Buddha Bowl sau bolul cu de toate

Buddha bowl / bolul lui Buddha sau cum îmi place mie să-i spun, bolul cu de toate, este alcătuit din niște ingrediente diferite, pe care niciodată nu te-ai fi gândit să le adaugi în aceeași farfurie/bol. Bolul lui Buddha, reprezintă o masă complexă, nutritivă și sățioasă, care la început te cucerește vizual, fiind un bol plin de culoare, iar apoi te cucerește prin diversitatea ingredientelor.

buddha bowl foodieopedia

De unde vine denumirea

Sursele spun că denumirea acestui preparat ar veni de la burta lui Buddha, care seamănă cu un bol, însă cea mai plauzibilă explicație am găsit-o pe thekitchn.com , care spune că Buddha se trezea în fiecare zi foarte devreme și lua după el un bol pe oriunde mergea. Localnicii îi puneau mâncare în acel bol, iar la final el mânca tot ce se găsea acolo. Cu alte cuvinte, un bol cu diferite ingrediente gătite sau negătite.

buddha bowl foodieopedia

Concepul de ,,Buddha bowl” a fost  adoptat inițial în special de cei care au un stil de viață vegan sau vegetarian, însă încet-încet a fost adoptat și de către iubitorii de carne.

Într-un Buddha Bowl se pun pune următoarele tipuri de alimente:

1. Grâne: orez, quinoa
2. Leguminoase: năut, linte, soia, mazăre, fasole
3. Legume: se poate alege din toată paleta de legume
4. Proteine: de origine vegană (în special leguminoase) sau animală (carne, ouă)
5. Fructe: avocado, fructe uscate (merișoare, prune, caise, etc)
6. Sosuri și dip-uri/piure-uri: diferite dressing-uri, piure din năut, piure de mazăre verde, etc
7. Extra: oleaginoase (nuci, alune, migdale, caju), semințe (floarea soarelui, in, chia, de dovleac, cânepă), germeni etc.

Ingredientele unui astfel de preparat sunt de cele mai multe ori gătite separat, iar apoi combinațiile pe care poți să le faci sunt nenumărate, depinde doar de imaginația ta și cât de mult vrei să experimentezi.

Când e momentul perfect pentru a face un astfel de bol?

Atunci când ai ,,leftovers” / mâncare gătită sau negătită, rămasă în frigider și nu știi ce să faci cu ea, diferite alimente care sunt în cantități mici și care trebuiesc mâncate înainte să se strice.

Ti-a rămas prin frigider niște ingrediente aleatorii ca: orez fiert simplu, 5-6 ciuperci, jumătate de dovleac copt, puțin spanac, jumătate de conservă de porumb și 1 fir de ceapă verde. Nu știi ce să faci cu ele? Este SIMPLU. Prepară legumele care au nevoie de gătire, apoi într-un bol adaugă-le pe toate frumos și fă un dressing simplu (lămâie,ulei de măsline, sare, piper). Dacă ai, poți să adaugi și diferite semințe, oleaginoase sau alte ingrediente care nu necesită neaparat gătire (ridichi, germeni, ardei iute, avocado etc ).

Ce NU este un Buddha Bowl?

A nu se confunda cu un bol în care îți pui: 2 sarmale, 3 linguri salată boeuf si o mână de cartofi prăjiți. Buddha Bowl se referă doar la acele ingrediente care sunt bogate din punct de vedere nutrițional și gătite într-un mod cât mai simplu. Cantitatea pe care o pui din ingredientele pe care le alegi pentru un astfel de bol este un lucru foarte important de care trebuie să ții cont.

buddha bowl foodieopedia

Astăzi mi-am lăsat imaginația să zboare și am conceput și eu un bol sățios, colorat și plin de savoare
____________________________________
INGREDIENTE
100 gr. linte
un avocado
un cartof dulce
1 ou
1 mână de spanac
câteva roșii cherry
ulei de măsline
Condiente: sare, piper, boia dulce, busuioc uscat
2 linguri oțet
Opțional: 1 cățel de usturoi

*Acestea sunt ingrediente aleatorii, pe care eu le-am avut în frigider și prin cămară

buddha bowl foodieopedia
____________________________________
PREPARARE
În primul rând am pus lintea la fiert în apă cu sare și am lăsa să fiarbă până a devenit moale.
Am curățat și tăiat cartoful dulce în cubulețe. Le-am pus într-o tavă acoperită cu foaie de copt împreună cu roșiile cherry. Am condimentat cu sare, piper, boia dulce și busuioc uscat și am stropit cu puțin ulei de măsline. Am amestecat totul bine, apoi am bagat tava la cuptorul preîncălzit la 180 C: roșiile cherry pentru 5-10 minute până s-au desprins ușor coaja de pe ele, iar cubulețele de cartof dulce pentru 15-20 minute, până au devenit moi.

buddha bowl foodieopedia

Următorul pas a fost să sotez spanacul într-o tigaie cu o lingură de ulei de măsline și un cățel de usturoi tocat pentru 15-20 secunde, până s-a înmuiat puțin. Rămâine la alegerea ta dacă vrei să mănânci spanacul crud sau gătit.

Eu am ales să fac un ou poșat, însă tu poți să îl fierbi sau să îl prăjești. Pentru detalii despre modul de preparare a oului poșat, vezi rețeta mea de sandwich cu ou poșat și avocado.

Ultimul pas a fost să tai câteva felii de avocado, pe care le-am stropit cu puțină zeamă de lămâie.

Toate ingredientele sunt pregătite, iar acum nu-mi rămâne decât să le pun într-o farfurie adâncă încăpătoare sau într-un bol:
– 4 linguri de linte gătită într-o parte a bolului
– lângă linte am adăugat jumătate din cubulețele de cartof dulce
– am pus și spanacul sotat
– roșiile cherry lângă spanac
– feliile de avocado peste lintea gătită
– în mijloc oul poșat

buddha bowl foodieopedia

Am presarat puțină sare și piper deasupra tuturor ingredientelor și, Doamne ajută!

A fost o explozie de savoare pe cerul gurii.

buddha bowl foodieopedia

Cum ți se pare această idee? Încerci și tu data viitoare un Buddha Bowl hrănitor?

buddha bowl foodieopedia

(până am terminat de făcut pozele, gălbenușul din oul poșat abia dacă a mai curs)

Dacă îți plac rețetele mele, nu uita să dai un LIKE paginii de Facebook Foodieopedia 🙂

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu