Astăzi călătorim în … (se aud tobele) … Texas!!! Chili con carne de pui este alegerea mea pentru această călătorie culinară, un preparat super gustos, plin de savoare și mega simplu de făcut.
Chili con carne – origine
Preparatul pe care vi-l arăt astăzi, surprinzător sau nu, nu își are originea în Mexic. Sincer și eu credeam că este o rețetă mexicană, dar se pare că Chili con Carne este originară din Texas, SUA și la începuturi, fasolea nici măcar nu se afla pe lista de ingrediente. Dacă vreți să aflați mai multe informații, pe cooksinfo.com (text în engleză) gătiți o întreagă istorie despre această rețetă.
Adevăratul Chili con Carne se face cu carne de vită, însă din motive de preferințe și de gusturi, eu am renunțat la carnea de vită și am ales să fac rețeta cu carne tocată de pui. În traducere liberă, acest preparat nu este altceva decât niște carne tocată, cu ceapă și usturoi, sos de roșii, fasole roșie și câteva condimente pentru a da gust. O tocăniță, o mâncărică, cum vreți voi să-i spuneți.
Mie îmi place tare mult acest chili pentru că nu este complicat de făcut, ingredientele sunt puține, iar condimentele sunt ceea ce dă de fapt gust acestui chili con carne de pui. De data asta am folosit un mix pentru chili con carne (comandat de pe Farmacia Ortomoleculară.ro), care în compoziție are toate condimente necesare pentru o astfel de rețetă: sare de mare, usturoi și ceapă pudră, boia dulce, boia iute, coriandru, oregano, chimen. La final când am gustat am mai adăugat puțină sare și boia iute, pentru că voiam să-l fac puțin mai picant.
De regulă poți să-l servești alături de crackers, lipii mexicane, dar eu am ales să servesc acest chili cu 4-5 tortilla chips, care s-au completat de minune, apoi l-am mâncat simplu. Yum, yum!
Sunteți curioși cum am făcut eu acest Chili con Carne de pui?
____________________________________
INGREDIENTE (4 porții)
500 gr. carne de pui măcinată (eu am fost în piață, mi-am ales un piept de pui, apoi am rugat măcelarul să-l macine)
400 gr. fasole roșie (gata fiartă, la conservă)
500 ml. pulpă de roșii (polpa di pomodori)
150 ml. apă
2 ardei kapia medii, tăiați în cubuțele
1 ceapă roșie mare, tăiată mărunt
2 căței de usturoi tocați (sau după gust)
Condimente după gust: sare, piper, usturoi pudră, boia dulce, boia iute, coriandru, oregano uscat, chimen măcinat
puțin pătrunjel tocat (după gust)
ulei de măsline sau apă pentru călit
____________________________________
PREPARARE
Mai întâi pune puțin ulei de măsline într-o oală și călește ceapa roșie la foc mic pentru 2-3 minute, apoi adaugă ardeii kapia tăiați cubulețe și cei 2 căței de usturoi zdrobiți și lasă să se călească pentru 5 minute la foc mic până ardeii au devenit mai moi. Amestecă din când în când pentru a nu se prinde de oală.
După cele 5 minute adaugă carnea de pui măcinată. Amestecă bine-bine și lasă să se gătească la foc mic spre mediu pentru aproximativ 8-10 minute. Adaugă cele 500 gr. pulpă de roșii și cei 150 ml. apă și lasă să fiarbă totul pentru 10 minute.
Strecoară fasolea roșie din conservă, spal-o sub un jet de apă, apoi pune-o în oală și amestecă. Lasă pe foc încă 5 minute.
Eu am adăugat 2 lingurițe din mixul pentru chili con carne menționat mai sus.
La final, când totul e gata, adaugă pătrunjel tocat mărunt, atât în oală, cât și în bolul/farfuria din care servești.
Savurează din plin acest preparat plin de savoare!
Tu ai mâncat până acum chili con carne de pui?
Cu drag, Nicoleta!
Vezi și rețeta mea de Chili con carne vegana / de post
Lasă un comentariu