De data aceasta vă arăt ceva clasic: banana bread cu nucă și caise uscate. Banana bread este o rețetă cunoscută de toată lumea. Este de fapt un chec cu banane sau în traducere liberă, o pâine dulce cu banane. Sunt mii și mii de reinterpretări ale rețetei originale, se poate face simplă, fără niciun adaos de alte ingrediente, însă alegerea mea a fost să pun și niște bucăți de nucă și caise uscate. Și bine am făcut, uitați-vă cât de frumos sunt aceste felii, în care se văd perfect caisele și bucățile de nucă! 🙂
Când este momentul potrivit să faci banana bread?
Atunci când ai banane super coapte în casă, pe a căror coajă începe să apară pete negre, acesta fiind un semn că trebuie folosite imediat pentru a nu se strica. Eu deobicei cumpăr de la magazinul cu legume & fructe banane deja bine coapte, pentru că nu-mi plac cele verzi. Le folosesc fie în smoothie-uri, fie le înlătur coaja, tai bananele în bucăți mai mici și le pun în congelator într-o pungă, pentru a putea fi folosite pe viitor.
Folosesc banane în multe deserturi
Pentru că nu-mi place să adaug zahăr în deserturi, aleg întotdeauna să îndulcesc checurile, blaturile, biscuiții etc., cu banane. De data aceasta am ales să folosesc bananele coapte pe care le aveam într-o rețetă de banana bread cu miez de nucă și caise uscate.
Este o rețetă super simplă, banală, oricine o poate pregăti, iar majoritatea ingredientelor cu siguranță le aveți deja în casă. Pe cuvânt de #foodie că este foarte gustoasă, destul de dulce de la bananele și caisele din compoziție. Nu mai trebuie să adăugăm zahăr, iar miezul de nucă este fix ce trebuie. Se păstrează foarte bine câteva zile la frigider, poate fi mâncată la micul dejun (eu așa o mănânc deobicei) sau ca gustare între mese. Poți să tai câteva felii, să le pui într-o caserolă și o iei cu tine la școală, facultate, locul de muncă. Nu uita să pui și pentru colegii tăi, cu siguranță le va plăcea această banana bread cu nucă și caise uscate! 🙂
Hai acum să trecem la treabă și să vă arăt cât de ușor și rapid se face!
____________________________________
INGREDIENTE
100 gr. făină integrală + 100 gr. făină albă (sau poți să folosești doar albă sau doar integrală)
3 banane coapte (aprox 300 gr.)
50 ml. lapte sau iaurt natural (adaugă iaurt sau lapte atât cât este nevoie ca să omogenizezi compoziția la final)
2 ouă
1 linguriță esență de vanilie + 1 linguriță esență de rom (sau la alegere una dintre ele)
70 gr. caise uscate
60 gr. miez de nucă
1 plic mic de praf de copt
½ linguriță scorțișoară
1 vârf de sare
Opțional: 3 linguri ulei cocos (sau ulei vegetal)
*Dacă nu ai caise uscate, poți să le înlocuiești cu stafide, merișoare, prune sau curmale uscate. La fel, miezul de nucă poate fi înlocuit cu alte oleaginoase: migdale, arahide, alune de pădure sau pot fi excluse.
*În loc de caise uscate poți să folosești fructe proaspete: ananas, mere, pere, piersici (tăiate cuburi), fructe de pădure
Notă! Cântărește bananele după ce le decojești, ale mele au avut 300 gr. Dacă cele 3 banane pe care pe folosești cântăresc mai mult, ai grijă să pui mai puțin iaurt sau lapte. Omogenizează compoziția astfel încât să fie ușor lichidă.
____________________________________
PREPARARE
Într-un bol pune ingredientele uscate: făina integrală, făina albă, praful de copt, scorțișoara și 1 vârf de sare. Amestecă.
Într-un alt bol încăpător pisează bine bananele cu ajutorul unei furculițe sau cu un instrument de făcut piure. Adaugă apoi cele 2 ouă, iaurtul, cele 2 esențe și opțional uleiul. Amestecă.
Taie miezul de nucă și caisele uscate în bucăți mai mici și adaugă-le în bolul cu ingredientele uscate. Adaugă peste ele ingredientele lichide și amestecă totul bine-bine.
Pune această compoziție într-o tavă de chec acoperită cu hârtie de copt.
Pune tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 40-45 minute (depinde de cuptorul fiecăruia). Verifică după 40 minute cu ajutorul unei scobitori, iar dacă aceasta iese curată, banana bread este gata. Dacă nu, mai las-o vreo 5 minute.
NU DESCHIDE UȘA CUPTORULUI ÎN PRIMELE 30 MINUTE, ALTFEL ALUATUL SE VA LĂSA ȘI NU O SĂ CREASCĂ!
Scoate banana bread cu grijă din forma de copt și lasă să se răcească complet pe un suport de lemn sau un grilaj. După ce s-a rpăcit, taie și servește cu plăcere!
Banana Bread trebuie să aibă o textură umedă, așa că nu-ti face griji dacă vezi că feliile sunt puțin umede atunci când tai checul.
Cu drag, Nicoleta!
Vezi și rețeta mea de Banana Bread vegana sau de post
21 Comments
Alina
septembrie 3, 2022 2:17 pmBuna! In loc de cele 200 g faina, poate fi folosita faina de ovaz in combinatie cu faina de migdale?
Foodieopedia
septembrie 3, 2022 3:29 pmSalut! Nu stiu pentru ca nu am incercat asa. Tu vrei sa inlocuiesti faina alba cu doua faini care se comporta diferit in astfel de retete, deci nu stiu ce sa iti zic. Incearca doar cu faina de ovaz, dar din cate stiu eu, faina de ovaz absoarbe mai mult lichid, deci pune dupa ochi (nu 200 gr.), pana cand vezi ca rezulta o compozitie omogena.
Loredana
aprilie 23, 2022 4:42 pmSalut! Fac si eu reteta ta de cel putin 2 ori pe luna cam de la inceput de an 🙂 E grozava! Uneori pun stafide, alteori nuci, uneori caise… in toate combinatiile mi-a iesit. Si eu ma minunez cum nu le-a putut iesi unora, dar… se intampla! Mult succes in tot ce faci! 🙂
Tibi
mai 31, 2020 10:32 pmRețeta este greșită. La ingrediente nu apare ulei, înțeleg ca trebuie… Cu 50 grame de iaurt nu are cum sa iasă puțin lichida, îți trebuie vreo 200 grame… La cantitatea asta, praful de copt devine insuficient. E chimie simpla… Nu știu de ce m am mai apucat sa o fac.
Foodieopedia
mai 31, 2020 11:14 pmRețeta a ieșit la TOATA LUMEA care a facut-o. Este evident că nu ați citit tot cu atenție și v-au scăpat DETALII. Am menționat clar si despre ulei și faptul ca se poate adăugat atât lapte sau iaurt cât este nevoie pentru omogenizare.
Data viitoare ar trebui să citiți tot, chiar și detaliile.
Ela
februarie 24, 2020 2:45 pmPfff.. E ft bună. Îmi place mult gustul și cel mai tare ma bucur ca o mănâncă chiar bine și piticii mei de 4 si 2 ani 😍 Imi place tare mult acest blog, vreau sa mai încerc și alte rețete.
Foodieopedia
februarie 25, 2020 7:46 amMulțumesc, Ela! Sper să îți placă și restul și aștept să îmi spui cum ți s-au părut 🙂
Jana
februarie 11, 2020 4:27 pmFoarte foarte bun. Moderat de dulce și cu un miez moale. Mulțumesc pentru inspirație 😉
Foodieopedia
februarie 25, 2020 7:47 amMulțumesc și eu! Să faci mai des 🙂
Carmen
octombrie 4, 2019 9:34 amBuna, la acesta reteta pot folosinulri de masline in loc de ulei de cocos?
Foodieopedia
octombrie 5, 2019 9:29 pmSalut, Carmen! Se poate și cu ulei de măsline sau cu ulei de floarea soarelui 🙂
Nicoleta
mai 9, 2019 11:58 amDraga Nicoleta, Reteta asta e pur si simplu bestiala. E a treia oara cand o incerc si parca e din ce in ce mai buna. Pe primele 2 le-am mancat singura, iar pe a 3a am adus-o la serviciu. Colegii mei francezi au adorat aceasta banana bread. Mult succes in continuare 😉
Foodieopedia
februarie 25, 2020 7:47 amWooow! Mă bucur mult că le-au plăcut și lor!
Așa e, banana bread cucerește pe oricine 🙂
Cristina
aprilie 25, 2019 12:20 pmAcum e la cuptor! Cred ca o sa fie Yummy!! Mersi!
Foodieopedia
februarie 25, 2020 7:48 amMulțumesc și eu! Sper că ți-a plăcut 🙂
Calin
martie 19, 2019 3:36 pmIn loc de lapte as putea folosi lapte de cocos sau orez sau de migdale? Multumesc
Foodieopedia
martie 19, 2019 3:47 pmSalut, Călin! Da, poți să folosești ce lapte vrei tu. Sau chiar iaurt natural 🙂
Andreea
septembrie 19, 2018 2:31 pmCategoric reteta mea preferata! Am incercat si varianta in care am inlocuit caisele cu visine <3
Foodieopedia
septembrie 22, 2018 11:47 pmMă bucur tare mult că ți-a plăcut! Poți să pui orice alte fructe în locul a ceea ce am pus eu pt ,,umplutură”. Ai ideea de bază, după te joci și faci combinații :))
Anca
mai 25, 2018 1:18 amMerita incercat. Foarte bun Felicitari ptr retete
Lasă un comentariu