdale si ciocolata

Adaugă în bol 1 lingură de pudră de roșcove și jumătate din făina de migdale. Amestecă ușor cu mișcări circulare de jos în sus până când rezultă o compoziție omogenă. Adaugă și restul de făină de migdale și repetă operațiunea, până când totul s-a amestecat bine.

Pune pe fundul unei tave de tort hârtie de copt, unge hârtia de copt și marginile rotunde ale tăvii cu puțin ulei de cocos. Adaugă compoțitia de blat în tavă și nivelează totul frumos.

Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C și lasă să se coacă pentru 30 minute. NU deschide ușa cuptorului pe parcursul coacerii! După 30 minute verifică dacă blatul este copt: bagă o scobitoare în mijlocul tortului și dacă iese curată, atunci blatul este copt.

Lasă să se răcească complet, apoi taie-l în două.

Cum facem ganajul?

Pune într-un bol la Bain Marie 2 linguri de miere,1 lingură de pudră de roșcove și 1 lingură de ulei de cocos, apoi amestecă până când uleiul de cocos se topește. Adaugă și crema de cocos și amestecă bine până se omogenizează toată compoziția.

ganaj de ciocolata cu crema de cocos

Lasă ganajul să se răcească complet. După ce se răceste compozia ganajului, aceasta se va întări și va deveni mai cremoasă. Pentru a reduce timpul de răcire și întărire, prima dată am lăsat să se răcească ganajul, adică să nu mai fie fierbinte, apoi l-am pus în congelator pentru 15-20 minute. În acest timp am făcut mousse-ul de avocado cu ciocolată.

*Bain Marie = o tehnică de gătire la aburi; pune apă într-o oală și las-o pe foc până când începe să fiarbă. Dă focul la mic, apoi pune un bol deasupra oalei. Fundul bolului nu trebuie să atingă apa.

Cum facem mousse-ul de avocado cu ciocolata?

Nu era plănuit să fac vreo cremă, însă mi-am amintit rețeta mea delicioasă de mousse de avocado cu ciocolată și am știut sigur că va merge de minune cu acest tort.

Așadar, ai nevoie de 1 banană, 1 avocado moale, 1 lingură de miere și o lingură de pudră de roșcove. Pune aceste ingrediente într-un blender sau robot de bucătărie și mixează-le până totul devine cremos.

mousse de avocado cu ciocolata - foodieopedia

Pune mousse-ul pe jumătate din blatul tăiat, nivelează-l frumos, apoi pune cealaltă jumătate de blat peste mousse.

După ce s-a răcit ganajul și a devenit mai cremos, pune-l desupra tortului și nivelează ganajul cu o lingură sau cu o spatulă.

Pentru decor:
Eu am ales să decorez tortul cu fulgi de migdale, boabe din miez de cacao și niște petale de flori comestibile.

Taie tortul de ciocolată și făină de migdale în felii și bucură-te de el alături de cei dragi!

tort cu ciocolata si faina de migdale - foodieopedia

tort cu ciocolata si faina de migdale - foodieopedia

Să aveți poftă!
Cu drag, Nicoleta!

P.S.  Nu uita să dai LIKE paginii de Facebook Foodieopedia .
De asemenea mă găsești și pe contul persoanl de Instagram unde sunt foarte activă și vă arăt tot ce se întâmplă în viața mea zi de zi.

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu

Adresa dumneavoastra nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *