Tort cu morcovi sau Carrot Cake cu cremă de brânză, un desert clasic, de care sunt sigură că toată lumea a auzit.
Am tot încercat variante de Carrot Cake, pe blog mai am vreo 2 tentative (Carrot cake cu glazură de ciocolată și Carrot Cake cu fistic si ananas), însă nici unul nu mi-a reușit atât de bine ca acesta. Eu recunosc că torturile nu sunt punctul meu forte, iar când vine vorba de aranjat și montat unul, mă blochez. Acesta nu o fi cel mai perfect la aspect, însă vă promit că este foarte gustos.
Îmi place extrem de mult cum se simte nuca crocantă, stafidele moi și crema fină care leagă blaturile umede.
Ce trebuie să știi despre acest Carrot Cake cu cremă de brânză
- miezul de nucă poate fi înlocuit cu migdale, alune de pădure, fistic, caju
- stafidele pot fi înlocuite cu orice alt fruct deshidratat: stafide, curmale, caise, prune
- în loc de eritritol poți să folosești zahăr alb, zahăr brut, zahăr de cocos sau orice alte îndulcitor
- laptele bătut poate fi înlocuit cu kefir sau sana
- în loc de ulei vegetal poți să folosești unt topit
Tortul cu morcovi este ideal în orice moment din an și pentru orice ocazie. Eu l-am pregătit cu ocazia unei zile de naștere. Este aromat, are o consistență umedă, pufoasă, dar și mici surprize crocante datorită miezului de nucă.
Poate multora li se pare ciudat când aud că este un tort cu morcovi, însă să știți că gustul morcovilor este complet ascuns de celelalte arome. Morcovii rași pe care îi punem în compoziție ajută foarte mult ca tortul să fie umed.
Eu sper să pregătiți cât mai mulți să pregătiți acest Carrot Cake. Promit că nu vă opriți la o singură felie.
Spor la treabă!
____________________________________
INGREDIENTE
Blat
250 gr. făină integrală cernută (dată prin sită)
100 gr. eritritol (sau orice alt îndulcitor)
10 gr. praf de copt
½ linguriță scorțișoară
1 praf de sare
5 ouă
100 ml. ulei vegetal
200 ml. lapte bătut
1 lingură esență de vanilie
2 mere medii
2 morcovi mari sau 3 mici
1 portocală
100 gr. stafide + 100 gr. miez nucă
Crema
500 gr. cremă de brânză
350 ml. frișcă lichidă
zeama de la ½ portocală stoarsă
1 lingură esență de vanilie
1 plic zahăr vanilinat
50 gr. zahăr pudră
Decor
extra miez de nucă (sau rămâne la alegerea ta)
____________________________________
PREPARARE
Cum facem blatul de Carrot Cake?
Pune într-un bol ingredientele uscate și amestecă-le: făina, îndulcitorul, praful de copt, scorțișoara, praful de sare.
În alt bol adaugă ingredientele umede și amestecă-le bine-bine cu furculița: ouăle, uleiul, laptele bătut, esența de vanilie. Pune acest amestec lichid peste ingredientele uscate, apoi omogenizează totul cu un tel.
În acest bol adaugă nuca tocată mărunt, stafidele (hidratează stafidele 10 minute în apă cu puțină esență de rom înainte de a le adăuga), merele și morcovii rași pe răzătoarea mică, coaja rasă de la portocală și zeama de la jumătate de portocală. Amestecă cu o lingură sau o spatulă din silicon.
Adaugă compoziția blatului într-o tavă rotundă de tort cu pereții detașabili (eu am una de 24 cm) și bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 30 minute.
Lasă să se răcească complet (aprox. 2 ore), apoi taie tortul în 3 sau 2 părți egale (eu în 3).
Cum facem crema?
Pune într-un bol crema de brânză, esența de vanilie, zahărul vanilinat, zahărul pudră și mixează cu mixerul câteva secunde până se omogenizează.
În alt bol bate mixează frișca lichidă timp de 3-4 minute sau până vezi că s-a întărit (frișca nu ar trebui să curgă din bol dacă îl întorci cu gura în jos).
Adaugă frișca bătută peste crema de brânză, dar păstrează separat 4-5 linguri pentru decor.
Mixează frișca cu crema de brânză câteva secunde până se omogenizează.
Cu ce însiropăm blaturile?
Poți să însiropezi cu zeamă de la compot, cu apă și zahăr sau varianta mea preferată: dulceață lungită cu apă. Am folosit 3 linguri de dulceață de caise + 150 ml. apă și am amestecat până a rezultat o compoziție mai lichidă, cu care am însiropat bine fiecare strat de blat de tort.
Cum asamblăm tortul Carrot Cake?
Am așezat primul strat de blat (adică partea de sus a tortului a ajuns baza tortului). Peste acest strat, însiropat cu ceea ce am menționat mai sus, am adăugat 4 linguri din crema de brânză și am nivelat frumos. Am adăugat și al doilea strat, l-am însiropat, apoi am procedat la fel.
Am pus și al treilea strat, l-am însiropat și am adăugat restul de cremă de brânză deasupra, nivelând frumos totul.
Marginile tortului le-am acoperit cu o parte din frișca bătută pe care am păstrat-o. M-am ajutat de o spatulă specială pentru torturi, dar poți să folosești și cuțitul.
Decor
Marginile tortului le-am acoperit cu nucă tocată mărunt (aprox. 50 gr.), iar deasupra am decorat simplu: într-un poș am pus frișca bătută (tot din cea păstrată) și am făcut forme roata tortului, iar în mijloc am pus extra miez de nucă.
Tortul l-am lăsat peste noapte la întărit, însă este suficient și 2-3 ore.
Taie în felii potrivite și servește cu mare poftă!
Cu drag, Nicoleta!
2 Comments
Sergiu
mai 16, 2020 9:58 amSUNT NOROCOS SA FI PRIMIT ACEST TORT DE ZIUA MEA
Foodieopedia
mai 19, 2020 12:10 pmYes you are 😀
Lasă un comentariu