Dacă nu mai știți ce să mâncați dimineața, vă propun eu 7 idei de mic dejun delicioase pentru cele 7 zile ale săptămânii.
Aceasta este prima parte a proiectului ,,7 zile, 7 idei de mic dejun”, care sper că o să vă ajute să mâncați cât mai diferit și gustos dimineața la prima masă a zilei. Aceste idei se potrivesc și pentru un mic dejun târziu (brunch).
M-am gândit la acest proiect de foarte mult timp pentru că știu cât de greu este să diversifici oricare masă din zi. Pentru că micul dejun este una dintre mesele mele preferate, aș vrea să vă ajut cu cât mai multe idei.
7 idei de mic dejun
1. Omletă la cuptor
Este o modalitate excelentă de a salva resturile de legume, brânzeturi și mezeluri și de a le transforma într-o omletă delicioasă la cuptor. Eu fac des această omletă și pun cam orice am la îndemână în frigider.
O rețetă asemănătoare am aici pe blog: Omletă la cuptor cu mozzarella si legume
Vezi rețeta video pe Instagram: @nicoleta.catargiu
2. Sandwich cu șuncă de curcan
Cum s-ar spune: when in doubt, make a sandwich!. Hai, recunoaște, de câte ori nu ți-a salvat foamea un sandwich? Eu le ador, mai ales că sunt extrem de rapid de făcut și de cele mai multe ori nici nu necesită urmărirea unei rețete, ci este nevoie doar să combinăm câteva ingrediente pe care le avem la îndemână.
Cel pe care l-am făcut aici este cu: pâine neagră unsă cu cremă de brânză, peste care am pus ruccola, câteva felii de șuncă de curcan, felii de roșii și castravete.
Vezi pe blog alte idei de sandwich-uri: 3 retete rapide de sandwich-uri
3. Toast cu unt de arahide
Mă abțin să nu ,,mă scufund” cu totul în borcanul cu unt de arahide pentru că mereu a fost slăbiciunea mea.
Din când în când îmi fac la micul dejun aceste toast-uri: ung 2 felii de pâine cu unt de arahide, pe una pun felii de banană, iar pe alta pun gem de zmeură.
Partea faină este că lovesc 2 iepuri dintr-o lovitură, adică mănânc și micul dejun, și îmi satisfac pofta de ceva dulce.
4. Terci de ovaz cu ciocolată
Tot ca un desert sunt și terciurile de ovăz pe care eu le mănânc deja de vreo 5-6 ani la micul dejun. Se fac extrem de simplu, iar șmecheria stă în topping-uri. Pe un terci de ovăz poți să pui:
- fructe proaspete sau uscate
- dulceață
- siropuri
- oleaginoase
- unturi din oleaginoase
- chiar și ciocolată
Baza unui terci de ovăz pe care o fac mereu este aceasta:
INGREDIENTE (gramaje pt. 1 porție): 30 gr. fulgi de ovăz (îi folosesc pe cei fini de la Lidl), 1 lingură de cacao, 1 linguriță de semințe de chia (pot fi opționale), 150 ml. lapte (de vacă sau vegetal), 100 ml. apă, 1 lingură de esență de vanilie.
- poți să pui doar apă, doar lapte sau o combinație dintre cele două, așa cum am făcut eu
- terciul de ovăz este neutru la gust, ceea ce îl face bun sunt topping-urile. Dacă vrei, poți să îndulcești baza cu puțină miere.
PREPARARE
- Pune toate ingredientele într-o oală.
- Lasă la fiert, la foc mic, până fulgii de ovăz absorb tot lichidul, amestecând din când în când. Consistența este asemănătoare unei budinci.
- Pune terciul de ovăz într-un bol/farfurie, apoi decorează după bunul gust.
Topping-ul pe care l-am folosit este este: zmeură, 2 pătrățele de ciocolată neagră, 1 linguriță de unt de arahide, 1 lingură de fulgi de cocos (poți de folosești și nucă de cocos rasă).
Vezi pe blog mai multe rețete de: Terci de ovaz – diferite retete
Vezi rețeta video pe Instagram:@nicoleta.catargiu
5. Shakshuka
Shashuka sau ,,ouă în purgatoriu” cum mai este numit acest preparat este un mic dejun sățios și gustos. Sunt de fapt ouă poșate într-un sos de roșii aromatizat.
Vezi pe blog 3 idei de Shakshuka:
Vezi rețeta video pe Instagram: @nicoleta.catargiu
6. Sandwich cu salată de ouă
Salata de ouă este una dintre preferatele mele. O pregătesc destul de des mai ales în weekend. Fac porție mare, iar micul dejun este asigurat pe două zile.
Cel mai mult îmi place să o pun între două felii de pâine și să o mănânc ca un sandwich.
Vezi pe blog rețeta de: Salata de oua cu branza pufoasa
Vezi rețeta video pe Instagram: @nicoleta.catargiu
7. Dutch Baby Pancake
Dutch Baby Pancake este de fapt o clătită uriasă coaptă la cuptor, care este excelentă și pentru un mic dejun, dar și pentru un desert.
Compoziția seamănă cu cea a clătitelor clasice, subțiri, doar că aceasta este coaptă la cuptor. În funcție de ceea ce îți place, poți să ornezi această clătită uriașă cu orice. De asemenea poți să faci variante dulci sau sărate.
O variantă sărată găsești pe blog: Dutch baby pancake cu brie, camembert, bacon și roșii cherry
O variantă dulce găsești pe contul meu de Instagram: Dutch baby pancake cu căpșuni
Sper să vă inspire aceste 7 idei de mic dejun și să puneți în practică cât mai multe dintre ele.
Care dintre cele 7 idei de mic dejun ți-a atras atenția cel mai mult?
Lasă un comentariu