Cartofi zdrobiti cu unt si usturoi

Dacă mă urmăriți pe Instagram, probabil știți cât success au avut acești cartofi zdrobiți la finalul anului 2020, atunci când i-am postat prima dată acolo. Am hotărât să pun rețeta și pe blog, așa că iat-o: cartofi zdrobiți cu unt și usturoi.

Cartofi zdrobiti cu unt si usturoi

Sincer am văzut acest gen de rețetă pe TikTok și imediat am pus-o în practică. Mi-au adus aminte de cartofii pe care bunicul meu îi făcea în copilărie. În Maramureș noi le zicem ,,picioci în blodăr” (dex: bloadăr = cuptor la soba cu lemne). După ce erau copți cartofii (cu tot cu coajă), îi curățam și îi ,,scufundam” într-un bol plin cu ulei și usturoi zdrobit sau ceapă tăiată și ulei, apoi îi mâncam cu poftă. Cam pe aceeași idee merge și rețeta aceasta, doar că e puțin schimbată.

Cartofi zdrobiti cu unt si usturoi

Acești cartofi zdrobiți sunt incredibili de gustoși și pot fi mâncați fie ca un fel principal, fie ca o garnitură alături de alte preparate. Mie îmi place să îi mănânc alături de un sos picant sau un sos tzatziki răcoros.

Cartofi zdrobiti cu unt si usturoi

Sper să vă placă rețeta și să o pregătiți și voi cât de curând!
____________________________________
INGREDIENTE (2 porții)
10-12 cartofi mici (vei avea nevoie de cartofi cât mai mici, cei mai mici pe care îi găsești.Îți recomand să îi cumperi la vrac, nu gata ambalați în săculeț, ca să îți alegi tu din cutie cei mai mici)
60 gr. unt (dacă nu vrei să folosești unt, acesta poate fi înlocuit cu ulei de floarea soarelui sau de măsline)
3 căței de usturoi
sare (după gust)
alte condimente: ½ linguriță de busuioc uscat, ½  linguriță de fulgi de chilli

*busuiocul și fulgii de chilli nu sunt obligatorii, în schimb poți să folosești orice alte ierburi aromatice (rozmarin, pătrunjel proaspăt).

Cartofi zdrobiti cu unt si usturoi
____________________________________
PREPARARE

Pentru această rețetă vom avea nevoie de cartofi cu tot cu coajă, așa că spală cât mai bine coaja acestora. Pune cartofii la fiert în apă cu 1 linguriță de sare timp de 20 minute sau până când un cuțit/o furculiță intră ușor în ei.

În acest timp topește untul și adaugă-l într-un bol împreună usturoiul zdrobit, busuiocul uscat și fulgii de chilli. Amestecă.

Cartofi zdrobiti cu unt si usturoi

După ce s-au fiert cartofii așează-i pe o tavă, dar lasă suficient spațiu între ei.

Zdrobește cartofii cu un instrument de făcut piure sau cu baza unui pahar. Cum faci asta? Pur și simplu apeși ușor deasupra lor, cât să se crape un pic (poza 3). Baga tava la cuptorul preîncălzit la 200°C pentru 10 minute.

Scoate tava din cuptor, apoi adaugă deasupra fiecărui cartof câte 1-2 lingurițe din untul topit cu usturoi și o ploaie de sare peste fiecare. Bagă din nou tava la cuptor pentru 10 minute.

Servește-i cu poftă cu sos tzatziki, sosuri roșii picante sau chiar așa simplii.

Cartofi zdrobiti cu unt si usturoi

Deasupra eu am pus și puțin parmesan ras.

Să vă fie de bine!

Cu drag, Nicoleta!

 

Alte rețete cu cartofi:

Chipsuri din cartofi la cuptor
Cartofi wedges cu cheddar si bacon
Omleta spaniola cu cascaval afumat și cartofi

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu