Ciorba de perișoare, preferata copilăriei mele. Bine, în top se află supa de tăiței, da’ aia făcută de bunica, nu de mama. Scuze mama, dacă citești!
Această ciorbă se face deobicei cu carne de porc, dar eu am preferat să o înlocuiesc cu o carne de pui. Mă tot gândeam ce să pun în ea să fie gustoasă, și aici mă refer la legume. Într-un final am sunat-o pe mama și mi-a zis așa: ,,pune ce legume ai prin casă, rău n-are cum să iasă”. Bine, bine, nu vă gândiți că aș fi pus legume care să nu aibă legătura una cu alta la gust. Ce a vrut mama să zică de fapt, e că ciorba de perișoare nu are o rețetă fixă, fiecare o face după bunul plac.
Am făcut o mică ,,inspecție” să văd ce am prin frigider/cămară și a ieșit o ciorbă de perișoare care m-a uns la suflet. Ciorba cu perișoare de pui este super simplu de făcut, foarte gustoasă și sățioasă, numai bună de mâncat la prânz sau cină.
Să ne apucăm de treabă, zic!
____________________________________
INGREDIENTE
650 gr. carne măcinată de pui
2 morcovi medii, tăiați cubulețe
¼ rădăcină de țelină, tăiată cubulețe
1 ardei roșu gras sau kapia, tăiat cubulețe
1 tulpină de apio/țelină, tăiată cubulețe (opțional)
1 ceapă, tocată cubulețe
100 gr. mazăre verde (opțional)
2 ouă
2-3 linguri pesmet
50 gr. orez
o legătură de pătrunjel, tocată mărunt
1 lingură de pastă de roșii
Pentru servit: smântână, pâine, ardei iute
____________________________________
PREPARARE
Pune puțin ulei într-o oală și călește ceapa pentru câteva minute, până devine moale. Adaugă apoi morcovii, țelina, ardeiul gras roșu, tulpina de apio (toate tăiate cubulețe), amestecă și lasă să se călească pentru 1-2 minute, amestecând din când în când. La final adaugă 1 lingură pastă de roșii, amestecă, apoi pune apă peste elepână aproape în vârful oalei și lasă să fiarbă legumele timp de 20 minute.
În acest timp pregătește perișoarele. Pune într-un bol carnea tocată, cele 2 ouă, orezul (spălat în 3 ape), pesmetul, 2 fire de pătrunjel tocat, sare și piper după gust. Amestecă totul bine.
Formează perișoare din această compoziție, potrivite ca mărime, nici prea mari, nici prea mici. Adaugă-le pe rând în oală și lasă-le să fiarbă pentru 10 minute. Nu uita să adaugi și mazărea verde în ultimele 7-8 minute (este opțională, dacă vrei poți să o omiți).
Adaugă la final o mână de pătrunjel tocat, oprește focul, pune capacul pe oală și lasă ciorba să se odihnească pentru 10 minute.
Servește ciorba de perișoare cu sau fără pâine. De asemenea, poți să pui o lingură de smântână în farfurie.
Să vă fie de bine!
Cu drag, Nicoleta!
Lasă un comentariu