Chifteluțe, cât de mult ne mai plac nouă chifteluțele, nu-i așa? Le găsim pe aperitive la fiecare sărbătoare și eveniment important din viața noastră: fie botez, zi de naștere, nuntă, mese festive de sărbători, sfintele chiftele nu lipsesc de pe aperitiv.
Astăzi m-am gândit să vă arăt cum fac eu chiftele din carne de pui, care sunt foarte gustoase și ușor de preparat. Aceste chiftele sunt o variantă mult mai sănătoasă decât cele clasice pe care cu toții le știm, pentru că acestea sunt făcute la cuptor, deci nu sunt prăjite în baie de ulei și astfel sunt tăiate un număr mare de calorii. În plus, gândiți-vă cât stă uleiul acela pe foc până terminați de prăjit chiftelele și cât de nociv devine. Chiar dacă îl schimbați în 1-2 ture, nu prea se schimbă mare lucru.
Cuptorul este o alternativă mult mai sănătoasă și eu o prefer de o mie de ori pe aceasta în majoritatea cazurilor. În funcție de ceea ce vreau să gătesc, fie folosesc cuptorul, fie tigaia gril, pe care o ung foarte puțin cu ulei de măsline.
Revenind la rețeta noastră, să știți că nu aveți nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara aceste chiftele din carne de pui. Bineînțeles, se mai pot adăuga condimente și arome după bunul plac, însă eu m-am limitat la ingrediente pe care fiecare dintre voi sunt sigură că le aveți în bucătărie.
Ce e diferit la aceasta reteta de chiftele de pui?
- Poate o să pară ciudat, nu știu câți dintre voi ați mai făcut-o, dar eu am adăugat în compoziție un morcov ras. O legumă e binevenită întotdeauna, iar dacă aveți probleme cu cei mici sau chiar și voi, adulții, care nu prea măncați legume, aceasta este o modalitate bună de a întroduce în alimentația voastră niște legume.
- Din rețeta clasică am scos pâinea înmuiată. Poate de aceea am adăugat morcovul, pentru a suplini miezul de pâine, care se pune deobicei la clasicele chiftele. Morcovul poate fi înlocuit cu cartof ras.
- După cum spuneam mai sus, chiftelele au fost coapte, nu prăjite în baie de ulei și am explicat alegerea mea.
Acum să trecem la treabă și să pregătim niște chiftelele de pui la cuptor!
____________________________________
INGREDIENTE
500 gr. carne tocată de pui
1 morcov mediu ras
1 ou
4-5 căței de usturoi (sau după gust), zdrobiți/dați pe răzătoarea mică
2 linguri pezmet (poți să-l înlocuiești cu făină integrală sau semințe de in măcinate)
pătrunjel tocat (după gust)
sare & piper (după gust)
____________________________________
PREPARARE
Modul de preparare este foarte simplu: într-un bol mai mare pune carnea tocată, morcovul dat pe răzătoare, pătrunjelul tocat mărunt, cățeii de usturoi zdrobiți, oul, pesmetul, sare și piper (după gust). Amestecă totul bine-bine cu mâna, până se omogenizează compoziția.
Cu mâna puțin umedă sau unsă cu puțin ulei, ia din compoziția rezultată puțin material și formează chiftelele. Dacă ai mâna umedă îți va fi mai ușor să formezi chiftelele și nu se va prinde atât de mult material de mână.
Pune chiftelele pe care le-ai format pe o tavă unsă cu puțin ulei de măsline și lasă-le la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 25-30 minute. Chiftele sunt gata după ce încep să se rumenească frumos deasupra.
Gustă o chiftea după 30 minute și vezi dacă sunt coapte. Dacă nu, mai lasă-le undeva în jur de 5 minute ( timpul de coacere poate să difere în funcție de puterea cuptorului a fiecăruia dintre voi).
După ce sunt gata coapte, lasă-le să se răcească puțin, apoi servește-le cum îți dorește inima.
Mie încă din copilărie îmi place să le mănânc cu puțin muștar. Ha! Ha! Ha! Mai face cineva asta?
Spor la făcut chifteluțe!
Să aveți poftă!
Cu drag, Nicoleta!
Mă găsești și pe:
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/nicoleta.catargiu/
FACEBOOK: https://www.facebook.com/foodieopedia/
Lasă un comentariu