Cred că am descoperit cea mai simplă și gustoasă rețetă de brioșe, care sunt sigură că o să vă placă și vouă la nebunie: brioșe cu banane, karob sau pudră de roșcove și miez de nucă.
Prima dată când am făcut aceste brioșe cu banane, karob și nucă, a fost mai mult dintr-o joacă, pentru că simțeam nevoia de o prăjiturică, de ceva dulce, așa că am folosit ce aveam prin bucătărie: niște banane coapte, cu pete sau ,,obosite”, cum îmi place mie să le spun, niște fulgi de ovăz, ouă, iaurt natural, esențe și pudra de karob. Atât am avut, cu asta m-am descurcat. Și ca să-mi ușurez munca, le-am băgat pe toate într-un blender, iar rezultatul a fost peste așteptările mele.
Le-am mai testat de 2 ori de atunci, iar acum sunt pregătită să vă arăt și vouă rețeta. Brioșele sunt pufoase, gustoase și suficient de dulci de la cele 3 banane pe care le-am pus în compoziție. Vă promit că nu trebuie zahăr sau orice alt îndulcitor, iar dacă doriți puteți să faceți o cremă și să transformați brioșele în niște cupcakes delicioase.
Ce este pudra karob?
Oare câți dintre voi ați folosit până acum pudra de roșcove?
Pudra karob sau pudra de roșcove este foarte asemănătoare la gust cu cacao și se obține din păstăile de carob, care provin din arbustul cu același nume. Eu am descoperit pudra de karob/carob în urmă cu 3 ani (2016) și de atunci nu prea mai folosesc cacao, decât foarte rar. Drept să vă spun prefer să folosesc carob în orice desert, pentru că acesta are un miros mai intens și un gust ușor dulceag.
Pudra de karob prezintă câteva deosebiri față de cacao:
- nu conține grăsimi
- nu conține cafeină, deci nu are un efect excitant și nici iritant
- pudra de roșcove este un aliment alcalin și nu stimulează aciditatea gastrică
- nu previne apariția migrenelor, așa ca în cazul pudrei de cacao
- are un indice glicemic mai mic (15), față de cacao (20)
- având zaharuri naturale, gustul pudrei de roșcove este ușor dulce, așadar nu vei avea nevoie de îndulcitori atunci când vrei să faci vreun desert (cel puțin eu așa procedez)
Pe lângă aceste aspecte, pudra de roșcove este bogată în vitamine (A, B, E), minerale (cupru, fier, magneziu, fosfor, calciu) și este un puternic antioxidant.
Cât despre rețeta aceasta, sper că o faceți cât mai mulți dintre voi pentru că se pregătește cu minim de efort, în aproximativ 5 minute ai făcut compoziția și cel mai fain e că ai de spălat doar un singur recipient (borcanul de la blender). Cât de tare e asta?
Eu am mâncat brioșele ca o gustare, dar și dimineața la micul dejun. Pot fi luate la pachet la job, facultate sau oriunde ați merge și să le mâncați atunci când simțiți nevoia de o gustare.
Acum haideți să vă arăt cum să pregătiți cea mai simplă rețetă de brioșe cu banane, karob și nucă!
____________________________________
INGREDIENTE
250 gr. fulgi de ovăz fini
3 banane medii (aproximativ 270 gr. decojite)
200 gr. iaurt natural simplu
2 ouă
2 linguri pline de karob / pudră de roșcove SanoVita
*aveți 15% REDUCERE pe www.sanovita.ro dacă la finalul comenzii adăugați codul meu: foodieopedia
1 lingură esență de vanilie
1 lingurită scorțișoară
1 linguriță praf de copt
1 vârf de sare
80 gr. miez de nucă tocat mărunt (poate fi opțional sau înlocuit cu alune de pădure/migdale mărunține, fructe uscate: merișoare, stafide, goji sau ciocolată neagră fără zahăr)
*Opțional: sunteți liberi să adăugați zahăr sau îndulcitori, dacă vă plac deserturile un pic mai dulci.
____________________________________
PREPARARE
Pune într-un blender: ouăle, bananele, iaurtul, esența de vanilie și blendează-le/mixează-le câteva secunde. În același bleder pune jumătate din cantitatea de fulgi de ovăz, pudra de roșcove, scorțișoara, praful de copt, sarea și bledează toate ingredientele timp de câteva secunde.
Adaugă și cealaltă jumătate de cantitate de fulgi de ovăz și blendează din nou. La nevoie, oprește robotul și folosește o lingură pentru a mai amesteca din compoziție.
Oprește robotul, apoi adaugă miezul de nucă și amestecă cu o lingură.
Umple formele de brioșe cu această compoziție aproape până sus, apoi adaugă și deasupra câteva bucăți de nucă tocată mărunt. Eu am folosit forme de brioșe din silicon, care n-au mai trebuit să fie unse cu ulei, însă dacă nu aveți de aceastea, ungeți cu puțin ulei de cocos/ulei de măsline sau de floarea soarelui formele din hârtie pe care le aveți în bucătăria voastră.
Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 28-30 minute.
Lasă brioșele să se răcească măcar 15 minute, apoi servește-le cu plăcere la micul dejun, ca o gustare sau pune 2-3 brioșe la pachet și ia-le cu tine la lucru, facultate și împarte și cu colegii tăi 😉 .
Spor la shopping
Cu drag, Nicoleta!
Alte rețete cu banane:
Biscuiti cu fulgi de ovaz, banane si stafide
Banana Bread vegana sau de post
Banana bread cu nuca si caise uscate
1 Comment
Lasă un comentariu