Caramel sarat

Caramel sarat – un sos bun pe orice deserturi (waffles, clătite, înghetață, prăjituri, brownies, cheesecake, torturi, fructe coapte etc). Sincer vă spun că am ,,atentat” zilele acestea la borcan cu lingurița de multe ori

Caramel sarat - foodieopedia.ro

Vă recomand să faceți acest caramel sarat pentru că sarea îi dă un twist foarte fain și mai taie un pic din dulceață. În funcție de cât de tare vrei să se simtă sarea, poți să mai adaugi un pic atunci când sosul este încă fierbinte.

Sos caramel sarat - foodieopedia.ro

Sosul de caramel sarat o să fie noua voastră plăcere sau obsesie, pentru că este foarte tentant și o să vă treziți de multe ori că vreți să îl puneți peste orice desert.
____________________________________

INGREDIENTE

200 gr. zahăr alb
200 ml. frișcă lichidă / whipping cream cu 30% grăsime (frișca lichidă să nu fie vegetală și nici să aibă mai puțin de 30% grăsime)
50 ml. apă
80 gr. unt 80-85% (nu folosi cu 65% grăsime)
½ linguriță de sare (dacă nu vrei să fie sărat caramelul, nu adăuga sare)
____________________________________

PREPARARE

Pune într-o oală cu pereții înalți zahărul și apa. Amestecă bine.

Pune oala la foc mediu, iar din acest moment nu mai amesteca deloc zahărul în oală.

Lasă zahărul să se topească și să se caramelizeze timp de 7-10 minute.

În câteva momente vei observa că o să înceapă să fiarbă, așadar trebuie doar să ai răbdare și să nu lași din ochi oala, ca să nu se ardă zahărul.

Când zahărul topit ajunge la o culoare aurie spre ușor maro, dă focul încet de tot și adaugă frișca lichidă.

Amestecă constant cu telul. Ai grijă pentru că o să facă spume. Da, spume la propriu. Amestecă cu telul până dispar spumele.

Adaugă untul în oală și amestecă până se topește. Pune acum și sarea.

Mai lasă oala la foc mic, timp de 2-3 minute.

Trasferă sosul caramel într-un vas termorezistent și lasă-l să se răcească complet înainte de a-l pune într-un borcan.

Lasă-l câteva ore să se întărească.

Sosul de caramel sarat se păstrează la frigider. Este la fel de bun chiar și după 2-3 săptămâni.

Sos de caramel sarat - foodieopedia.ro

Vezi rețeta video pe contul meu de Instagram:@nicoleta.catargiu

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu