Carrot cake cu fistic și ananas, cremă fină de brânză cu iaurt grecesc și ganaj din ciocolată albă cu cremă de cocos. Sună tentant, nu? Este un tort perfect pentru orice ocazie s-ar ivi în viața ta și sunt sigură că o să cucerești pe oricine cu el.
Am făcut acest carrot cake cu ananas și fistic pentru ziua mea de naștere și a fratelui meu, pentru că ne sărbătorim deodată ziua, diferența dintre noi fiind doar de 1 an și o zi (eu – 16 ianuarie 1993, el – 17 ianuarie 1992).
A fost mare nebunie cu tortul până m-am hotărât asupra a ceea ce vreau să fac. Știam doar un lucru: că vreau să-l fac puțin diferit și mai complicat față de alte torturi pe care le-am încercat până acuma, care oricum nu sunt multe la număr. Repet încă o dată, nu sunt expertă în făcut deserturi, fac așa cum simt eu, inspirație de moment.
Nu a ieșit 100% cum voiam eu să iasă, dar asta doar din cauză că nu am însiropat destul de bine blatul. Așa că, vă rog, dacă faceți rețeta, insistați cu însiropatul blatului înainte de a pune crema. Crema și ganajul de deasupra m-au dat pe spate, a fost exact ceea ce voiam să iasă. Atât de buneeee!
Crema dintre blaturi a fost gândită după clasica crema de cheesecake la rece, doar că în loc de frișcă lichidă am folosit iaurt grecesc 2%, asta pentru a mai tăia din calorii și zahăr, bineînțeles. La fel, la ganaj am mixat pe o cremă de cocos (coconut cream), plus o ciocolată albă fără zahăr. Atât pentru blat cât și pentru crema de brânză am folosit o cantitate moderată de îndulcitor natural (xilitol). Singurul zahăr rafinat ar fi cel din zeama din conserva de ananas, cu care am însiropat blaturile.
Înăuntrul blatului am pus ananas tăiat cubulețe și fistic tocat mărunt, care au dat o notă crocantă (crunchy) tortului. Coaja de portocală a dat o aromă plăcută, iar morcovul, vă asigur că nu o să vă deranjeze foarte tare, abia dacă-l simțiți. Deasupra tortului, peste ganajul din ciocolată albă și cremă de cocos, am pus un praf auriu de fistic tocat și niște felii de căpșuni.
Per total, când am făcut furculița perfectă, gustul a fost foarte bun, nu a ieșit exagerat de dulce, este un tort chiar foarte fresh. Cu siguranță îl voi mai face, însă voi avea grijă să însiropez mult mai bine blaturile.
Iată cum poți să faci și tu acest Carrot Cake cu fistic și anans!
____________________________________
Cum facem blatul?
____________________________________
300 gr. făină integrală
70 gr. fistic (fisticul poate fi înlocuit cu nucă sau alune de pădure)
200 gr. ananas (am folosit ananas cuburi de la conservă)
1 morcov mic, aprox. un pumn morcov ras (folosește dinții mici de la răzătoare)
5 ouă (la temperatura camerei)
8 linguri de iaurt natural (aprox: 170 gr.)
60 ml. ulei de cocos (puteți să folosiți și unt normal)
60 gr. îndulcitor natural – xilitol (dacă vreți puteți să folosiți zahăr)
coaja rasă de la o portocală
1 linguriță scorțișoară
2 linguri esență de vanilie sau esență de portocală
10 gr. praf de copt
____________________________________
PREPARARE
1.Într-un bol încăpător pune ingredientele uscate: făina, scorțișoara, praful de copt și îndulcitorul natural. Amestecă toate ingredientele.
2.Într-un alt bol adaugă ingredientele lichide: bate bine cele 5 ouă cu o furculiță, apoi adaugă peste ele iaurtul natural, uleiul de cocos și esența de vanilie sau portocală. Amestecă toate ingredientele. Uleiul de cocos inițial este solid în borcan, trebuie doar să-l topești ca să devină lichid. CUM? Îl topești la baie de aburi: pui cantitatea necesară într-un bol și pui bolul deasupra unei oale mici cu apă fierbinte și amesteci până se topește. Tehnica se mai numește Bain Marie.
Pune aceste ingrediente lichide (2) în bol peste ingredientele uscate (1), apoi omogenizează compoziția cu un tel.
După ce ai omogenizat compoziția, adaugă în bol morcovul ras, coaja rasă de la portocală, fisticul tăiat mărunt cu un cuțit și cubulețele de ananas, pe care eu le-am tăiat mai mărunt decât erau în conservă.
Amestecă totul bine-bine cu o lingură de lemn sau o spatulă de silicon, apoi pune compoziția într-o tavă rotundă de tort (diametrul de 26 cm.), cu pereții detașabili. Pe fundul tăvii am pus și hârtie de copt. Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 30 minute. Verifică tortul după 25 minute. Fă testul scobitorii, iar dacă scobitoarea iese curată, atunci blatul este copt. Dacă scobitoarea iese cu puțin aluat pe ea, mai lasă blatul la copt pentru încă 5 minute.
După ce este copt blatul, lasă-l să se răcească complet, apoi taie-l în două. Dacă vezi că blatul s-a umflat puțin deasupra, pur și simplu taie partea de sus, astfel încât să-l nivelezi frumos.
Pune jumătate de blat înapoi în forma de tort și însiropează-l cât de bine poți tu. Eu am folosit zeama din conserva de ananas pentru a însiropa ambele jumătăți de tort.
____________________________________
Cum facem crema de branza?
____________________________________
400 gr. cremă de brânză (ex: Philadepphia, Delaco, K Classic sau Goldessa)
200 gr. iaurt grecesc 2% Olympus
100 gr. îndulcitor natural Xilitol (puteți să folosiți zahăr pudră dacă vreți)
3-4 linguri zeamă de la portocală
20 gr. gelatină fină
100 ml. apă
100 ml. lapte călduț
PREPARARE
Într-un bol mic pune gelatina și apa, amestecă bine, apoi lasă gelatina la hidratat pentru 10 minute, timp în care poți să te ocupi de cremă.
Într-un bol încăpător pune crema de brânză, iaurtul grecesc, îndulcitorul natural și zeama de la portocală. Amestecă cu ajutorul unui mixer toate ingredientele pentru 1 minut.
După ce s-a hidratat gelatina, toarnă peste ea 100 ml. lapte călduț, ușor fierbinte și amestecă cu lingura pentru a se topi gelatina. Pune gelatina peste crema de brânză și amestecă din nou totul cu mixerul pentru aprox 30 secunde, până se omogenizează totul.
Toarnă crema de brânză peste primul strat de blat în tavă, nivelează bine crema, apoi pune și cel de-al doilea strat de blat însiropat peste cremă.
Bagă tortul în frigider pentru 4-5 ore sau cel mai bine peste noapte pentru a se întări crema de brânză.
____________________________________
Cum facem ganajul?
____________________________________
180 gr. ciocolată albă fără zahăr (eu am luat de la Monteoro, găsiți în Carrefour)
60 gr. cremă de cocos, peste 60% grăsime (găsiți în Carrefour)
PREPARARE
Crema de cocos trebuie lăsată cu o zi înainte în frigider pentru a deveni solidă. Topește la baie de aburi ciocolata albă și crema de cocos, apoi las-o să se răcească complet. Pe parcurs ce se răcește și se întărește ganajul, amestecă-l cu lingura din 10 în 10 minute. Pentru a grăbi timpul de întărire poți să pui ganajul în congelator, dar numai după ce s-a răcit.
După ce s-a întărit suficient, mixează ganajul cu mixerul pentru 20-30 secunde pentru a deveni cremos. Practic, folosești aceeași metodă ca la un ganaj normal de tort.
După ce s-a întărit crema de brânză, scoate tortul din frigider și lasă-l la temperatura camerei pentru 5-10 minute, apoi desfă cu grijă pereții detașabili din jurul tortului.
Pune ganajul de ciocolată albă și cremă de cocos peste cel de-al doilea strat de tort și nivelează-l frumos.
Decorează tortul cu puțin fistic mărunțit și fructe proaspete. Eu am ales căpșuni, iar mai târziu am adăugat și niște felii de kiwi. Lasă tortul la frigider până îl servești.
În funcție de cât de mari sau mici tai feliile, tortul îți va ajunge pentru 12-16 persoane.
Sper că v-am inspirat și o să faceți și voi această rețetă de Carrot Cake cu fistic și ananas!
Cu drag, Nicoleta!
Alte rețete de carrot cake:
Carrot Cake cu crema de branza
Carrot cake – Tort de morcovi
Lasă un comentariu