Chec cu afine si cottage cheese

Ce ziceți, facem și noi un chec pufos cu afine și cottage cheese? Repet: chef pufos și vă mai spun că e și moale, și ușor umed în interior. Eu zic că am reușit să fac unul dintre cele mai bune checuri ale mele.

Chec cu afine si cottage cheese - foodieopedia.ro

Mulți care mă urmăriți constant pe Instagram, probabil v-ați dat seama că mie îmi place foarte mult să mănânc cottage cheese la micul dejun. Uite că m-am gândit să pun la cale și un desert în care să folosesc această brânzică, așa că am făcut un chec cu afine, în compoziția căruia am adăugat și cottage cheese 2,2% de la Delaco.

Chec cu afine si cottage cheese - foodieopedia.ro

Este foarte delicios, destul de aerat și nici nu e mare bătaie de cap cu el. Mai mult decât atât, se poate face cu orice alte fructe preferate de tine. Poți să servești câteva felii de chec cu afine și cottage cheese ca o gustare, ca un desert, alături de o cafea sau un ceai. Fix așa am procedat eu.

Dacă tot v-am zis că e pufos (asta e a treia oară, dar chiar e), zic să vă arăt și cum am făcut acest chec.
____________________________________
INGREDIENTE
180 gr. făină integrală (poți să folosești și albă)
100 gr. eritritol sau orice alt îndulcitor dorești
175 gr. cottage cheese Light 2,2% de la Delaco
3 linguri iaurt grecesc
3 ouă
150 gr. afine
1 lingură esență de vanilie
10 gr. praf de copt (1 pliculeț)
½ linguriță scorțișoară
1 vârf de sare
Coaja de la o lămâie sau portocală

*Catitatea de îndulcitor poți să o mărești în funcție de cât de dulce vrei să fie checul. 100 gr. este o cantitate suficienta pentru gusturile mele, s-ar putea ca pentru ale tale să nu fie la fel.

Chec cu afine si cottage cheese - foodieopedia.ro
____________________________________
PREPARARE
Pune într-un bol ouăle, eritritolul, esența de vanilie și mixează-le cu mixerul, la început cu viteză mică, apoi cu viteza mare, timp de 2 minute, până vezi că își dublează volumul.

Pune într-un alt bol iaurtul și cottage cheese, apoi amestecă-le cu blenderul de mână până se omogenizează bine și devin mai cremoase. Dacă nu ai blender de mână, poți să faci la fel și într-un robot de bucătărie sau într-un blender pentru smoothie.

Chec cu afine si cottage cheese - foodieopedia.ro

Adaugă această compoziție peste ouăle bătute cu eritritolul, plus coaja rasă de la lămâie, apoi mixează cu mixerul câteva secunde.

Adaugă treptat și făina, câte 1-2 linguri odată, praful de copt, scorțișoara, praful de sare și mixează cu mixerul până rezultă un aluat omogen.

Într-un bol separat pune afinele împreună cu 1 lingură de făină, apoi amestecă-le cu mâna.

Chec cu afine si cottage cheese - foodieopedia.ro

Adaugă afinele în aluatul checului, apoi cu ajutorul unei spatule din silicon sau cu o lingura de lemn, amestecă cu mișcări circulare, de sus în jos. Nu amesteca foarte mult, pentru a se păstra aluatul în continuare aerat.

Pune compoziția pentru chec într-o tavă de chec acoperită cu foaie de copt, iar deasupra, opțional, poți să mai adaugi extra afine, dar și fulgi de migdale. Tava folosită de mine are dimensiunile de 28 cm lungime x 11 cm lățime.

Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 40-45 minute, până când vezi că checul devine maro la suprafață. Fă testul scobitorii, iar dacă scobitoarea iese curată, fără aluat, după ce o înfingi în mijlocul checului, atunci acesta este copt.

La timpul de coacere ține cont și de cuptorul tău, tu îl cunoști mai bine și, evident, timpii de coacere pot să difere mult de la o persoană la cealaltă, în funcție de cuptorul fiecăruia.

Lasă checul să se răcească complet după ce este copt, apoi taie în felii și servește cu poftă.

Chec cu afine si cottage cheese - foodieopedia.ro

Poate fi servit simplu, cu dulcețuri preferate, cu iaurt sau cu extra cottage cheese deasupra unei felii, alături de o cafea sau un ceai.

Chec cu afine si cottage cheese - foodieopedia.ro

Să vă fie de bine!

Cu drag, Nicoleta!

 

Alte rețete cu cottage cheese:
Pancakes cu cottage cheese

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

6 Comments

  • Margarit Ioana
    septembrie 15, 2024 10:05 pm

    Bună seara! As putea înlocui faină de grâu cu cea de cocos? Mulțumesc

    • Foodieopedia
      septembrie 16, 2024 10:30 am

      Salut! Din pacate, nu. Faina de cocos se comporta altfel decat o faina de grau, cea de cocos are nevoie de mai mult lichid pentru ca absoarbe lichidul foarte mult, deci cantitatiile de aici nu vor fi ok pt a folosi faina de cocos in locul celei de grau.

  • Erika
    mai 20, 2021 10:29 am

    Draga Nicoleta! Trebuie sa recunosc ca am incercat deja cateva retete de prajituri de la tine, insa aceasta este preferata noastra. Este un chec super gustos si fresh in acelasi timp :). Coaja de portocala se potriveste de minune.

    As avea totusi o intrebare: este a doua oara cand il fac, si de ambele dati partea de jos a prajiturii parca este aluat, nu este pufos si aerisit ca si partea de sus. Se poate manca, nu e crud, dar arata si putin se simte a nefacut. Oare nu fac ceva bine? Am lasat la copt si 80-100 min. Exteriorul deja se arde si interiorul nu se face cum ar trebui :(.
    Daca ai ceva idei, iti multumesc anticipat! 🙂

    PS: din descrierea retetei lipseste info cand pui praful de copt, scortisoara si sarea :).

  • Raluca
    august 10, 2020 2:34 pm

    Salut! Am o întrebare mai neobișnuită 🙂 De câțiva ani văd în unele magazine o avertizare că cojile de citrice nu sunt recomandate consumului. De asta m-am ferit să le pun în prăjituri deși îmi place mult gustul lor. Cum ele figurează în multe din rețetele tale, aș fi vrut să știu dacă folosești lămâi bio și/sau dacă le cumperi de undeva anume.

    • Foodieopedia
      august 10, 2020 2:48 pm

      Salut, Raluca! Mă bucur că ai întrebat. Nu folosesc lămâi sau portocale bio atunci când vreau să adaug coaja lor în deserturi. Nu cred că o dată la ceva timp, un pic de coajă din citrice face un rău mare pentru organism. Zilnic suntem ,,atacați” de alte substanțe din aer, de peste tot și nu avem cum să le evităm. Pur și simplu le spăl în apă cu bicarbonat sau apă cu oțet. Adică pun într-un bol apă cu 1 linguriță bicarbonat sau 1 lingură oțet și le las vreo 5-10 minute, după care le frec un pic cu mâna în bol, apoi le limpezesc sub un jet de apă.

      Bunica pune de când mă știu eu coajă de la lămâie în clătite și nu am pățit nimic niciodată, nici eu, nici familia mea.

      Dacă ai rețineri, cumpără bio/eco sau spală-le așa cum am menționat mai sus 🙂 Sper să te ajute! :*

      • Raluca
        august 10, 2020 6:58 pm

        Super, îți mulțumesc mult pentru răspuns și informații. Am mai folosit esență de lămâie în prăjituri, dar bineînțeles că nici nu se compară :)) Abia aștept să fac checul cu afine, arată foarte tentant 🙂

Lasă un comentariu