După ce v-am povestit tot ce am vizitat în Madeira, acum e timpul să vă spun ce am mancat in Madeira. Și oh, Doamne, cât de bine am mâncat!
Pe lângă toate peisajele spectaculoase, Madeira stă bine și la capitolul gastronomie. În acest articol vreau să vă recomand câteva locații și ce preparate trebuie bifate dacă mergeți pe această insulă. Din ce am citit, gastronomia Madeirei nu este cu mult diferită față de cea a Portugaliei, iar asta pentru că insula Madeira aparține Portugaliei, deci sunt multe influențe de acolo. Sunt curioasă dacă ai fost în Portugalia, câte dintre cele enumerate mai jos le-ai regăsit în meniuri.
Un lucru pe care l-am observat este faptul că se pune mult accent pe fructele de mare și carnea de vită, ceea ce este de înțeles. Am observat și faptul că se găsesc cam aceleași preparate în toate meniurile restaurantelor din Madeira, deci nu ai cum să ratezi vreun preparat dacă îl ai pe lista ta. Înainte de a merge la un restaurant v-aș recomanda să vă uitați pe recenziile date de alții, dar și la meniul restaurantelor dacă este afișat online. Doar așa veți merge la sigur și nu veți avea regrete.
Ce am mancat in Madeira și trebuie să încerci și tu
1. Lapas / Limpets – sunt servite ca o gustare și le găsiți în toate restaurantele din Madeira. Acestea sunt gătite în sos de usturoi într-o tigaie neagră, iar când îți sunt aduse la masă, încă poți să vezi cum sfârâie în tigaie. Mi-au plăcut extrem de mult și le-am mâncat la Restaurante Chico din Prazeres și la O Recante din Caniçal.
Vreau să vă spun că în Madeira veți găsi fructe de mare proaspete, deci să profitați cât mai mult la acest capitol.
2. Bolo de Caco – apropo de aperitive, bolo de caco este un aperitiv pe care nu ai voie să îl ratezi în restaurantele din Madeira. Este un fel de garlic bread/pâine cu unt, doar că ,,pâinea” seamănă mai degrabă cu o lipie foarte pufoasă. Este servită călduță, iar în interiorul ei este o pastă din unt cu usturoi, care se topește. Merge de minune cu lapas de care îți ziceam mai sus. Acest aperitiv l-am mâncat la toate restaurantele la care am fost în Madeira, dar îl găsești și la locațiile de pe străduțele din Funchal, dacă vrei să îl mănânci to go. To go noi am încercat de la Mil Sabores din Funchal și a fost foarte bun.
3. Espetada cu vită – este practic o frigăruie cu bucați de vită și este un preparat pe care toată lumea ți-l va recomanda dacă întrebi ce să mănânci în Madeira. O recomandare ar fi să luați o singură frigăruie dacă mergeți în cuplu, pentru că este foarte mare și vă veți sătura. Pe lângă carne oricum vă veți lua și niște aperitive, de exemplu: bolo de caco, milho frito sau cartofi. Restaurante Polar este cel mai popular restaurant pentru espetada. Îl vei găsi menționat în orice articol despre mâncarea din Madeira. Acolo am fost și noi și într-adevăr espetada a fost absolut delicioasă. Restaurantul se află în Câmara de Lobos. Sincer nu i-am da nicio șansă la cum arată, pentru că restaurantul seamănă cu o cârciumă, însă mâncare a fost yum!
Espetada cu vită la fel de delicioasă am mâncat și la Resturante Chico. Aici mi-a plăcut mai mult cum a fost condimentată carnea, iar la restaurantul Polar mi-a plăcut textura cărnii. La Restaurante Chico aveți nevoie de rezervare.
4. Milho Frito – dacă tot l-am pomenit mai sus, trebuie să vă spun și de acest aperitiv, care de fapt sunt niște cubulețe din mămăligă prăjită aromatizată. Și acesta este un aperitiv pe care îl veți găsi în toate meniurile din restaurantele din Madeira. Am mâncat la restaurantul Polar și la restaurantul Chico. Cel mai mult mi-a plăcut la Chico.
5. Cea mai bună caracatiță am mâncat-o la O Recante . Din tot ce am mancat in Madeira, caracatița asta mi-a rămas întipărită în suflet.
Despre restaurantul O Recante vreau să vă zic mai multe. Am avut o experiență de nota 10. Dintre toate restaurantele la care am fost, acesta a avut și un aer modern, chic, aveau inclusiv bucătărie deschisă (open kitchen) unde puteai să îi observi pe bucătari cum lucrează. Practic aveai și un spectacol în fața ochilor. De la mâncare, la atmosferă, la ospătari vă super recomand acest local.
Am început cu un aperitiv adus din partea lor, care de fapt reprezenta ,,coperto”. Aici au fost incluse: pâine de casă foarte bună, unt, mix de măsline și un mix din fructe de mare.
La aperitiv ne-am comandat Limpets (evident), iar la felul principal eu mi-am luat caracatiță la grill cu legume, iar Sergiu și-a luat un steak cu cartofi și o salată.
La desert ne-am luat un cheesecake, iar ospătarul ne-a recomandat să-l încercăm prima dată simplu, după care să punem sosul cu care vine servit. Sosul e din oțet balsamic și inițial nu i-am dat nicio șansă la gândul că ar fi din oțet balsamic, dar tocmai acest sos a făcut ca cheesecake-ul să fie next level. S-au completat perfect și a intensificat tot gustul cheesecake-ului.
6. La Art Food Corner am mâncat un brunch delicios. Acest local se află în Funchal și merită bifat dacă vreți un local pentru mic dejun/brunch. Eu mi-am luat un salmon bowl, iar Sergiu un ham & cheese sandwich.
7. Pastel de Nata – nu ai cum să mergi în Madeira și să nu mănânci cel puțin un pastel de nata pe zi. Dacă vă aflați în Funchal vă recomand Nata 7. Este o locație unde găsiți pastel de nata foarte bun și costă doar 1 euro.
8. Prego no prato (steak in the plate) – este un preparat tradițional din Portugalia (deci împrumutat și de cei din Madeira), cunoscut și sub numele de Bitoque și vine fix așa cum îl vedeți mai jos în poză: o bucată de vită peste care e pus un ou, servit cu toate aceste garnituri (orez, cartofi și salată). Este un preparat foarte sățios și îl veți găsi în aproape toate restaurantele din Madeira. Noi am mâncat la Restaurante Domino din Ponta do Pargo.
9. Supa de roșii este un preparat specific acestei insule. Este practic o supă de roșii cu ceapă și este servită cu un ou poșat în farfurie. Știu că nu arată mega apetisant din poză, însă este o supă foarte bună.
10. Fructele – fructele în Madeira sunt extrem de bune și merită să profitați de ele. O recomandare ar fi să nu le cumpărați de la Mercado dos Lavradores din Funchal pentru că sunt extrem de scumpe. Căutați, în schimb, un fruit shop, așa cum am făcut și noi. Pe 7 fructe diferite am dat 10 euro. Vezi pe Instagram clipul despre cele 7 fructe pe care le-am testat.
Despre fructul pasiunii aș vrea să vă spun mai multe. Maracuja sau fructul pasiunii veți găsi în foarte multe deserturi, băuturi alcoolice și non alcoolice. Bifați orice cu fructul pasiunii în Madeira.
(mousse cu fructul pasiunii)
Încercați și bananele lor pentru că în Madeira veți găsi banane la orice pas. Această insulă este recunoscută pentru plantația de banane. Noi am avut ocazia să primim direct de la sursă pentru că am fost cazați pe o plantație de banane.
Ce băuturi să încerci în Madeira
Nu pot să nu menționez Poncha, care e băutura lor tradițională. Eu am băut poncha în fiecare zi cât am stat în Madeira. Poncha este făcută din aguardente de cana (alcool distilat din zahăr de trestie), miere, coajă de lămâie și zahăr.
Cel mai mult mi-a placut Poncha Pescador de la O Recante și Poncha cu Maracuja de la Taberna da Poncha . La Taberna da Poncha mi-a plăcut mult vibe-ul. Imaginați-vă un local la marginea drumului, unde oamenii se adună să bea doar poncha. Aici poncha este servită cu arahide.
Cafeaua în Madeira m-a surprins pentru că nu aveam nicio așteptare, însă chiar a fost bună. Vă recomand XS Cafe dacă vă aflați în vestul insulei, iar în Funchal bifați The Studio Coffee și Maia Coffee Shop. Cafea bună găsești și la Art Food Corner.
Rom – Madeira este cunoscută pentru această băutură. Engenhos Do Norte (North Mills Distillery) este una dintre cele mai vechi distilerii de rom din Madeira. A fost construită în 1927 și încă mai folosește unele utilaje de la începuturi. E practic o bucățică de istorie. Dacă vizitați Engenhos do Norte să știți că la ieșire din fabrică primiți rom să îl degustați.
Vinul de Madeira nici nu mai are loc de prezentare. Dacă vă place vinul atunci e musai să îl încercați și pe cel de aici. Se fac și tururi de degustare, trebuie doar să căutați această activitate unde puteți să o faceți. Eu am salvat ideea pentru data viitoare.
Berea Coral și băutura Brisa cu maracuja/fructul pasiunii sunt alte două băuturi pe care trebuie să le bifați în Madeira.
Cum sunt prețurile la mâncare în Madeira
Despre prețuri pot doar să menționez că sunt foarte acceptabile și costul total a ceea ce mănânci depinde foarte mult de cât de tare ,,te aventurezi” tu. Noi am încercat să mâncăm la restaurante medii ca preț. Asta nu a însemnat că acestea nu au fost restaurante care au oferit calitate.
Ca idee, cel mai puțin pentru aperitiv + fel principal + băuturi am plătit 35-40 euro, iar cel mai mult pentru aperitiv + fel principal + băuturi + desert am plătit 60 euro (pentru două persoane). O cafea e între 1,5 euro (espresso) și 3,5 – 4 euro (flat white, latte). Ca o concluzie aș spune că prețurile nu diferă foarte mult față de alte locuri din Europa.
Acum că v-am spus ce am mancat in Madeira sper că v-am făcut poftă, iar atunci când mergeți pe această insulă să vă aduceți aminte de aceste preparate și băuturi care merită încercate.
Vezi pe blog și articolul: Ce am vizitat 7 zile in Madeira
Vă aștept și pe Instagram: @nicoleta.catargiu
Lasă un comentariu