Ce am vizitat 7 zile in Madeira

Dacă ai și tu pe listă această insulă, atunci sigur vrei să știi mai multe despre ce am vizitat 7 zile in Madeira. Am descoperit un loc plin de farmec, cu peisaje spectaculoase, oameni calzi și mâncare excelentă.

Madeira mi-a atras atenția în urmă cu câțiva ani după ce am văzut o poză care, după părerea mea, descria paradisul. De atunci am știut sigur că îmi doresc să ajung acolo. Anul acesta, în aprilie, am bifat dorința de pe listă. Am fost într-o vacanță de 7 zile in Madeira. Intră pe primul loc în top la tot ce am vizitat până acum și îmi doresc să mă reîntorc curând.

Fiind cunoscută ca ,,Insula Primăverii Eterne”, clima acesteia este blândă tot anul, cu mici excepții iarna când s-ar putea să prinzi și ploi mai dese, însă chiar și așa, clima Madeirei este perfectă pentru a o putea vizita oricând, de-a lungul anului. Mai este denumită și ,,Hawaii-ul Europei”, fapt pentru care are peisaje spectaculoase: plaje cu nisip fin (chiar și cu nisip negru pentru că este o insulă vulcanică), munți impunători, cascade, păduri subtropicale, vegetație luxuriantă, stânci impresionante. Toate sunt menite ,,să te vrăjească” și să te facă să nu mai pleci de acolo. Fix așa m-am simțit eu în cele 7 zile in Madeira: vrăjită de natura ei.

madeira - foodieopedia.ro

În acest articol îți voi prezenta ce am vizitat 7 zile in Madeira, costurile acestei vacanțe, dar și sfaturi de care ar trebui să ții cont dacă mergi acolo.

Să țineți cont că planul pe zile a fost făcut în așa fel încât să vedem cât mai multe. În plus, planul a fost organizat pe anumite zone din insulă. Am început dintr-un punct, iar de acolo am căutat pe hartă ce mai avem de făcut/văzut, astfel încât să nu bifăm un lucru din est, apoi din vest în aceeași zi. Nu că mă laud, dar mă pricep la organizarea în vacanțe. 

Despre ce am mâncat în Madeira am povestit AICI.

ZBORUL

Din România nu există zbor direct până în Madeira, ci doar cu escale. Am văzut că există zboruri cu 1 sau 2 escale în: Budapesta, Roma, Londra, Lisabona, Paris, chiar și în Munchen.

Zbor direct din România puteți să prindeți doar dacă acesta este organizat de o agenție de turism, iar ei rezolvă o cursă de tip charter.

Noi am ales varianta de a merge cu mașina până în Budapesta, iar de acolo am avut zbor direct până în Funchal, Madeira. A fost varianta cea mai convenabilă pentru noi, pentru că nu am vrut să riscăm să pierdem avionul dacă escala era prea scurtă sau să stăm 7-9 ore în aeroport sau prin orașele unde sunt acele aeroporturi, dacă escala era prea lungă. În plus, din Cluj-Napoca până în Budapesta faci 5 ore cu mașina, ceea ce e rezonabil.

Biletele le-am cumpărat în februarie, iar zborul a fost în aprilie. Vă recomand să vă uitați din timp la bilete pentru a prinde prețuri cât mai mici. Un alt sfat ar fi să alegeți date flexibile (selectați luna întreagă, nu data x și y), pentru că doar așa găsiți cele mai bune variante. Mereu să intrați cu modul incognito pe site-urile unde căutați zborurile!

Zbor Budapesta-Madeira-Budapesta pentru două persoane + un bagaj de cală 26 kg = 3450 lei.

Cost parcare aeroport Budapesta pe 8 zile: 300 lei.

Perioada zbor: 20-27 aprilie 2024

MADEIRA ARE UNUL DINTRE CELE MAI PERICULOASE AEROPORTURI

Înainte să venim am tot citit că aeroportul Cristiano Ronaldo din Funchal este unul dintre cele mai periculoase aeroporturi din lume. Pista aeroportului are în jur de 3 km, iar o parte din ea este susținută de piloni, foarte aprope de ocean. Și ce e și mai impresionant este faptul că o parte din pistă este deasupra autostrăzii.

Atât aterizarea, cât și decolarea avioanelor de pe acest aeroport este influențată de vreme, în special de curenții de aer. Noi am avut noroc de data aceasta la aterizare. A fost probabil una dintre cele mai line aterizări de care am avut parte. În schimb, la decolare, vremea nu a ținut cu noi, a fost vânt și o mică ploicică, iar imediat după decolare, am avut un gol de aer.

DE UNDE AM ÎNCHIRIAT MAȘINA

O să încep prin a spune că nu trebuie să închiriezi neaparat mașină dacă nu vrei. În acest caz există posibilitatea de a-ți organiza toate activitățiile și ceea ce vrei să faci pe insulă cu ajutorul unui ghid. Însă trebuie să ții cont că vei fi pe programul ghidului, uneori poate pe fugă. Ghidul nu te va lua de la cazare, te vei întâlni cu el la un anumit punct de adunare cu restul oamenilor, asta dacă nu rezervi un ghid privat doar pentru tine.

masina Madeira - foodieopedia.ro

De ce recomand închirierea unei mașini?

  • punctele de atracție ale insulei sunt răsfirate, nu sunt toate apropiate, deci cu o mașină poți să le vezi pe toate oricând vrei
  • ești pe programul tău, iar dacă vrei să anulezi ceva dintr-o anumită zi, de pe lista de vizitat, poți să faci orice altceva în acea zi
  • libertatea de mișcare și faptul că nu depinzi de un mijloc de transport în comun sau taxi

Această insulă nu este ca o metropolă europeană unde ai la piciorul tău un metrou (nici tren nu există pe insulă) să poți să circuli foarte ușor. Eu aș zice că o mașină este necesară pe toată durata vacanței în Madeira pentru comoditatea ta. Alternativa ar fi ghidul, dar să ții cont de dezavantajele menționate mai sus.

Mașina am închiriat-o prin intermediul Booking.com (direct de pe site), de la firma Budget. Am ales așa pentru că prin intermediul Booking am putut să ne facem și o asigurare la mașină, iar în cazul în care se întâmpla ceva cu mașina, Booking ne despăgubea.

Asigurare: 200 lei

Închiriat mașină pe 7 zile in Madeira: 300 euro + 200 euro deposit pe care l-am primit la final.

Pentru închirierea mașinii am avut nevoie de un card de credit. Noi având doar card de debit, ne-am făcut cardul StarBT de la Banca Transilvania în câteva zile și a funcționat acesta.

Menționez tot aici că toate plățile care necesitau card le-am făcut cu Revolut. Important este să ai și cash la tine pentru anumite activități unde se cere plata doar cu cash.

CAZAREA

Pentru cele 7 zile in Madeira am avut o singură cazare, deși am văzut că se obișnuiește să îți iei 2 cazări în zone diferite ale insulei dacă stai mai mult. Nu am considerat că este nevoie pentru că am avut cazarea în sudul insulei, cumva la mijloc, în zona Ribeira Brava. De aici am avut acces rapid în orice parte a insulei. În plus, distanțele nu sunt așa de mari și poți să ajungi lejer cu mașina oriunde. Ca o idee, dacă vrei să înconjori toată insula cu mașina, îți ia aproximativ 3 ore. Insula nu e foarte mare, deci nu am considerat că e necesar să avem mai mult de 1 cazare pentru a ne putea bucura de toate zonele insulei.

Ne-am cazat la Tabua Village. Căutând cazări ne-am dat seama că nu avem nevoie de lux, ci de o cameră confortabilă, un pat curat, o baie curată, o chicinetă unde să ne facem micul dejun, un frigider și posibilitatea de a ne spăla hainele acolo. Am găsit la Tabua Village ceea ce ne doream. Plecam oricum dimineața și ne întorceam seara, așadar nu am avut prețenții mari la cazare.

Cazarea am luat-o tot prin Booking, în aceeași perioadă când am cumpărat și biletele de avion. Pentru 6 nopți am plătit: 2550 lei.

cazare Madeira - foodieopedia.ro

(curtea cazării)

Yolanda a fost gazda noastră, foarte drăguță, originară din Venezuela, deci eu am vorbit cu ea mai mult în spaniolă. Cazarea avea și o plantație de banane. Madeira este cunoscută pentru plantațiile de banane și am primit de câteva ori direct de la sursă.

CE AM VIZITAT 7 ZILE iN MADEIRA
Ziua 1 – zi de plaje

Planul pentru prima zi full din cele 7 zile in Madeira a fost să vizitam câteva plaje. Prima a fost Madalena do Mar. Este o plajă cu pietre mari, dar și pietriș unde practic ai putea să faci plajă, însă ne-am îndreptat spre Calheta Beach, care e printre puținele plaje cu nisip fin din Madeira. Nisipul pe această plajă este adus din Africa.

7 zile in Madeira - Madalena do Mar - foodieopedia.ro

Aici am stat vreo 2 ore. Dacă vrei să te așezi pe nisip cu prosopul este free, însă dacă vrei un șezlong și o umbrelă trebuie să plătești. Pentru 2 șezlonguri și 1 umbrelă am plătit 6,4 euro.

Două ore le-am considerat suficiente pentru a sta la plajă și chiar a fost relaxant, apoi ne-am dus mai departe în explorare. Pe drum ne-am oprit la XS Cafe, unde am băut o cafea bună de specialitate și am mâncat un brownie delicios.

7 zile in Madeira - XS cafe - foodieopedia.ro

Un lucru care m-a impresionat la insulă au fost peisajele care se schimbă complet pe parcurs ce conduci. Apropo de condus, e o plăcere și un chin în același timp să conduci în Madeira. Dacă nu ești pe autostradă, toate drumurile sunt înguste, în pantă, cu o înclinație destul de mare și pot să îți dea bătăi de cap dacă nu ești sofer priceput. Revin la peisaje. Din 5 in 5 minute ți se ivesc altele și îți vine să te oprești la fiecare viewpoint să admiri natura. Madeira are foarte multe viewpoints numite ,,miradouro”. Dacă le vedeți pe hartă notate cu această denumire, să știți că acolo vă așteaptă un punct de priveliște minunat.

Porto Moniz - volcanic pools Madeira - foodieopedia.ro

Am ajuns în Porto Moniz, unde marea atracție sunt piscinile naturale formate în lava care a curs în ocean, Madeira fiind o insulă vulcanică. Sunt câteva piscine unde era cu plata (2-3 euro intrarea), cred că erau în cadrul unui complex, deci mai îngrijite. Noi am ajuns prea târziu și era ora de închidere, așadar ne-am îndreptat spre piscinele formate în lavă mai puțin îngrijite, unde nu exista niciun cost. Zic ,,mai puțin îngrijite” pentru că pe marginea lor existau și alge, ba chiar am văzut peștișori. Cu toate acestea se putea face baie. Sergiu a îndraznit să intre, pentru mine apa era prea rece. Aceste piscine fără cost sunt în zona restaurantului Cachalote din Porto Moniz.

De acolo am plecat spre Seixal Beach, care este o plajă cu nisip negru. Plaja în sine nu e wow (mi s-a părut destul de neîngrijită), însă faptul că este nisip negru, formațiunea muntoasă din apropierea plajei și view-ul cu oceanul e ceea ce o face specială. Seixal Beach este una dintre atracțiile Madeirei tocmai pentru acel nisip negru și merită bifată.

Seixal Beach - Madeira - foodieopedia.ro

Ziua am încheiat-o la Veu da Noiva (voalul miresei), o cascadă care curge direct în ocean.

Veu da Noiva - foodieopedia.ro

Ziua 2 – am fost cerută în căsătorie în Fanal Forest

Încă de când făceam planul pentru ce avem de vizitat 7 zile in Madeira, am știut că vreau să ajungem negreșit și în Fanal Forest. Fanal Forest este o pădure de lauri și este recomandat să o vizitezi când este ceață pentru a surprinde tot misterul acesteia. Pădurea face parte din patrimoniul UNESCO și este absolut superbă. Aș putea spune chiar magică. Drumul până la Fanal Forest mi-a plăcut mult, pe drum am întâlnit și văcuțe, pe care le-am regăsit apoi și în pădure.

Fanal Forest - Madeira - foodieopedia.ro

Aici am avut parte și de un moment emoționant. Sergiu m-a cerut în căsătorie și mi se pare că a găsit locul potrivit pentru asta. Întreaga natură plină de mister și copacii seculari au fost martori la acest moment. De acum este locul nostru și mereu ne vom întoarce în acest loc când vom reveni în Madeira.

Fanal Forest Madeira - foodieopedia.ro

De aici ne-am dus în Ribeira da Janela să vedem această formațiune care iese din ocean. Tot ce pot să spun e să vă puneți pe listă Madeira pentru că are foarte multe de oferit.

Ribeira da Janela - Madeira - foodieopedia.ro

Am ajuns și la Teleferico Achadas da Cruz. Înclinația este de 98% și se spune că este unul dintre cele mai abrupte teleferice din Europa.

Am coborât cu telefericul până la Faja da Quebrada Nova, un sat unde obișnuiau să locuiască oamenii, dar acuma este părăsit. 

Cost teleferic: 5 euro / persoană

Achadas da Cruz - 7 zile in Madeira - foodieopedia.ro

Ultima oprire a fost în Ponta do Pargo să vedem farul. Nu e el foarte wow, însă e wow priveliștea spre ocean. Aici e recomandat să vii la apus, însă noi am ajuns mai repede. Chiar și așa, am zăbovit câteva zeci de minute și ne-am bucurat de câteva momente în liniște.

Ziua 3 – traseul Pico do Areeiro – Pico Ruivo (PR1)

A 3-a zi în Madeira a fost probabil cea mai grea zi din viața mea din punct de vedere fizic, dar și una dintre cele mai frumoase.

Madeira este cunoscută pentru traseele sale, iar noi ne-am propus să facem cel puțin două.

Am început cu cel mai frumos traseu de la Pico do Areeiro până la Pico Ruivo și înapoi. Are 11 km dus-întors, l-am parcurs în 7 ore dus-întors, cu tot cu pauzele de pe traseu și pauza de 1 oră și jumătate la celălalt vârf. Este recomandat să începi traseul la răsărit și asta am făcut și noi.

Pico do Areeiro Madeira - foodieopedia.ro

Pico do Areeiro - Madeira - foodieopedia.ro

Good to know!

Ne-am trezit la 4:30, ne-am pregătit și am făcut o oră până la parcarea de unde începe traseul. Parcarea este gratuită, însă dacă vrei să fii sigur că prinzi loc, trebuie să te duci chiar înainte de răsărit, pentru că se umple rapid. Noi am ajuns la parcarea de sus la 6 dimineața (mai este o parcare mai jos de vârf) și era o singură mașină parcată. În 5-10 minute deja au apărut o grămadă de mașini. Inclusiv poliția care a verificat situația de la această parcare, ca mai apoi să poată să dirijeze treaba de la parcarea de jos. Cam atât de serioasă este situația.

Am stat în mașină până a apărut răsăritul, apoi ne-am dus la punctul de unde începe traseul pentru a admira soarele cum se ivește timid pentru o nouă zi. Aici s-au oprit multe persoane pentru a face poze, filmulețe, lucru pe care l-am bifat și noi. A fost cel mai frumos răsărit pe care l-am văzut vreodată.

Dacă nu aveți mașină închiriată sau nu vreți să vă complicați cu parcarea în caz că vreți să porniți pe traseu mai târziu, puteți să chemați un taxi care să vă ducă până acolo.

Așa cum vă spuneam, traseul Pico to Pico are 11 km dus-întors. Dacă nu vreți să faceți traseul înapoi la Pico do Areeiro după ce ați ajuns la Pico Ruivo, să știți că există posibilitatea de a chema taxi la Achada do Teixeda. De la Pico Ruivo porniți pe alt traseu și ajungeți la Achada do Teixeida. Faceți în jur de o oră și jumătate și este un traseu mai ușor. De asemenea, pornirea spre Pico Ruivo puteți să o faceți direct de la Achada do Teixeida. Este mai scurt și mai ușor.

Ce echipament trebuie să ai la tine pe traseu?
  1. Geacă de ploaie, care are și protecție anti-vânt – punctul de plecare pe traseu începe la peste 1800 m altitudine, deci să te aștepți și la puțină răcoare și mai ales vânt dacă pornești începând cu răsăritul. Această geacă este esențială pe toată șederea ta în Madeira pentru că vremea este foarte schimbătoare și inevitabil vei prinde și niște ploi ușoare. Noi am avut-o mereu în mașină oriunde am fost.
  2. Încălțăminte pentru hiking – este exclus să mergi pe un traseu înclinat, cu multe trepte și pe un sol care poate fi alunecos cu încălțăminte pentru plimbări lejere (ex: sneakers, convers sau sandale ). Atât încălțămintea, cât și geaca mi-am luat-o de la Decathlon la prețuri accesibile.
  3. Colanți lungi sau scurți – după ce s-a mai încălzit afară nu am simțit că mi-e foarte cald, asta pentru mereu treceam fie prin soare, fie pe la umbră (unde era răcoare), dar mai sufla și vântul. În funcție de cât de rezistent ești la frig, poți să îți iei colanți lungi sau scurți.
  4. Ciorapi lungi pe gleznă, nu ciorapi scurți de sneakers
  5. Tricou  și hoodie cu glugă – eu le-am avut pe ambele pe mine când am pornit la drum, iar la întoarcere, când soarele deja era puternic am dat jos hoodie-ul și am rămas în tricou și geaca deschisă. Am alternat de multe ori fie doar în tricou, fie tricou + geaca deschisă în funcție de zonele în care mă aflam pe traseu, pentru că prindeam și zone cu vânt.
  6. Bască – te ajută mult să nu îți fie soarele în ochi, dar te și protejează de soare și vânt/frig
  7. Ochelari de soare
  8. Rucsac cu provizii:
  • cremă cu protecție solară (soarele arde tare, deci e nevoie de reaplicare a cremei cu SPF)
  • 1 sticlă mică cu apă (vei face refill când ajungi în celălalt vârf)
  • șervețele uscate și umede
  • plasturi în caz că te deranjează încălțămintea
  • sandwich-uri și snacks – vei arde foarte multe calorii pe acest traseu (dus întors am ars 3111 calorii), deci ai nevoie atât de mâncare (ne-am făcut 2 sandwich), cât și de snacks (am avut 2 batoane Rom aduse din Romania și 4 banane)

În funcție de ceea ce dorești tu să ai la tine ca echipament sau accesorii, ești liber să iei cu tine ce vrei.

7 zile in Madeira - Echipament traseu PR1 - foodieopedia.ro

Cum este traseul?

Nu o să vă mint, este un traseu greu, dar nu imposibil. Sunt foarte multe scări, le urci și cobori până îți vine rău. Am început foarte entuziasmați, fascinați de priveliști cu care nu ne vom mai întâlni niciodată. Răsăritul arăta descris din povești și vrăjiți de toate acestea nu ne-am dat seama că am coborât foarte multe scări de pe Pico do Areeiro de unde începe traseu, iar la întoarcere trebuia să le și urcăm.

Madeira - Traseul PR1 foodieopedia.ro

Însă merită pentru că așa peisaje nu vezi niciunde. După foarte multe scări coborâte am mers o bună vreme din timp pe drept, am admirat vegetația superbă, am dat și de niște tuneluri, fiecare deschizând alt peisaj. Nu aveți nevoie de frontale, lanterna telefonului este suficientă pentru a face lumină în tunel. Bine de știut este faptul că traseul este marcat, deci nu aveți cum să vă pierdeți. Plus că pe traseul sunt mulți oameni și nu veți fi niciodată singuri. În afară de păsărele și mici șopârle, alte animale nu veți găsi.

Scările de pe traseu au o înclinare mare, unele sunt amenajate, scări metalice, altele croite în pământ.

PR1 Madeira - foodieopedia.ro

Aproape de celălalt vârf este și un popas (Casa do Abrigo), unde poți să faci pauză, să îți iei băuturi, snacks și suveniruri. Plata se face atât cu cash, cât și cu cardul. Este și o toaletă (cost 50 cenți) dacă vrei să o folosești. Ok, am vrut neaparat să menționez și asta pentru că mi se pare important. Pe traseu nu ai unde să îți faci nevoile. I said it!

Noi ne-am oprit 30 de minute aici să bem o cafea și să mâncăm un sandwich.

Casa do Abrigo - Madeira - foodieopedia.ro

De la popas am mai urcat vreo 20 de minute până la Pico Ruivo și efectiv am uitat pe moment tot efortul până aici. Eram deasupra norilor la peste 1800 m altitudine. Am fost recunoscătoare că am reușit să ajungem aici și că am avut parte de un view absolut superb.

Pico Ruivo Madeira (1) - foodieopedia.ro

Pico Ruivo Madeira (2) - foodieopedia.ro

Pico Ruivo Madeira (3) - foodieopedia.ro

Ziua 4 – am ajuns la capitală, în Funchal

După ziua anterioară aveam nevoie de una mai relaxantă, așadar am decis să mergem în capitală, în Funchal. Din cele 7 zile in Madeira aveam rezervată o singură zi pentru Funchal pentru că am vrut să ne axăm mai mult pe natură și nu pe orașele aglomerate ale insulei. Iar Funchal este un oraș plin de turiști.

Primul obiectiv pe lista noastră a fost muzeul Cristiano Ronaldo, motiv pentru care am și parcat mașina la subsolul muzeului și acolo a rămas pe parcursul șederii noastre în Funchal. Cost pentru 5 ore = 7,3 euro.

CR7 Museum Madeira - foodieopedia.ro

Pentru cine nu știe, Ronaldo s-a născut și a copilărit în Funchal, iar acesta a ales locul de naștere pentru a construi un muzeu unde să îsi expună toate trofeele, dar și istoria vieții lui până în prezent. Dacă sunteți fani, puneți pe listă acest muzeu. Bilet intrare: 5 euro/persoană.

În afara muzeului este o statuie cu el, care nu seamănă deloc cu realitatea. L-au facut cam urâțel.

Cristiano Ronaldo Madeira - foodieopedia.ro

Funchal - Madeira - foodieopedia.ro

Muzeul se află chiar în port, aici am putut să observăm și câteva croaziere și vapoare.

De acolo n-am dus spre centrul vechi al orașului, am făcut aproximativ 10 minute pe jos, unde ne-am oprit la o cafenea.

Vezi AICI ce am mâncat în Funchal, dar și în cele 7 zile cât am stat în Madeira!

Musai de bifat în Funchal este Mercado dos Lavradores, adică piața fermierilor sau agricultorilor, unde găsești de toate: de la legume, fructe, pește, suveniruri, chiar și restaurante la etaj. Din ce am citit, aici fructele ar fi foarte scumpe, așa că ne-am ferit de ele.

Mercado dos Lavradores - Madeira - foodieopedia.ro

Ne-am plimbat pe Rua Santa Maria (str. Santa Maria). Aceasta este o stradă unde gasești picturi pe porțile clădirilor. Aceste picturi fac parte dintr-un proiect care a avut scopul de a da viață acestei străzi lipsită de culoare anterior. Acum pare o galerie de artă stradală, pe care cel mai bine o puteți admira la primele ore ale dimineții, înainte de a se deschide restaurantele de acolo.

Rua Santa Maria Funchal - foodieopedia.ro

Nu am stat mult în Funchal, e un oraș drăguț, însă aglomerația pe mine m-a obosit mai tare sau în aceeași masură ca ziua anterioară pe traseu. Aveam în plan multe obiective de bifat în Funchal, dar nu am reușit de data aceasta. Vi le las aici, în caz că vreți voi: Monte Palace Tropical Garden, urcarea cu telefericul, coborârea cu săniuțele tradiționale (monte toboggan).

Ne-am întors în port, am admirat vapoarele, apoi am pornit spre Câmara de Lobos, un sat pitoresc de pescari, destul de liniștit. Aici am venit pentru restaurantul Polar despre care v-am povestit mai multe în articolul despre ce am mâncat în Madeira.

Ziua 5 – am vizitat una dintre cele mai vechi distilerii de rom

A cincea zi am început-o destul de târziu, undeva în jurul orei 12. Am fost să vedem un viewpoint, apoi ne-am îndreptat spre partea de est a insulei. Ne-am oprit să luăm prânzul la O Recante unde am mâncat cel mai bine din viața mea.

Ne-am dus până la punctul de plecare pe traseul unde poți să ajungi la cel mai estic punct al insulei: PR8 Vereda da Ponta de São Lourenço. L-am avut și noi în plan, însă am renunțat, alegând să facem ceva relaxant în a cincea zi în Madeira.

PR8 Vereda da Ponta de São Lourenço - foodieopedia.ro

În schimb am ajuns la una dintre cele mai vechi distilerii de rom din Madeira care încă funcționează: Engenhos Do Norte (North Mills Distillery). A fost construită în 1927 și încă mai folosește unele utilaje de la începuturi. E practic o bucățică din istoria Madeirei.

Engenos de Norte Madeira (1) - foodieopedia.ro

Engenos de Norte Madeira (2) - foodieopedia.ro

Engenos de Norte Madeira (3) - foodieopedia.ro

La ieșire din fabrică este și un loc de unde poți să cumperi rom sau dacă vrei, poți doar să deguști un pahar de rom (fără niciun cost).

Aproape de acest loc sunt și căsuțele tradiționale din Santana (Casas Tipicas de Santana). Sunt niște căsuțe colorate, au formă triunghiulară, cu acoperiș de stuf. Acum nu mai sunt locuibile, însă sunt o atracție pentru cine vrea să vadă cum obișnuiau să trăiască oamenii pe vremuri în ele.

Casas Tipicas Santana - foodieopedia.ro

Ziua 6 – traseul PR9  Levada do Caldeirão Verde

Ne-am început ziua devreme pentru a ajunge la punctul de pornire spre traseul Levada do Caldeirão Verde. Spre deosebire de Pico to Pico, acesta este un traseu ușor de parcurs. Distanța traseului dus-întors este de 11 km și l-am făcut în 4 ore cu tot cu pauză.

La începutul traseului este o parcare cu plată, iar prețul crește în funcție de câte ore petreci pe acel traseu. Per oră este extrem de puțin, câțiva cenți. Plata maximă care se poate plăti este de 4,1 euro, chiar dacă depăsești un anumit interval de ore. Traseul începe de la Casa Queimadas, care este de fapt o cafenea.

Casa Queimadas - Madeira - foodieopedia.ro

Traseul Levada do Caldeirao Verde este practic o plimbare lejeră prin pădurea subtropicală, foarte liniștitoare, auzi cascadele, ciripitul păsărilor, este plină de peisaje verzi și pâraie. Tot traseul este de-a lungul unei levade. Levadele sunt canale de irigații care au scopul de a colecta apa și de a o transporta spre plantațiile de trestie de zahăr și podgoriile așezate pe terase (adică în straturi). Primele levade datează din secolul al XV-lea, fiind construite de primii coloniști portughezi pe insulă.

7 zile in Madeira - Levada do Caldeirao Verde (1) - foodieopedia.ro

De-a lungul traseului dai de cascade foarte frumoase, unele mai mari, altele mai mici. Cea mai spectaculoasă este cea de la capătul traseului.

Pe parcurs am dat și de câteva tuneluri, pe unele le-am subestimat și am dat cu capul. Mare grijă la tunelurile de pe acest traseu pentru că sunt foarte joase pe unele porțiuni.

7 zile in Madeira - Levada do Caldeirao Verde (2) - foodieopedia.ro

7 zile in Madeira - Levada do Caldeirao Verde (3) - foodieopedia.ro

7 zile in Madeira - Levada do Caldeirao Verde (4) - foodieopedia.ro

7 zile in Madeira - Levada do Caldeirao Verde (5) - foodieopedia.ro

Faptul că am pornit dis de dimineață a venit cu avantajul de a nu fi aglomerație pe traseu. Un alt avantaj ar fi faptul că nu au fost oameni la cascada de la capătul traseului, așadar am putut să facem poze și videos liniștiți.

La întoarcere ne-am oprit la cafeneaua despre care vă ziceam mai sus. Ne-am răsfățat cu o cafea și un cheesecake cu fructul pasiunii. De acolo puteți să vă luați sandwich-uri, snacks, băuturi, deserturi și cafea. Plata se face doar cu cash.

7 zile in Madeira - Casa Queimadas Madeira - foodieopedia.ro

Ultimul lucru bifat a fost unul dintre cele mai frumoase viewpoints pe care le-am văzut în Madeira: Miradouro Do Guindaste.

7 zile in Madeira - Miradouro do Guindaste - foodieopedia.ro

Ziua 7 – ultimele ore în Madeira

Iată că cele 7 zile in Madeira s-au terminat și am ajuns la ultima zi. Având doar 7 ore până mergeam la aeroport, am decis să le petrecem în Funchal. Așa ne-am asigurat că suntem aproape de aeroport înainte de plecare.

În drum spre Funchal am făcut un popas la Cabo Girao, care este o stângă aflată la 580 m deasupra oceanului. Este considerată cea mai înaltă stâncă din Europa, cu o priveliște spectaculoasă asupra Oceanului Atlantic. Ceea ce face special acest loc este platforma de sticlă. Fiind transparentă, îți permite să vezi pe verticală, prin ea, până jos. Dacă aveți rău de înălțime, mai bine nu veniți aici!

Cabo Girao (2) - Madeira - foodieopedia.ro

7 zile in Madeira - Cabo Girao - Madeira - foodieopedia.ro

Am ajuns în Funchal, unde prima oprire a fost să ne luăm pastel de nata, am bifat o cafea, o înghețată, dar și prânzul. Detalii despre mâncare AICI.

7 zile in Madeira - Funchal - Madeira - foodieopedia.ro

După aproximativ 4 ore de stat în Funchal ne-am îndreptat spre aeroport. Am predat mașina firmei de unde am închiriat-o și ne-am așteptat cuminți avionul.

Cele 7 zile in Madeira mi s-au părut extrem de puține. Aș mai fi vrut să mai stau câteva zile pentru a descoperi și mai mult această insulă. Aș zice că undeva între 10-14 zile sunt suficiente pentru o vacanță în Madeira. Ne-am propus să ne reîntoarcem curând și abia aștept să vină acel moment.

Madeira mi-a intrat la suflet și nu mai iese niciodată de acolo.

 

Vezi pe Youtube videos cu daily vlog din Madeira

Citește și articolul despre: Ce am mancat in Madeira

Te aștept și pe Instagram:@nicoleta.catargiu

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu