Tu ce faci pentru un plus de energie? Eu îmi pregătesc acasă niște batoane raw cu smochine și nuci caju și le servesc atunci când am nevoie de un boost de energie sau când am poftă de ceva dulce. Încearcă și tu rețeta mea!
Țin minte că prima rețetă de batoane energizante am făcut-o acum 3 ani, pe la începuturile mele pe acest blog. De atunci am tot experimentat, am făcut diferite variante și m-am gândit să vă arăt și vouă încă o rețetă, la fel de rapidă, gustoasă și cu puține ingrediente.
Ce trebuie să știi despre aceste batoane energizante cu smochine și caju:
- sunt fără coacere
- sunt batoane raw, perfecte și pentru cei care au acest stil alimentar
- nu conțin zahăr adăugat, ci sunt îndulcite natural datorită smochinelor
- nu conțin aditivi sau conservanți ca majoritatea batoanelor din comerț, de aceea de preferat ar fi să le consumi în decurs de câteva zile
- trebuie păstrate mereu la frigider, dar pot fi puse în caserolă și păstrate în congelator chiar 2-3 luni
- sunt ușor adaptabile diferitelor gusturi (ex: nucile caju pot fi înlocuite cu alune de pădure sau migdale)
- sunt ideale ca o gustare între mese sau înainte de un antrenament la sală (sau orice efort fizic)
- sunt destul de calorice, 1-2 batoane/zi sunt suficiente dacă esti activ/ă
- pot fi luate la pachet la școală, facultate sau job
ANUNȚ: COD DE REDUCERE 12%
Smochinele, nucile caju și nuca de cocos sunt de pe vegis.ro, care mi-au oferit pentru voi și un cod de reducere de -12%. Codul poate fi folosit la o singură comandă și nu se aplică la produsele deja reduse.
Codul este: FOODIEOPEDIA
Valabil până în 27 FEBRUARIE 2020.
Până vă hotărâți voi ce vreți să puneți în coșul de cumpărături, vă invit să vedeți cât de ușor se pregătesc aceste batoane raw energizante cu smochine și nuci caju.
____________________________________
INGREDIENTE (pentru 10 batoane)
300 gr. smochine
150 gr. nuci caju
50 gr. nuca de cocos răzuită
180 gr. fulgi de ovăz
1 lingură cacao sau pudră de roșcove
1 lingură esență de rom
1 vârf de sare
____________________________________
PREPARARE
Pune smochinele într-un bol, peste care adaugă apă caldă. Lasă-le la hidratat pentru o oră. După ce s-au hidratat, stoarce-le de apă, însă păstrează 2-3 linguri de apă într-o cană mică.
Pune smochinele hidratate într-un robot de bucătărie (food processor), apoi blendează-le câteva secunde până se transformă într-o pastă. La nevoie, adaugă 1-2 linguri din apa păstrată, ca să ajuti robotul de bucătărie la blendat.
În același robot de bucătărie (spalat și șters), blendează și nucile caju până devin ușor mărunțite.
Într-un bol încăpător adaugă fulgii de ovăz, nuca de cocos răzuită, vârful de sare, cacao și nucile caju mărunțite. Amestecă-le cu o lingură, apoi adaugă pasta de smochine și esența de rom.
Amestecă totul cu mâna până rezultă o compoziție omogenă, lipicioasă. Dacă crezi că nu este destul de omogenă/compactă, poți să mai adaugă câteva grame de fulgi de ovăz.
Pune folie de plastic într-o tavă (eu am folosit o tavă cu dimensiunile de 20×20 cm), apoi adaugă compoziția pentru batoane în ea. Aplatizeaz-o bine-bine cu mâna sau cu lingura și niveleaz-o frumos deasupra.
Sfat: ca să îți fie mai ușor să ,,manevrezi” aluatul fără să ți se lipească atât de mult de mână, indicat ar fi să ai tot timpul mâna umedă. La fel procedează și cu lingura sau cu ce vrei să nivelezi compoziția în tavă.
Lasă tava la frigider peste noapte sau pentru 2-3 ore la congelator. Ridică ușor compoziția din tavă cu ajutorul foliei, apoi taie în bucăți potrivite, rezultând astfel batoanele.
După cum îți spuneam și mai sus, batoanele trebuie să stea mereu la frigider înainte de a fi servite. De asemenea, ele pot fi puse într-o caserolă în congelator, iar atunci când vrei să mănânci, pur și simplu scoți câte un baton și îl lași la temperatura camerei 15-20 minute înainte să îl servești.
Poftă mare!
Voi faceți batoane energizante acasă sau le cumpărați?
Cu drag, Nicoleta!
Lasă un comentariu