Chipsuri din cartofi la cuptor

Sunteți invitați! Am făcut chipsuri din cartofi la cuptor, crocanți și gustoși, pentru aceia dintre voi care adoră să ronțăie ceva la film, de plictiseală sau cu orice alt motiv.

Chips din cartofi la cuptor - foodieopedia.ro

Ați încercat să faceți acasă cu mânuțele voastre chipsuri din cartofi? Nu vreau să vă mint și să vă spun că ies mai buni la gust decât cei din supermarket. Știm deja cât de gustoși sunt și suntem obișnuiți cu gustul lor, însă pot să vă spun că cei făcuți în casă sunt mai echilibrați din punct de vedere nutrițional. Au și câteva avantaje față de cei din comerț:

  • au o cantitate mai mică de sare
  • nu conțin potențatori de aromă (monoglutamat de sodiu), corectori de aciditate, coloranți, dextroză sau alte chimicale (aceste ingrediente se găsesc pe unele tipuri de chipsuri din comerț, nu pe toate)
  • sunt copți, deci nu sunt prăjiți în baie de ulei, ci sunt copți la cuptor cu doar 1 lingură de ulei, care după preferințe poate fi exclusă din lista de ingrediente (se pot face și fără ulei dacă nu vrei neaparat să-l adaugi)
  • mult mai puțini calorici deoarece nu sunt prăjiți în ulei

Cartofii fac parte din acele alimente de bază pe care oricine ar trebui să le aibă în casă. De acum înainte, ori câte ori ai poftă de ronțăit, să îți aduci aminte că poți să faci chipsuri crocante din cartofi la cuptor. Că doar nu o să mergi la magazin să îți tot cumperi, când poți să îți faci tu acasă, nu? Ai nevoie doar de cartofi și niște condimente după gust. Fie îi condimentezi simplu cu sare sau poți să faci un mix de condimente: sare, boia, usturoi pudră, ierburi aromatice.

Chips din cartofi la cuptor - foodieopedia.ro

Chips din cartofi la cuptor - foodieopedia.ro

Pentru a servi chipsurile am făcut și două sosuri: cu iaurt grecesc și usturoi și un sos de roșii cu usturoi și busuioc uscat. Ambele se potrivesc de minune. După preferințe poți să folosești orice alt sos: guacamole, salsa, pesto, sos de brânză etc.

Noi ne luam bolul cu chips din cartofi, ne alegem un film bun și ronțăim cu poftă.
____________________________________
INGREDIENTE (pentru 2 – 3 porții)
4-5 cartofi mari
1 lingură ulei de măsline
Condimente după gust: sare, boia (am folosit boia afumată), usturoi pudră, busuioc uscat

Chips din cartofi la cuptor - foodieopedia.ro
____________________________________
PREPARARE
Curăță cartofii de coajă, spală-i, apoi taie-i în felii subțiri cu ajutorul unei mandoline. Dacă nu ai mandolină, taie cartofii în felii cât mai subțiri cu ajutorul unui cuțit.

După ce ai tăiat cartofii pune-i într-un bol cu apă rece și lasă-i în bol timp de 30 minute. În acest timp cartofii vor elimina amidon, iar acest lucru ajută ca chipsurile să fie mai crocante.

Chips din cartofi la cuptor - foodieopedia.ro

După 30 minute stoarce apa din bol și pune feliile de cartofi pe un prosop curat și tapetează-le cu servețele de bucătărie. Repetă operațiunea până când termini toate feliile de cartofi din bol.

Pune-le din nou în bol, adaugă 1 lingură ulei de măsline, condimentele după gust și amestecă-le cu mâna bine.

Pe o tavă mare acoperită cu foaie de copt și unsă cu puțin ulei de măsline adaugă feliile de cartofi înșirate pe rânduri, apoi bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30-35 minute.

Dacă folosești 4-5 cartofi, să știi că chipsurile nu îți vor încăpea pe o singură tavă, așadar folosește 2 tăvi sau așteaptă ca prima tavă să fie gata și repetă operațiunea.

Chips din cartofi la cuptor - foodieopedia.ro

La fiecare 10 minute întoarce chipsurile din tavă pentru a se rumeni uniform.

Ai grijă să nu se ardă! Fii cu ochii pe chipsuri!

După ce s-au rumenit, lasă să se răcească 5-10 minute, apoi servește cu plăcere, simpli sau cu sosurile tale preferate.

Noi am făcut sos din iaurt grecesc și usturoi și cu sos de roșii, usturoi și busuioc uscat.

Chips din cartofi la cuptor - foodieopedia.ro

Să aveți poftă!

Cu drag, Nicoleta!

 

Mă găsești și pe:

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/nicoleta.catargiu/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/foodieopedia/

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu