City break in Milano

Am fost 4 zile într-un city break în Milano și aș vrea să vă povestesc experiența de acolo, cât timp sunt calde amintirile.

Cred că este a patra oară când merg în Milano, însă până acuma nu am vizitat acest oraș atât de în detaliu, pentru că dățile trecute am fost doar în trecere câteva ore. Nu-i bai, că am recuperat acuma.

Înainte de trece la subiect, aș vrea să vă descriu capitolele despre care voi vorbi în acest articol, ca să vă fie mai ușor să le urmăriți sau să mergeți direct la un anumit subiect, dacă nu vreți să citiți tot.

  1. Ce am vizitat în Milano
  2. Zbor
  3. Cazare
  4. Informatii despre transportul în comun din Milano
  5. Good to know

CITY BREAK ÎN MILANO. CE AM VIZITAT 4 ZILE.

Obiectivele sunt puse în așa fel încât să aveți un traseul ordonat în care să le vedeți, ca să nu pierdeți timp. Dacă le vizitați în ordinea în care le pun eu, o să reușiți să le vedeți în timp util dacă mergeți într-un city break în Milano. Important de știut: vă trebuie două zile full pentru a le vedea pe toate.

1. Catedrala Duomo

Merită admirată atât de la depărtare, cât și de aproape pentru toate detaliile.

Mi-am dorit mult să urc și pe acoperișul catedralei, pentru că în ceilalți ani nu am apucat, așa că ne-am pus la rândul care făcea urcarea pe scări.

Costul pentru urcarea pe scări este de 10 euro/persoană, iar dacă dorești să urci cu liftul este 15 euro/persoană.

Biletele le-am luat online de pe site-ul ticket.duomomilano.it ,chiar atunci când am stat la coadă. Vei vedea că în momentul în care achiziționezi biletul trebuie să selectezi și intervalul orar la care vrei să mergi.

Sfat: pune-te la coadă, ia biletele stând la coadă pentru ora cea mai apropiată de intervalul orar indicat pe site. Noi le-am luat stând la coadă pentru ora 14:30, fix cu 5 minute înainte de a ajunge la securitate, să ne verifice. Repet: stând la coadă. Totul a fost ok pentru că am avut confirmarea pe telefon. Așa nici nu am pierdut timp.

City break in Milano - Duomo - foodieopedia.ro

City break in Milano - Duomo - foodieopedia.ro

Priveliștea de pe acoperiș este foarte frumoasă, ne-am făcut câteva poze atât acolo, cât și pe drumul de întoarcere, spre scări, pentru că am găsit câteva spot-uri bune de poze, unde nu este aglomerație.

La coborâre am avut surpriza să vedem că ieșim prin interiorul catedralei, deci am avut 2 in 1 și nu a mai trebuit să plătim bilet extra pentru a vedea interiorul Catedralei Duomo. Este foarte impresionantă!

Sfat: pentru pozele în care se vede Duomo de afară îți recomand să mergi într-un punct cât mai îndepărtat dacă vrei să surprinzi și catedrala. Este plin de oameni și nu vei reuși să faci o poză decentă dacă ești foarte aproape de Duomo. Un unghi bun pe care ți-l recomand este chiar acesta din poza de mai jos.

City break in Milano - Duomo - foodieopedia.ro

2. Galeria Vittorio Emanuelle II

Galeria Vittorio Emanuelle II este foarte frumoasă, arhitectura este superbă cu arcade imense și tavanul de sticlă. Chiar și pavajul este de admirat.

City break in Milano - Galeria Vittorio Emanuelle - foodieopedia.ro

Aici vei găsi foarte multe magazine de lux (Prada, Gucci, Luis Vuitton, Chanel, Versace), dar și câteva restaurante și gelaterie.

City break in Milano - 1. Galeria Vittorio Emanuelle - foodieopedia.ro

Vei vedea că lumea stă la coadă să își facă poze/video lângă un taur aflat pe pavaj, chiar în mijlocul galeriei. Care e treaba cu taurul ăsta? Legenda spune că vei avea noroc dacă te învârți de 3 ori pe ,,bijuteriile” lui. Merită încercat.

Tot aici se află Pasticeria Marchesi 1824, o patiserie de unde ieși mai fericit. Descoperă ce am mâncat acolo în articolul ,,Unde am mâncat 4 zile în Milano”.

3. Mall-ul ,,La Rinascente”

Aici am intrat din greșeală pentru că nu era în plan. În acest mall găsești toate brandurile de lux la care ai visat vreodată: Armani, Balenciaga, Balmain, Boss, Bulgari, Burberry, Calvin Klain, Chiara Ferragni, Celine, Chloe, Christian Dior, D&G, Golden Goos, Guess, Gucci, Moncler, Max Mara, Pinko, Saint Laurent,Valentino, Versace și multe altele. Dacă ai bani de spart, aici e de mers.

Eu am ieșit rapid de acolo că a început să îmi plângă portofelul :)).

Sfat: la etajul al doilea în acest mall este o toaletă. E o informație random, dar știu că o să vă ajute. Dacă nu o găsiți, întrebați pe un vânzător de acolo unde e. Singuri nu o veți găsi că e puțin ascunsă.

4. Chiesa di San Bernardino alle Ossa

Trebuie să o puneți pe lista voastră pentru că este o biserică care are o încăpere ,,ossario”/ osuar, care este acoperită cu cranii și oase umane de sus până jos.

Cum au ajuns aceste oase acolo? Prin anul 1210, un cimitir aflat în acea zonă a rămas fără spațiu, așa că s-a construit o cameră, care să găzduiască aceste oase. Biserica San Bernardino a fost construită doar după câtiva ani, lipită de această încăpere.

City break in Milano - San Berbardino alle Ossa - foodieopedia.ro

Această încăpere se află în dreapta, cum intri în biserică. Intrarea este gratis.

5. Piazza Affari

În această piață merită să mergeți să vedeți Palatul Mezzanote, unde se află și sediul bursei din Milano. În fața acestei clădiri este statuia L.O.V.E, realizată de Maurizio Cattelan în 2010. Acronimul L.O.V.E vine de la: liberta, odio, vendetta și eternita (libertate, ură, răzbunare și eternitate).

City break in Milano - Piazza Affari - foodieopedia.ro

Statuia este reprezentată de o mână care are toate degetele tăiate, mai puțin degetul mijlociu. Dacă statuia ar fi avut toate degetele, ar fi reprezentat salutul fascist, făcând referire la Palatul Mezzanote, care a fost construit în perioada fascistă, în ,,era” lui Mussolini.

Unii spun că ar fi mesajul ,,f*ck you” direct către bursa din Milano, sugerând că ar fi fost făcută ca un mesaj după criza economică din 2008, care a lovit puternic și Italia.

Se află la 5-10 minute de mers pe jos din piața Duomo.

6. Castello Sforzesco

Este o fortăreață chiar în mijlocul orașului și reprezintă unul dintre reperele importante pentru cei care vin să viziteze Milano. Construirea castelului a început în secolul al 14-lea și s-a lungit pe mai mulți ani pentru că între timp a fost și distrus. Au fost implicați foarte mulți arhitecți și artiști în realizarea acestuia, inclusiv Leonardo Da Vinci.

City break in Milano - Castello Sforzesco - foodieopedia.ro

City break in Milano - Castello Sforzesco - foodieopedia.ro

Intrarea se face prin cel mai înalt turn al castelului, Torre del Filarete. Intrare este gratis și merită să te plimbi prin curtea interioară, însă să știi că poți să vizitezi, contra cost, mai multe muzee care se află în castel.

7. Parcul Sempione

Este o oază de liniște și se găsește în continuarea castelului. După ce vizitezi tot castelul, la ieșirea din cealaltă parte, dai de parcul Sempione.

Oamenii se relaxau fie pe iarbă, fie pe bănci. Este un spațiu verde de care italienii și turiștii se bucură și unde evadează de agitația orașului.

În depărtare, încă de la intrarea în Parcul Sempione vei zări și Arco della Pace.

Traversează tot parcul, apoi vei ajunge la Arco della Pace.

8. Arco della Pace

Arco della Pace este un arc de triumf, construit în anul 1807. Detaliile arcului sunt foarte frumoase. Are 3 arcade, iar sus este situat un monument din bronz, ,,Sextiga Păcii”, reprezentat de Eirene, Zeița Păcii, pe un car tras de 6 cai.

Tot sus, la fiecare colț al Arcului sunt alte patru statui, reprezentate de oameni călare pe cai, oferind coroane de lauri zeiței.

City break in Milano - Arco della Pace - foodieopedia.ro

Delatiile arcadei sunt impresionante și merită văzute îndeaproape: basoreliefuri, statui, reprezentații mitologice.

9. Cimeterio Monumentale

,,Bine, Nico, ne trimiți să vedem un cimitir?”

Știu că poate părea ciudat să pui pe listă un cimitir, însă Cimeterio Monumentale este practic un muzeu în aer liber, un ,,Hall of Fame” al morților.

Este foarte impresionant prin faptul că fiecare mormânt are în fața lui sau pe el câte o sculptură. Este  unic în lume și merită văzut.

City break in Milano - Cimeterio Monumentale - foodieopedia.ro

City break in Milano - Cimeterio Monumentale - foodieopedia.ro

De asemenea, în cimitir vei găsi: cripte, obeliscuri, temple, celule cu cenușă, sarcofage din marmură, dar și o reprezentație a Cinei cea de Taină.

Să vă alocați cel puțin 1 oră – 1 oră juma pentru a-l explora cum trebuie. Intrarea este gratis.

 

Ce v-am enumerat mai sus pot fi văzute toate într-o zi.

Ceea ce vă enumăr mai jos, puteți să le bifați în altă zi, pentru că sunt obiective destul de aproape una lângă alta.

 

10. Piața Gae Aulenti

Este o zonă mai nouă a orașului, o zonă modernă, cu clădiri înalte. Ba chiar am citit că este denumită de ziarele locale ca fiind ,,piața viitorului”.

Este impresionantă discrepanța dintre zona nouă/futuristică a orașului și cea clasică, plină de istorie.

Aici vei găsi:

  • cea mai înaltă clădire din Milano, Unicredit
  • Bosco Verticale / Pădurea Verticală, două clădiri cu multă verdeață pe ele

City break in Milano - Bosco verticale - foodieopedia.ro

  • Solar tree / Copacul solar, care iluminează piața folosind energia solară
  • tot aici vei găsi restaurante, cafenele, gelaterii, magazine (chiar și un magazin Tesla unde poți să mergi să pipăi cât vrei tu mașinile)

Bonus: În această zonă este și 10 Corso Como, pe care noi nu am mai apucat să îl vedem, dar am trecut pe lângă el. Dacă se află pe lista voastră, să știți că este în aceeași zonă cu Piața Gae Aulenti.

11. Cartierul Brera

Brera este o zonă mai liniștită a orașului și merită să mergeți acolo să vă pierdeți pe străduțele înguste. Cea mai cunoscută stradă este chiar strada Brera, unde găsiți restaurante, cafenele, baruri și magazine.

Când am căutat ce e de făcut în această zonă, am găsit această stradă din imaginea de mai jos și am știut sigur că vreau să ajung acolo.

City break in Milano - Brera - foodieopedia.ro

City break in Milano - Brera -foodieopedia.ro

Este un cartier boem, diferit față de celelalte, iar dacă prinzi zi cu târg de vechituri, ești un norocos/o norocoasă pentru că poți admira sau, de ce nu, cumpăra diferite obiecte unice.

La orice colț de stradă în Milano vei găsi câte un artist, fie el cântăreț (cu vocea sau la instrument), pictor sau chiar dansator. Mi-a plăcut mult acest domn care picta pe această stradă.

City break in Milano - Brera - foodieopedia.ro

Un alt lucru pe care poți să îl faci în Brera, dar se aplică la tot orașul Milano, este să privești vitrinele. Vei da peste tot felul de lucruri interesante.

12. Pinaccoteca Di Brera

Am dat de ea din greșeală în timp ce ne apropiam de strada Brera de care ziceam mai sus.

Este fix la intersecția cu strada Brera și este un muzeu care găzduiește colecții de artă. Nu am reușit să mergem să vizităm interiorul, dar am intrat doar în curtea clădiri ,,Palazzo di Brera”. Intrarea în curte e gratis.

Dacă sunteți interesați de artă, să țineți minte că în Brera este acest muzeu.

13. Chiessa Prrocchiale di San Marco

Se află tot în cartierul Brera și este o biserică construită în anul 1254. Biserica în sine este specială datorită vechimii sale, însă trebuie să mergi să vezi orga care se află în interiorul ei.

Este o orgă foarte veche, din anul 1875, restaurată destul de decent, iar la ea a cântat Giuseppe Verdi și Mozzart.

City break in Milano - Chiessa Parrocchiale di San Marco - foodieopedia.ro

Bonus: tot în Brera se află și Antica Farmacia di Brera, o farmacie foarte veche din anul 1837. Noi nu am găsit-o deschisă sâmbăta, când am fost acolo, dar mi-ar fi plăcut să văd cum e înăuntru.

14. Canalul Navigli

Aici se mănâncă foarte bine și foarte ieftin. Găsești multe restaurante pe o parte și pe cealaltă a canalului.

Seara, între orele 18:00 – 21:00, restaurantele au ,,Happy Hour” și poți să mergi să ,,iei un aperitivo”.

Ce înseamnă acest Happy Hour? Îți cumperi doar băutura și poți să mergi să te servești de la un bufet de tipul ,,all you can eat”. Mâncărurile sunt diverse, iar prețurile diferă în funcție de restaurant. Noi am plătit 9 euro pe o băutură, apoi am putut să mâncăm ori de câte ori am vrut de la bufet.

Unele restaurante s-ar putea să nu aibă bufet de tipul ,,all you can eat” și să îți aducă direct la masă un platou cu diferite mâncăruri. Asta depinde mult de restaurant.

City break in Milano - canalul Navigli - foodieopedia.ro

Vă recomand să alegeți localurile de pe strada Ripa di Porta Ticinese pentru că acestea au vibe-ul de care vă vorbesc. Pe partea cealaltă a canalului, pe strada Alzaia Naviglio Grande, localurile sunt mai selecte, iar prețurile sunt mai mari. Turiștii merg în zona Navigli special pentru localurile de pe strada Ripa di Porta Ticinese.

Canalul Navigli prinde viață seara după ora 18:00, este plin de lume și merită să bifezi acest lucru când mergi în Milano.

Vezi unde am mâncat noi în Navigli în articolul: ,,Unde am mâncat 4 zile în Milano”!

 

TRANSPORTUL  ÎN  COMUN

Milano este un oraș foarte bine dezvoltat pe infrastructură și ajungi foarte ușor dintr-un punct în altul.

Primul lucru pe care l-am făcut când am ieșit să explorăm orașul a fost să ne facem abonament.

Abonamentul pe care vi-l recomand este cel de 3 zile cu 12 euro, zonele Mi1-Mi3.  Zonele Mi1-Mi3 sunt zonele în care vei găsi toate obiective turistice de care am menționat eu, dar și multe altele.

Cu acea cartelă pe care o primești poți să călătorești cu metroul, tramvaiul, cu autobusul și trenul, ori de câte ori dorești în fiecare zi, pe toate liniile posibile. Trebuie doar să o compostezi de fiecare dată în aparatele speciale din fiecare mijloc de transport în comun.

Abonamentele le-am achiziționat de la aparatele care se găsesc în metrou și am plătit cu cardul Revolut. Se poate plăti și cash.

Există și abonament de o zi care costă 7 euro. Nu merită să iei pe cel de o zi, ci pe cel de 3 zile dacă stai mai multe zile.

Așa cum am mai menționat, Milano este foarte dezvoltat din punct de vedere infrastructură și este foarte ușor să ajungi de la A la Z rapid, ieftin, asta chiar dacă trebuie să schimbi 1 sau 2 linii/trasee.

Din acest punct de vedere nu ți-as recomanda bolt/uber/taxi sau ce au ei acolo.

Link către programul liniilor de metrou: Orari Metropolitana . Trebuie doar să dați click pe linea de metrou (M1, M2, M3, M4, M5) pe care mergeți și să alegeți stația de plecare din lista expusă acolo.

ZBOR

Biletele de avion le-am luat în luna martie și am prins o ofertă foarte bună pentru acest city break în Milano. Biletele pentru două persoane, dus-întors, cu un singur bagaj de cală de 20 kg, au fost 140 euro.

Zborul a fost din Cluj-Napoca pe aeroportul din Bergamo, Orio al Serio. Am zburat cu Wizz Air.

Am luat un autobus de pe peronul cu nr. 1 chiar din fața aeroportului, la sosiri, care ne-a dus două stații până în Bergamo Stazione Autolinee, iar de acolo am luat încă un autobus, care ne-a lăsat fix în fața hotelului.

Good to know:

  • sunt și autocare care vă duc de la aeroport până în Stazione Centrale din Milano (gara centrală), iar de acolo, cu metroul, aveți legături foarte bune cu orice direcție a orașului
  • dacă nu aveți alte rute, cum avut noi cu două  autobuse, cea mai bună opțiune e: autocarul până în Gara Centrală, iar de acolo vă descurcați mult mai ușor (faceți cam o oră de la aeroport)
  • biletele pentru autocarul până în Gara Centrală le luați direct de la șofer și puteți să le plătiți cu cardul sau cash
  • ne-am ajutat foarte mult de Google Maps, așa că vă rog să profitați la maxim de Google Maps peste tot

CAZARE

Am fost cazați la Hotel Degli Archimboldi. Cazarea am luat-o prin Booking.

Hotelul este poziționat aproape de Sesto San Giovani, deci nu foarte central, însă este foarte bine conectat cu toate mijloacele de transport în comun: metrou, tren, autobus.

La 3 minute de mers pe jos de la hotel este o gură de metrou, iar până în fața Duomo-ului (am luat Duomo ca reper central), am luat două linii: M5 (linia mov) și M3 (linia galbenă). Până în centru am făcut 25 minute.

Hotel Degli Archimboldi este un hotel de 4 stele, șederea acolo a fost plăcută, a fost liniște, a fost curat și nu avem nimic de reproșat. Singurul lucru care ne-a deranjat, dar s-a rezolvat, a fost aerul condiționat care nu mergea, dar la insistențele noastre l-au reparat.

Cine dorește, poate să aleagă și serviciul de mic dejun, dar se plătește în plus.

Am ales să stăm la hotel și nu la un hostel sau vreun Airbnb pentru siguranța noastră. Din cercetarea mea pentru Milano, am văzut că sunt multe Airbnb-uri unde trebuie să împarți apartamentul cu alte persoane, iar pentru noi nu a fost o opțiune. Am vrut ceva decent, care să aibă securitate non-stop, așa că am ajuns la un hotel.

Nu vă recomand să cautați cazare ,,în buricul târgului” pentru că sunt foarte scumpe. Nici nu merită, pentru că Milano este un oraș foarte bine dezvoltat pe infrastructură și aveți la îndemână toate mijloacele de transport în comun să ajungeți de la A la Z.

Pe 4 nopți de cazare am dat 400 euro cu tot cu taxa de oraș inclusă. Taxa de oraș se plătește la hotel când ajungeți și costă 5 euro/zi/persoană. Să țineți cont de data la care este postat acest articol, că se pot schimba prețurile.

TIPS & TRICKS

Mergi cât mai mult pe jos dacă vrei să descoperi cum trebuie orașul.

Transportul în comun ia-l doar când vrei să ajungi la alte destinații mai depărtate (ex: cazare – centru).

Majoritatea oamenilor au folosit masca FFP2, nu cea albastră medicinală. Cred că aceasta este recomandată la ei. Masca se folosește în mijloacele de transport în comun și eventual la unele obiective care au această regulă. Ține cont de data la care este postat articolul pentru că se pot schimba lucrurile.

Nu ni s-a cerut certificatul de vaccinare nicăieri. Nici la intrare în Italia, nici la localuri, obiective sau hotel. Regulile se pot schimba oricând. Fii responsabil și verifică înainte!

Dacă mergi vara, folosește neaparat SPF pentru că vei umbla mult pe jos și soarele este foarte puternic.

Ia cu tine câte o sticlă de apă/persoană, ca să nu dai bani pe alta tot odată la câteva ore. Sunt multe locuri speciale (robineți de apă) de unde poți să faci refill-ul la sticlă for free.

Pune în geanta cu care ieși la plimbare pachețele mici cu șervețete uscate și umede. Dacă mănânci pe stradă și nu te așezi la restaurant, crede-mă că vei avea nevoie. În special de cele umede ca să te cureți bine să nu fii lipicios (ex: după ce mănânci înghețată).

Dacă vrei să vizitezi cât mai multe obiective, îți recomand să nu pierzi timpul la restaurante prea mult. Noi aveam programare la restaurante doar seara, în rest, peste zi, mâncam de la locații speciale care vindeau panini, panzerotti, focaccia și alte preparate care să ne țină de foame. Le luam și le mâncam din picioare, apoi plecam mai departe.

Băutul cafelei în Italia este un ritual. Dacă vrei să fii ,,în rând” cu italienii, atunci bea cafeaua stând în picioare, rapid, fără a o povesti 3 ore.

Tot despre cafea. Cafeaua care conține lapte se bea doar dimineața (caffe latte, latte machiatto, cappucchino). După ora 12:00, seara  și după orice mâncare, exclusiv espresso. Cică este o ,,blasfemie” să ceri după ora 12:00 și seara cafea care conține lapte. Explicația ar fi că ei consideră laptele ca fiind ,,mâncare” și că ar fi mai greu de digerat dacă îl consumi după ce deja ai mâncat sățios toată ziua. Cafeaua cu lapte pentru ei este doar o băutură de dimineață, la micul dejun.

Îți recomand să faci un plan de acasă cu ceea ce vrei să vizitezi, să fii organizat, dacă nu ai multe zile la dispoziție. Obiectivele de mai sus sunt printre cele mai importante, așadar trebuie doar să te hotărăști pe care vrei să le vezi.

Fii pregătit să plătești atât cu bani cash, cât și cu cardul. Recomand să ai la tine un minim de 100 euro cash.

Nu lua după tine în timp ce vizitezi acte importante, ca: buletin, pașaport sau cardurile pe care le folosești în țara de origine. Dacă ai Revolul pe telefon și card de Revolul  fizic e suficient. Sau orice alt card cu care poți să plătești în euro.

 

Dacă faceți un city break în Milano sper să vă fie utile toate informațiile.

Cu siguranță Milano este mai mult decât ceea ce am descoperit noi, însă timpul a fost scurt și am încercat să cuprindem cât mai multe.

Ține cont că noi am făcut un city break în Milano low budget. Nu am întins coarda foarte mult. În funcție de ceea ce îți place să faci și de bugetul tău, Milano este plin de oportunități.

Cost total: 900 euro pentru 2 persoane (bilete avion dus-întors, cazare 4 nopți, abonamente mijloace de transport în comun și mâncare).

Citește și articolul ,,Unde am mâncat 4 zile în Milano” !

Follow me on Instagram.

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

4 Comments

  • Alexandru
    martie 6, 2024 12:51 pm

    Buna! Multumesc pentru articol, am gasit informatii pe care le cautam!
    Ar fi util sa specifici si perioada sau cel putin anul in care a avut loc city brake-ul.

    • Foodieopedia
      martie 6, 2024 1:01 pm

      Salut! Ma bucur ca ilai gasit informatii folositoare. Fiecare articol are si o data, e sub titlu parcă. Articolul a fost scris imediat dupa ce am venit din city break: mai 2022

  • Alexandra
    aprilie 24, 2023 9:54 am

    Salut,

    Util articolul 🙂 am o intrebare: cu ce anume ati ales sa va deplasati pana la aeroport in ziua intoarcerii spre Romania? ( Presupun ca tot la 7:50 a fost zborul de intoarcere).

    Multumesc! Vacante placute in continuare!

    • Foodieopedia
      aprilie 24, 2023 10:09 am

      Salut! La întoarcere am luat un autocar de la Gara Centrala (Statione Centrale). Cel mai ușor este să întrebați pe cineva de la informatii cand ajungeti in gară unde sunt autocarele care vă duc până la aeroportul din Bergamo, Orio al Serio. Nu am avut zborul așa de dimineață, ci a fost undeva la 12:00. Anume am cautat bilet de intoarcere la o ora mai tarzie, pt ca nu stiam orarul autocarului care ne va duce si am vrut sa fim siguri ca vom avea transport.

Lasă un comentariu