Hey, hey, foodies! Mult așteptata rețetă de chec cu pere și ananas și-a făcut prezența pe blog. Este o rețetă extraordinar de gustoasă, simplu de făcut, cu puține ingrediente și bineînțeles, în stilul meu caracteristic, fără zahăr, fără ulei sau unt.
Știu că v-am făcut curioși încă de când am anunțat că am o nouă rețetă simplă și delicioasă de chec, așa că răbdarea voastră a luat sfârșit. În toată splendoarea lui, doamnelor și domnilor, vă prezint: checul cu piure de pere, bucăți de ananas proaspăt și miez de nucă tocat. Lista de ingrediente acestul chec seamană foarte mult cu rețeta mea de Banana Bread, deci cred că putem liniștit să-l numim Pear Bread (dacă e s-o dăm pe englezisme).
Este o rețetă ideală de toamnă, perele sunt încă în sezon, perfecte pentru a fi folosite în diferite deserturi. De ce am ales ananas? A fost o pură întâmplare. Când am încercat prima dată checul aveam puțin ananas în casă și l-am adăugat în compoziție. Rezultatul a fost prea bun ca să-l exclud din rețetă. Și am testat-o de vreo 3 ori până să fiu sigură că este ce trebuie, dar și să fiu sigură asupra gramajelor tuturor ingredientelor.
Cei care mă urmăriți de ceva vreme pe Instagram și pe Facebook, știți deja că sunt împotriva risipei alimentare și că de cele mai multe ori când merg la magazinul cu legume/fructe, aleg să arunc un ochi prima dată la acea ladă cu ,,exponate” mai puțin frumoase, care au pete, sunt moi și puțin stricate. Îmi place să le salvez, pentru că încă mai pot fi folosite. Ei bine, perele din rețetă au fost în acea ladă, nu mi-a păsat că nu sunt cele mai frumoase la exterior, pentru că pe mine de fapt m-a interesat interiorul. Au fost moi, foarte dulci, perfecte pentru rețeta mea, deoarece nu am adăugat deloc zahăr în compoziție. M-am bazat, ca de cele mai multe ori, pe zahărul natural din fructe. Pe această cale vă recomand și vouă să folosiți pere cât mai coapte și moi dacă vreți să faceți rețeta.
Să trecem la treabă și să vă arăt cât de ușor se face acest chec cu pere și ananas!
____________________________________
INGREDIENTE
230 gr. făină integrală
*300 gr. piure de pere (4-5 pere medii,coapte/moi)
*60 gr. ananas proaspăt
*40 gr. miez de nucă
2 ouă (la temperatura camerei)
1 linguriță praf de copt
1 linguriță bicarbonat de sodiu
½ linguriță scorțișoară
1 vârf de sare
lapte ( atât cât este nevoie pentru a omogeniza compoziția)
NOTIȚE
*Folosiți ananas proaspăt, nu din conservă pentru că acela din conservă are zahăr adăugat. Dacă nu vă deranjează acest lucru, puteți să optezi pentru ananas deja curățat și tăiat la conservă.
*Puteți să excludeți miezul de nucă din rețetă dacă nu doriți să îl adăugați sau să îl înlocuiți cu alte oleaginoase: caju, arahide, alune, migdale.
*Știu că mulți probabil aveți acasă compot de pere, puteți să folosiți și compot. Eu am ales pere proaspete pentru că în compot se adaugă și zahăr și știți deja că eu nu mai folosesc zahăr rafinat de foarte mult timp.
____________________________________
PREPARARE
Pentru început curăță perele de coajă și taie-le în bucăți potrivite. Curăță de coajă ananasul și taie-l în cubulețe mai mici.
Într-un bol încăpător pune toate ingredientele uscate: făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara, un pic de sare și amestecă-le pe toate.
Într-un alt bol pune perele curățate și cu ajutorul unui robot de bucătărie sau a unui blender vertical/de mână, mixează perele până iau forma unui piure. În același bol peste piureul de pere pune esența de vanilie, cele 2 ouă bătute și amestecă bine această compoziție umedă.
Pune compoziția umedă în bol peste ingredientele uscate și amestecă cu un tel sau o paletă/lingură de lemn. La nevoie, dacă nu este destul de omogenă compoziția pentru chec, adaugă puțin lapte. La mine nu a fost nevoie decât un strop.
În aluatul pentru chec pune ananasul tăiat cubulețe, miezul de nucă tocat mărunt și amestecă ușor cu o paletă, cu mișcări circulare de jos în sus.
Toarnă compoziția într-o tavă pentru chec și bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 40-45 minute (în funcție de puterea cuptorului fiecăruia). La mine a fost nevoie de 40 minute.
Fă testul scobitorii: bagă o scobitoare în mijlocul checului, iar dacă aceasta iese curată, checul este copt.
Servește câteva felii de chec cu pere și ananas dimineața la cafea, cu un ceai sau iaurt natural. Dacă ești și într-o companie plăcută, atunci dimineața ta va fi și mai frumoasă.
Să vă fie de bine!
Cu drag, Nicoleta!
P.S. Nu uita să dai LIKE paginii de Facebook Foodieopedia pentru a știi când postez alte rețete noi, dar și alte noutăți!
Lasă un comentariu