Am ajuns la partea a 3-a din seria ,,7 zile, 7 idei de mic dejun” și tare sper ca până acum să vă fi inspirat cu toate ideile și să fi pus câteva în practică.
Aceste idei sunt pentru a vă inspira pentru zilele în care nu știți ce să mâncați la micul dejun. Nicidecum nu sunt menite pentru a le urma în totalitate și nici în ordinea aceasta în care le enumăr eu.
Seria de postări ,,7 zile, 7 idei de mic dejun” este pentru a vă ajuta cu variante de mic dejun cât mai diferite. Menționez că multe pot fi folosite și pentru niște brunch-uri deliciose.
Pe blog găsiti 7 idei de mic dejun – partea 1 și 7 idei de mic dejun – partea a doua, unde sunt 14 idei de mic dejun.
7 idei de mic dejun, part 3
1. Terci de ovăz ciocolatos
Cred că sunt deja 5-6 ani de când mănânc terci de ovăz la micul dejun și încă nu m-am săturat de el. Ador să îl mănânc, iar partea mea preferată sunt topping-urile. În cel din imagine am pus și puțină cacao, iar topping-urile sunt felii de banana, mure și bucățele de ciocolată.
Mai multe idei de terciuri găsiți pe blog: Terci de ovaz – diferite retete
Pe contul meu de Instagram găsiți varianta video a acestei idei de mic dejun: @nicoleta.catargiu
2. Wrap cu ou și legume
Lipiile fac parte din categoria ingredientelor care nu lipsesc din bucătăria mea. Le folosesc la diferite rețete de burittos, fac tacos din ele, decupându-le în cercuri mai mici, însă le folosesc și la micul dejun.
Pentru această idee am procedat în felul următor:
- am uns lipia cu cremă de brânză/cream cheese
- peste crema de brânză am așezat un mix de salată și câteva legume tăiate fâșii subțiri: castravete și ardei roșu
- am prăjit două ochiuri și le-am așezat peste restul ingredientelor
- ușor am rulat lipia și am tăiat-o în două
Pe Instagram am un video unde vă arăt cea mai bună metodă de rulat lipia, din care nu o să vă iasă niciodată ingredientele.
Pe lângă ceea ce am pus eu, puteți să puneți și altceva (șuncă de pui/curcan, prosciutto, felii de cașcaval) sau să înlocuiți anumite ingrediente (pastă de avocado sau hummus în loc de crema de brânză, spanac sau frunze de salata în loc de salata mix).
3. Gaga ganoush / cremă de vinete cu tahini
Baba Ganoush sau cremă de vinete coapte cu tahini este un dip popular în Orientul Mijlociu. Ei au Baba Ganoush, noi salată de vinete cu maioneză. Ambele îmi plac la fel de mult. De la ambele nu mă pot opri când încep să mănânc.
Să vă zic rețeta:
• Într-un robot de bucătărie pun 2 vinete coapte (curățate de coajă și stoarse într-o sită câteva ore), 3 linguri de tahini/pastă de susan, 2 căței de usturoi, zeama de la jumătate de lămâie, sare și piper după gust.
• Blendez ingredientele până devin ca o cremă.
Am pus crema de vinete într-un bol și deasupra am adăugat rodie, pătrunjel proaspăt tăiat și ulei de măsline.
Se poate servi cu pâine, lipie crocantă, focaccia, bastonașe de legume (castravete, apio, ardei, morcov) sau alte legume proaspete.
4. Toast cu avocado
Am propus o idee de mic dejun și pentru cei care iubesc avocado.
Cu un toast cu avocado nu ai cum să dai greș niciodată. Șmecheria este să găsești un avocado copt, numai bun de mâncat. Câteodată fac toast cu avocado și ou, altă dată mănânc doar un toast simplu cu felii de avocado, peste care storc puțină lămâie și deasupra pun un mix de semințe de susan alb și negru. DELICIU!
5. Omletă cu ciuperci și salsa de roșii
Această omleta cu ciuperci și salsa de roșii este o idee excelentă de mic dejun rapid și sățios.
Omleta cu ciuperci și salsa de roșii se face foarte repede, iar acest mod de preparare scoate oarecum din anonimat clasica omletă pe care o știm cu toții.
Pentru o variantă rapidă, dacă nu vreți să curățați și să tăiați ciupercile, folosiți ciuperci gata tăiate la conservă. Salsa de roșii este acel touch fresh, care se potrivește perfect.
Vezi pe blog cum am făcut această: Omleta cu ciuperci și salsa de roșii
6. Papară din tofu cu legume
M-am gândit să introduc în această listă și o idee de mic dejun pentru cei care sunt vegani sau țin post și vor o înlocuire a omletei din ouă. Dacă stau bine și mă uit la toată lista, sunt chiar 4 idei de mic dejun care s-ar încadra perfect în categoria rețetelor vegane/de post. Inclusiv la terciul de ovăz dacă folosești lapte vegetal și ciocolată fără lapte.
Papa din tofu cu legume este foarte bună și merită să o încercați. Vă spun rețeta mai jos.
INGREDIENTE
300 gr. tofu, jumătate de linguriță de turmeric (dă culoarea galbenă exact ca la ou), un sfert de ceapă, 1 roșie medie, 4-5 ciuperci, 1 lingură de ulei, sare și piper după gust
PREPARARE
- Dacă folosești tofu în saramură, scoate-l din lichid, șterge-l de apă, apoi mărunțește-l cu o furculiță sau rupe-l cu mâna până în sfărâmițești.
- Călește într-o tigaie ceapa tăiată mărunt.
- Adaugă în tigaie ciupercile tăiate în felii și lasă-le la călit până se evaporă apa pe care o lasă. Adaugă în tigaie roșia tăiată în cubulețe și amestecă. Lasă la călit 1-2 minute.
- Pune în tigaie tofu mărunțit, apoi adaugă turmericul, sarea, piperul și amestecă.
- Toarnă în tigaie 2-3 linguri de apă, amestecă și lasă la gătit 2-3 minute, la foc mic, amestecând din când în când.
- Servește cu legume proaspete și pâine
7. Pâine în ou crocantă
Pită-n ou, dar tăvălită-n fulgi de porumb. Un upgrade fain la varianta clasică de pâine în ou.
Pâinea în ou era una dintre plăcerile mele când eram mică și sunt sigură că nu doar mie îmi plăcea. Cel mai des ne făcea mama atunci când pâinea era un pic mai tare sau când era aproape de data de expirare. În acest fel reușea să nu facă risipă alimentară, ceea ce și eu încerc pe cât posibil.
De data aceasta am vrut să dau un twist și am făcut paine in ou crocanta cu fulgi de porumb, tocmai pentru acest sunet crocant. Le-am făcut la cuptor pentru o idee mai echilibrată, dar să știți că e ce trebuie. Ceea ce vă recomand și vouă dacă vreți să evitați prăjelile.
Găsiți și pe blog rețeta de pâine în ou crocantă, dar și pe Instagram unde este varianta video.
Sper să vă inspire aceste 7 idei de mic dejun și să puneți în practică cât mai multe dintre ele.
Care dintre cele 7 idei de mic dejun ți-a atras atenția cel mai mult?
2 Comments
Marcela
ianuarie 22, 2023 8:58 pmFoarte utile! Unele rețete le fac des, cum ar fi poridge. Acum voi încerca pâinea crocanta…sper sa le placa băieților mei!
Foodieopedia
ianuarie 25, 2023 5:50 pmMa bucur ca iti plac si sper sa iti fie d folos! Daaaa, paine aia e super buna. Are bonus mare ca nu e prajita, ci facuta la cuptor, deci pot sa manance si copiii daca nu vrei sa le dai multa prajeala.
Lasă un comentariu