Am făcut un cheesecake copt cu fructe de pădure atât de bun și ar fi păcat să nu vă arăt și vouă rețeta. Modalitatea de preparare este foarte simplă, iar rezultatul este pe măsura așteptărilor: delicioso!
Dacă ar fi să mă întrebi care este desertul meu preferat, ți-aș spune cheesecake, fie el copt, fie făcut la rece. Pe lângă faptul că se pregătește fără pic de efort, este un desert care poate fi făcut cu absolut orice ocazie. Bine, mie nu mi-a trebuit nicio ocazie de data asta, ci l-am făcut de poftă. Pe blog mai am o rețetă similară de cheesecake, doar că e sub formă de brioșe, adică Mini-Cheesecake, dar la fel de bun.
Ce trebuie să știi despre acest cheesecake copt
- Folosesc doar biscuiți digestivi atunci când fac cheesecake, nu biscuiți clasici. Folosesc de la brandul Gullon, cu sau fără zahăr, însă orice biscuiți digestivi găsești în supermarket sunt în regulă
- Mi-am dorit să fac un cheesecake mai bogat în proteine decât grăsimi. Vei vedea în lista de ingrediente că pentru crema cheesecake-ului am folosit o brânză de vaci slabă și iaurt grecesc. Ca alternativă, poți să folosești orice brânză de vaci sau cremă de brânză
- îndulcitorul folosit de mine este eritritol, dar poți să folosești orice alt îndulcitor sau zahăr
- cantitatea de îndulcitor sau zahăr poți să o mărești în funcție de preferințe
- eu am folosit mix de fructe de pădure congelate, dar poți să folosești proaspete, fie mix, fie doar un fruct de pădure la alegere: zmeură, mure, coacăze, căpșuni
- dacă nu îți plac fructele de pădure, poți să folosești orice alt fruct sau chiar dulceața preferată
Sper să vă placă rețeta de cheesecake copt și să o pregătiți și voi cât de curând 🙂
____________________________________
INGREDIENTE
Blat:
300 gr. biscuiți digestivi integrali
100 gr. unt topit
Crema:
600 gr. brânză de vaci slabă 0,2%
150 gr. iaurt grecesc 2%
4 ouă
120 gr. eritritol (poți să folosești zahăr, zahăr pudră sau alt îndulcitor)
2 linguri esență de vanilie
Opțional: coajă de lămâie/portocală
Sos:
400 gr. fructe de pădure
50 gr. eritritol (poți să folosești zahăr sau miere)
1 lingură amidon de porumb
____________________________________
PREPARARE
Cum facem blatul
Mărunțește biscuiții într-un robot de bucătărie, pune-i într-un bol împreună cu untul topit, apoi amestecă.
Dacă nu ai robot de bucătărie, alternativa ar fi să pui biscuiții într-o pungă de plastic și să îi mărunțești cu un pahar sau cu un sucitor.
Pune biscuiții cu untul într-o tavă de tort acoperită cu foaie de copt la bază și unsă cu puțin unt sau ulei, atât la bază, cât și pe marginile tăvii. Aplatizează biscuiții cu o lingură, cu un capac de sticlă sau cu fundul unui pahar plat.
Îmbracă tava cu folie de alumiuniu (ți-am explicat mai jos motivul), apoi bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 10-12 minute, cât să se rumenească biscuiții.
Tava folosită de mine are diametrul de 26 cm și este cu pereții detașabili.
Cum facem crema
Toate ingredientele pentru cremă enumerate mai sus în listă se pun într-un bol, apoi se mixează cu mixerul până se omogenizează toate ingredientele. Nu insista mult cu mixatul.
Scoate tava din cuptor, lasă blatul din biscuiți să se răcească măcar 10 minute, apoi adaugă crema de brânză deasupra blatului. Nivelează frumos crema deasupra, apoi bagă din nou tava la cuptorul preîncălzit la 160°C, pentru 45-50 minute.
! Foarte important de știut !
Am cuptor electric, am pus coacerea sus-jos, cu ventilație. Timpul de coacere poate să difere în funcție de cuptorul fiecăruia.
După ce ai pus crema peste biscuiți, tava de tort trebuie pusă într-o altă tavă, mai lată (am folosit tava cuptorului). În tavă adaugi 2 pahare de apă, pentru că vom coace cheesecake-ul la baie de aburi (Bain Marie). După cum bine ai văzut, de data aceasta vom avea nevoie de o temperatură mai mică (160°C), pentru a se coace mai lent și pentru a nu se crăpa crema deasupra.
Folia de aluminiu se păstrează în continuare pentru a nu intra apa în interiorul tăvii. Am pus folia de aluminiu de la început, pentru că altfel mi-ar fi fost greu să pun, tava fiind deja fierbinte după rumenirea blatului de biscuiți.
După cele 45-50 minute vei vedea că marginile cremei sunt ușor rumenite, iar crema chiar dacă ți se pare că este umflată (ca un sufleu). Nu te speria, ea se va lăsa în jos după ce scoți tava din cuptor. De asemenea, în mijloc crema se va mișca ca o gelatină, lucru total normal. Ea se va întări după ce se va răci.
După ce s-a copt cheesecake-ul, deschide ușa cuptorului, însă lasă în continuare tava în cuptor pentru 10-15 minute. Acest lucru ajută ca cheesecake-ul să se răcească treptat și să nu crape crema deasupra.
După acest pas, lasă cheesecake-ul să se răcească complet timp de 3-4 ore sau peste noapte la frigider, doar după ce nu mai este cald.
După ce s-a răcit cheesecake-ul, desprinde-l cu un cuțit de jur împrejurul tăvii, apoi deschide cu grijă marginile detașabile ale tăvii.
Cum facem sosul
Fructele de pădure, eritritolul, plus 3 linguri de apă se pun într-o cratiță sau într-o tigaie și se lasă să fiarbă la foc mic, până se evaporă tot lichidul (10-15 minute). Amestecă din când în când.
După ce s-a evaporat lichidul, oprește focul și adaugă 1 lingură de amidon de porumb. Amestecă cu o lingură. Amidonul ajută la îngroșarea sosului.
Lasă sosul să se răcească 10 minute, adaugă-l peste cremă și nivelează frumos deasupra.
Taie cheesecake-ul cu fructe de pădure în felii potrivite și servește cu poftă!
Să vă fie de bine!
Cu drag, Nicoleta!
Mă găsești și pe:
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/nicoleta.catargiu/
FACEBOOK: https://www.facebook.com/foodieopedia/
Lasă un comentariu