Briose cu fulgi de ovaz si coacaze negre

Hey, hey, brioșele, astăzi vin cu o rețetă delicioasă de brioșe cu fulgi de ovăz și coacăze negre. De mult timp voiam să vă arăt pe blog o astfel de rețetă, pentru că eu o fac destul de des, cam o dată la două săptămâni bag la cuptor 1-2 tăvi.

De ce îmi plac atât de mult?

    • nu am folosit făină deloc
    • sunt făcute fără zahăr adăugat
    • nu am folosit niciun strop de grăsime (ulei sau unt)
    • sunt delicioase, chiar și fără zahăr (veți vedea în lista de ingrediente ce am folosi pentru a le îndulci)
    • am folosit fructele mele de pădure preferate, coacăzele negre, ceea ce le dă și o tentă acruță, care, zic eu, se complează perfect cu întreg ansamblul
    • sunt mega sățioase datorită fulgiilor de ovăz
    • sunt rapid de făcut
    • ai nevoie de puține ingrediente, pentru bugetul fiecărei persoane

briose cu fulgi de ovaz si coacaze negre
Aceste briose cu fulgi de ovăz și coacăze negre sunt binevenite ca o gustare nevinovată, pentru momentele când simți că ai mânca ceva dulce, dar și pentru micul dejun. Le poți lua cu tine într-o caserolă la lucru, facultate/școală sau oriunde ai merge și ești salvat pentru acele clipe când dintr-o dată te ia foamea. Eu prefer să le mănânc la micul dejun cu iaurt sau cu lapte. Sunt gustoase, sățioase și sunt de departe acel ,,dulce” după care nu trebuie să ai regrete că îl mănânci.

Pentru astfel de brioșe vă recomand să folosiți fulgi de ovăz fini, iar în locul coacăzelor negre puteți să folosi și alte fructe de pădure (afine, zmeură, mure), puteți să folosiți bucăți mici de mere, caise, pere, bucăți mici de fructe uscate (prune, curmale, smochine, merișoare, stafide), ba chiar morcov răzuit, diferite oleaginoase sau bucăți de ciocolată neagră/albă. În funcție de ceea ce vă place vouă, puteți să adaptați rețeta acestor brioșe cu fulgi de ovăz. Eu am o ,,pasiune” pentru coacăzele negre și de aceea de data aceasta am preferat să le adaug în compoziție.

briose cu fulgi de ovaz si coacaze negre

De ce nu am folosit zahăr deloc?

În mare parte a timpului (aprox 95%), prefer să nu adaug zahăr deloc în preparatele mele. Pur și simplu mi-am setat o regulă, de care încerc să mă țin cu sfințenie. Faptul că am renunțat la zahăr m-a ajutat enorm la scăderea în greutate. Acest lucru nu se întâmplă de ieri, de alaltăieri, ci de aproape 4 ani, de când am început să mă documentez mai mult despre ceea ce înseamnă o alimentație sănătoasă și echilibrată. Aș putea să vorbesc ore întregi despre acest subiect, da am vrut neaparat să subliniez de ce evit consumarea/adăugarea zahărului în rețetele mele și prefer alternative mai puțin nocive. Dacă tu nu ai o problemă în acest sens, poți liniștit să adaugi cât zahăr dorești în această rețetă.

briose cu fulgi de ovaz si coacaze negre

Sunteți curioși cum am pregătit aceste minunate brioșe cu fulgi de ovăz și coacăze negre?

Hai să-i dăm drumul!
____________________________________
INGREDIENTE
200 gr. fulgi de ovăz
150 gr. coacăze negre
200 ml. lapte (de vacă sau vegan)
2 ouă
2 banane coapte
2 linguri sirop de agave (puteți să înlocuiți cu miere sau cu zahăr)
1 linguriță praf de copt
1 linguriță scorțișoară
1 vârf de sare
1 lingură esență de vanilie (opțional)
*Bananele și siropul de agave le-am folosit în locul zahărului și au rol de a îndulci brioșele

** Pentru vegani: în locul ouălor puteți să folosiți în plus 2 banane pisate sau să puneți într-un bol 2 linguri semințe de in + aprox 70-75 ml apă, amestecați și lăsați câteva minute până devine gelatinos (e echivalentul la două ouă). Eu aș alege prima varianta.
briose cu fulgi de ovaz si coacaze negre
____________________________________
PREPARARE
Preîncălzește cuptorul la 180°C.

Într-un bol încăpător adaugă fulgii de ovăz, scorțișoara, praful de copt, sarea și amestecă. Într-un  alt bol bate cele două ouă cu laptele și siropul de agave, iar apoi pune această compoziție peste fulgii de ovăz și amestecă.

briose cu fulgi de ovaz si coacaze negre

Pisează cu furculița cele două banane până se transformă în piure, adaugă-le peste restul ingredientelor și amestecă. Pune și coacăzele negre în bol și amestecă cu grijă cu o lingură. Nu-ți fie frică dacă acest mix este lichid pentru că fulgii de ovăz vor aborbi tot lichidul!

Umple o tavă specială pentru coacerea brioșelor cu forme de brioșe din hârtie sau silicon. Pune aprox 2 linguri din compoziție în fiecare formă. Poți să umpli formele până sus pentru că nu vor crește la fel de mult ca la alte rețete de brioșe cu făină normală.

briose cu fulgi de ovaz si coacaze negre

Bagă tava la cuptor pentru 30-35 minute (fă testul cu scobitoarea), iar după ce sunt coapte, lasă-le să se răcească pentru 15-20 minute.

Servește cu plăcere oricând ți-e poftă!

briose cu fulgi de ovaz si coacaze negre

briose cu fulgi de ovaz si coacaze negre

briose cu fulgi de ovaz si coacaze negre

Pupici!

Abia aștept să-mi ziceți cum vi s-au părut 🙂

Alte rețete cu fulgi de ovăz:
Prajitura cu morcovi și fulgi de ovăz
Clatite proteice cu banane si fulgi de ovaz
Brownie cu unt de arahide

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

11 Comments

  • Alexandra Voicu
    august 5, 2023 4:53 pm

    Nico, am facut acum aceste briose – sunt delicioase!! Am trecut reteta si in aplicatia Eat n Track si pare sa aiba doar 120 de calorii o briosa 🥰🥰🥰 bineinteles, am trecut si sursa 🤗

  • Isa
    noiembrie 24, 2020 12:10 pm

    Buna.
    Tocmai sunt in preparare la cuptor briosele acestea minunate. Am folost sirop de artar in loc de sirop de agave, sper sa fie ok.
    Intrebare: oare ar trebui sa lasam compozitia un timp pana sa coacem, ca sa aiba timp fulgii de ovaz sa se moaie? Eu stiu, un 30 de minute, o ora? Sau se moaie in timp ce se coc?

    • Foodieopedia
      noiembrie 24, 2020 2:18 pm

      Salut!
      E ok siropul de arțat 🙂

      Nu trebuie lăsați fulgii de ovăz să se îmoaie. Ei se vor înmuia în timp ce se coc 🙂

      Îmi pare rau că am răspuns așa târziu. Pentru orice întrebări legate de rețete sunt mult mai rapidă pe pagina mea de Instagram: https://www.instagram.com/nicoleta.catargiu/

      Mulțumesc! Sper că au ieșit bune brioșele :*

  • Diana
    aprilie 7, 2020 4:03 pm

    Foarte multumita de rezultat, sunt foarte gustoase. Multumesc pu rețeta 🥰

    • Foodieopedia
      aprilie 9, 2020 9:00 am

      Mulțumesc și eu, Diana!
      Mă bucur că ți-au plăcut și sper să le faci mai des 😀

  • Geo
    iunie 26, 2019 10:53 am

    Buna, am facut briosele, varianta vegana, au iesit minunate. Multumesc pt reteta!

    • Foodieopedia
      aprilie 9, 2020 8:59 am

      Salutare! Mă bucur că ți-au plăcut 😀 Da, da, rețeta se poate adapta și spre o variantă vegană

  • Silvia
    decembrie 5, 2018 9:30 pm

    Buna, Nicoleta! Am tinut neaparat sa iti spun ca esti geniala! Am facut fericita toata familia, stand in asteptarea Mosului. S-a bucurat si mic, si mare de aceste briose minunate. Iti multumim frumos si te imbratisam! ❤

    • Foodieopedia
      decembrie 5, 2018 9:46 pm

      Cu mare drag, Silvia! Mă bucur că ai ales o metodă diferită de a suprinde familia de Moș Nicolae! Să vă bucurați de ele, vă pus și eu!

  • Antonia
    septembrie 28, 2018 9:19 pm

    Mie mi-au placut f mult! Eu am pus xilitol ptr dulce, insa foarte putin.

    • Foodieopedia
      octombrie 2, 2018 11:52 am

      Foarte bine! Mă bucur că ți-au plăcut! Data viitoare aștept și poze pe pagina de Facebook sau Instagram 😉 O zi faină să ai! :*

Lasă un comentariu