Trebuie să vă mărturisesc ceva. În ultima vreme am făcut o obsesie pentru untul de arahide. Pur și simplu e yummy și pentru a nu-l devora pe tot în scurt timp, de mult ori îl ascund în dulapul din bucătărie ca să nu-mi fie la vedere. Astază vă arăt 3 gustări cu unt de arahide pe care le mănânc des.
Câteva informații despre untul de arahide
De foarte mult timp folosesc untul de arahide de la Sano Vita, care este super cremos și numa’ bun de mâncat, așa câte o linguriță, cum fac de multe ori sau adăugat în diferite rețete mai complexe sau folosit pentru a pregăti niște gustări sănătoase cu unt de arahide. Untul de arahide ste unul dintre ingredientele pe care trebuie să le incluzi în alimentația ta pentru aportul nutritiv pe care îl are:
- este bogat în grăsimi, dar sunt din acelea sănătoase, mai multe nesaturate decât saturate, așa că no problemo
- bogat în proteine, fiind unul dintre cele mai consumate ingrediente, pe lângă leguminoase și alte oleaginoase, de cei care duc un stil de viață vegan/vegetarian sau chiar raw-vegan pentru a suplimenta lipsa proteinelor de origine animală
- grăsimi sănătoase + proteine, știți ce rezultă? ENERGIE!Consumul untului de arahide îți oferă și energia de care ai nevoie în diferite situații. Go for it!
- conține și o cantitate mare de fibre, ceea ce înseamnă că este și foarte sățios. Practic dacă îl folosești ca o gustare sau la micul dejun pe o felie de pâine/crackers/rondele de ovăz, acesta te va ține sătul până la următoarea masă.
- faptul că este și foarte caloric dacă îl consumi într-o cantitate mare, reprezintă singurul punct slab pe care eu i-l găsesc. Cel puțin eu mă limitez la 1-2 lingurițe pe zi.
Cel mai indicat ar fi să-ți pregătești tu acasă untul de arahide, pentru că așa eviți adăugarea altor ingrediente, cum ar fi zahărul și alți stabilizatori. Am încercat să fac acasă un astfel de unt, dar din păcate robotul meu de bucătărie nu este foarte puternic și nu mi-a ieșit mare lucru. Un astfel de robot cu super-puteri se află pe lista mea de dorințe, ca să pot să-mi pregătesc acasă tot ceea ce-mi dorește inimioara. Dacă aveți un robot bun, tot ceea ce trebuie să faceți este să cumpărați arahide necoapte și nesărate, să le puneți în robot și să lăsați robotul să-și facă treaba pentru aproximativ 5 minute. Pulsează câte un minut, verifică, curăță pereții robotului și pulsează din nou până obții o pastă cremoasă. Nu uita să adaugi și un vârf de sare. Rămâne la alegerea ta dacă vrei să adaugi și îndulcitori: zahăr brun, miere, sirop de agave, sirop de arțat, etc.
Și acum pentru că am recunoscut plăcerea mea nevinovată pentru acest ingredient, dar și pentru că v-am enumerat câteva motive pentru care ar trebui să consumi mai des acest ingredient, vă arăt 3 rețete de gustări cu unt de arahide, pe care puteți să le mâncați între mesele principale. Eu le mănânc, fie ca gustări între mese, fie înainte sau după un antrenament la sală pentru energia pe care mi-o dau.
Gustările sunt simple, nu necesită o grămadă de ingrediente, însă limita e cerul, puteți să jonglați cu ingredientele și să vă adaptați gustările după bunul plac.
- Rondele din grâu expandat cu unt de arahide, banană și semințe de chia
Pentru prima gustare ai nevoie de 2 rondele din grâu expandat sau din orez expandat, să le ungi cu unt de arahide, peste care să pui niște felii de banană și să presari deasupra semințe de chia. Simplu, nu?
Eu încerc să nu pun un strat foarte gros de unt de arahide, tocmai pentru a nu exagera, pentru ca întreg ansamblul să-mi ofere aportul de calorii de care am nevoie în acel moment. Vă asigur că este o gustare sățioasă, care vă va încânta papilele gustative.
- Inele de mere cu unt de arahide și cocos
Pentru această gustare ai nevoie de 1 măr, pe care să-l tai în 4 inele, nu foarte subțiri, nici foarte groase și să faci un mic cerculeț în mijlocul lor, pentru a scoate semințele și partea puțin dură. Aceste inele trebuie unse cu puțin unt de arahide, iar deasupra trebuie să presari niște fulgi de cocos.
Aveți două alternative, fie ungeți fiecare dintre cele 4 inele cu unt de arahide, fie doar două, iar celelalte două le puneți deasupra fiecăreia. Va arăta ca un sandwich din inele de mere cu unt de arahide. La fel ca la primul exemplu, am grijă la cantitatea de unt de arahide pe care o folosesc.
Doar mie mi se pare că această gustare seamănă cu o gogoașă/donut?
- Apio / tulpină de țelină cu unt de arahide și semințe de chia
Pentru ultima gustare ai nevoie de o tijă de apio/tulpină de țelină (sau depinde câte dorești să faci), pe care să o tai în 4-5 bucăți egale. Fiecare bucățică trebuie unsă cu unt de arahide, iar deasupra presărate câteva semințe de chia.
Fiecare dintre cele 3 gustări cu unt de arahide prezentate mai sus sunt gustări bogate în proteine, grăsimi sănătoase, fibre, dar și carbohidrați. Pot fi luate într-o caserolă mică la școală/facultate/lucru sau oriunde ai merge.
Sfat: dacă untul de arahide nu se întinde bine, puteți să-l puneți într-un bol și să-l încălziți câteva secunde în cuptorul cu microunde pentru a deveni mai moale și pentru a fi mai ușor de întins.
Care dintre cele 3 gustări cu unt de arahide v-au plăcut cel mai mult? Ați încercat până acuma una dintre cele 3 variante?
Nu uita să dai LIKE paginii de Facebook Foodieopedia pentru a fi la curent cu ultimele rețete postate!
P.S. Dacă îți place și ție așa de mult untul de arahide, poate ai vrea să încerci un tort vegan cu cremă de unt de arahide și cocos pentru ocazii speciale.
Lasă un comentariu