Vara ce tocmai a trecut am fost în Statele Unite ale Americii cu programul pentru studenți Work&Travel. A fost a doua mea experiență de genul acesta, prima dată am fost în 2014 în Wildwood, statul New Jersey, iar anul acesta am fost în Virginia Beach, statul Virginia. În postarea de astăzi nu voi insista foarte mult pe locurile pe care le-am vizitat, ci mai mult pe experiența culinară din SUA.
În mare parte meniul meu a constat în carbohidrați. Dimineața, la prânz și seara. Nu prea am avut timp să gătesc pentru că lucram de dimineața (ora 9), până seara (ora 19-20 când aveam doar un job, ora 1-2 dimineața în perioada când am avut două joburi). In zilele libere, relaxare totală. Foarte important să menționez este faptul că al doilea job l-am avut într-un restaurant de tip fast-food cu specific mexican, unde aveam dreptul la o masă. Am mâncat quesadilla, burritos și chips & cheese cât pentru toată viața. Rețeta lor de quesadilla este puțin mai diferit decât cea pe care o fac eu. Vezi rețeta mea de quesadilla AICI
Adevărata experiență culinară în SUA am trăit-o abia după ce am terminat cu programul de lucru și am avut ocazia să călătoresc. Împreună cu încă 7 persoane am vizitat Coasta de Vest (San Diego, Los Angeles, San Fracisco, Sacramento, Lake Tahoe, Las Vegas, Hoover Dam, Grand Canyon, Antelope Canyon și Phoenix), dar și o parte din Coasta de Est (Philadephia, Niagara și New York). În numere, toată treaba ar fi așa: în jur de 6000 km călătorit cu mașina, între 10-20 km de mers pe jos pe zi în orașele mari și maxim 7 ore de somn pe noapte timp de 20 de zile.
Cum a fost experiența culinară din Sua?
În excursia asta am mâncat de toate. În San Diego am intrat într-un restaurant mexican, la Jimmy Carter’s Mexican Cafe, foarte frumos decorat și foarte colorat, așa cum de altfel e specific lor. Aici am comandat ,,Comida del Mar Enchilladas”, adică niște enchiladas cu creveți și crap, înăbușiți în sos Chipotle, serviți deasupra cu salată și smântână, alături de orez cu porumb și un fel de ,,mâncărică de fasole”. Pare ciudată combinația, la fel și aspectul, dar a fost foarte bun.
Tot în San Diego am mâncat la Great Plaza Buffet, un bufet de tipul ,,all you can eat”, cu specific american, chinezesc și japonez. Ce-am mâncat? Sushi, evident. Direct la bufetul cu sushi m-am dus prima dată. Și a doua oară și a treia oară.
În Los Angeles am reușit să găsim pe internet un restaurant românesc: Restaurant Dunărea. După 4 luni am mâncat și eu ceva românesc, ca la mama acasă. Ca aperitiv am comandat salată de vinete, apoi am continuat cu o ciobă de văcuță și pomana porcului. A fost ceva de vis! Dorul de casă parcă ne-a trecut un pic cu acest ospăț. Prietenii mei au mai comandat tochitura cu mămăligă, ciorbă de burtă, mici cu cartofi prăjiți sau șnitel din piept de pui cu cartofi prăjiți. În meniul lor au tot felul de mâncăruri tradiționale: zacuscă, salată de boeuf, ciorbă de perișoare, de văcuță, sarmale, mămăligă cu brânză și smântână, gulas, pui cu smântână, dar și deserturi ca: papanași, profiterol sau tiramisu.
Experiența culinară din SUA a continuat la Denny’s. Prima dată am mâncat în Las Vegas un mic dejun copios: 2 clătite pufose, cu două ouă ochiuri și cu 2 felii de bacon din curcan. Am mai fost o dată la acest restaurant în apropiere de Cascada Niagara, unde am mâncat o supă de pui cu teiței (Chicken Noodles Soup), dar am gustat și din mâncarea prietenilor mei, care și-au comandat un fel de mâncare, pe care ți-o aducea direct în tigaie. Prima (Smoky Gouda Chicken & Broccoli) era cu pui, ceapă caramelizată, ciuperci sotate, broccoli, orez, iar deasupra era un sos de brânzeturi. Cealaltă tigaie (Crazy Spicy Skillet) era puțin mai picantă cu cârnați choziro, jalapeños, ciuperci sotate, ardei grași, cartofi aurii, iar deasupra era o bucată din piept de pui la grătar, brânză Cheddar, un sos picant de ardei și brânză Pepper Jack. Amândouă la fel de gustoase și foarte sățioase.
Golden Coral l-am vizitat de 3 ori cât timp am stat în SUA. Este tot un bufet de tipul ,,all you can eat” și așa era, mâncam până nu mai știam de noi. Pozele de mai jos exemplifică cam cât a putut să mănânce Nico (adicătelea, MOI). Am început ușurel cu o sălățică, apoi am dat-o IAR în mâncare mexicană (chilli con carne), apoi am poftit și la un piept de pui la grătar cu sos barbeque și legume opărite, iar ultima farfurie a fost ceva fusion-confusion și pentru mine, un fel de americano-chinezesco-habar n-am. Am pus de toate: pui dulce, porc, ceva ce se numea popcorn shrimp, mac&cheese și alte nebuneli. Desert, nu se poate fără el: tartă, cheesecake, brownie etc.
Cum să vin în State și să nu mănânc burgers? Am vizitat Burger King, Wendy’s, In n Out și Five Guys . Cel mai mult mi-a plăcut burgerul de la In n Out din Las Vegas și de la Five Guys din Brooklyn, New York. Se laudă ei cu cei mai bun burgeri, și pe bună dreptate. D E L I C I O Ș I!
Waffle House a fost alegerea noastră pentru ultimul mic dejun de pe Coasta de Vest a Americii, în Pheonix. Mega caloric și mega sățios, cam așa a arătat: ouă ochiuri (sunny side up), 2 felii de bacon crocant, griș cu lapte, câteva felii de pâine, unt și o porție de waffles. În afară de feliile de pâine și unt, am golit tot din farfurie.
Am bifat mexican, am bifat chinezesc și japonez, trebuia să bifez și libanez. În New York, în timp ce vizitam Grand Central Station, adică gara din New York, am găsit Eata Pita, un fel de fast-food libanez. Pe meniu am văzut hummus și falafel. Ok, m-ați cucerit! Mi-am comandat hummus cu falafel și salată, puse într-o pita. A ținut de foame, n-am mai mâncat nimic toată ziua. Vă spun un secret? Tot mai bun hummus fac eu, vezi rețeta mea AICI .
Dacă tot eram în New York, trebuia să iau și hot-dog direct din stradă, așa cum vezi în filmele americane.
Pizza? Evident! Papa John’s, Pizza Hut, pizza de la 7 Eleven, pizza de la supermarket (Walmart), dar și de la localurile din Virginia Beach, locul unde am lucrat. Am mâncat foarte multă pizza acele luni. Foarte multă!
Da, știu, carhobidrați peste tot. Nu-mi pare rău pentru toate acele #porquerias pe care le-am mâncat, pentru că am vrut să experimentez tot ce-mi oferea SUA, iar faptul că m-am îngrășat vreo 4-5 kg nu e o problemă. Mi-am propus oricum să mă întorc la sala de fitness la care mergeam și înainte (18 Gym Fitness Club, Cluj Napoca), unde în maxim 2 luni (MAXIM, am spus) o să revin la cele 53 kg și la pătrățelele mele de dinainte.
Recomand tuturor studenților să meargă în State măcar o dată cu acest program. La unii le-a fost mai ușor, la alții mai greu, dar merită, mai ales partea de după muncă, când ai timp să vizitezi și să te bucuri de tot.
Dacă ai fost în SUA, cum a fost experiența culinară?
Lasă un comentariu