Această rețetă de ciuperci cu usturoi si patrunjel este una dintre cele mai gustoase, simple și rapide rețete de ciuperci sotate pe care am făcut-o până acuma. Ce poate fi mai simplu decât niște ciuperci la tigaie cu usturoi și pătrunjel? Aceste ciuperci sotate pot fi mâncate ca atare, cu o mămăliguță, cu orez sau ca și garnitură lângă o bucată de carne, care împreună vor face o treabă minunată și va da preparatului un gust nemaipomenit.
Ciupercile, la fel ca și spanacul de altfel, lasă multă apă atunci când sunt pregătite la tigaie. Sunt însă câteva trucuri care ne ajută să sotăm ciupercile, astfel încât să își păstreze aroma și culoarea. Cel mai important este focul. Da, focul. Atunci când sotezi ciupercile, acestea lasă apă, însă focul mare va ajuta la evaporarea apei. O dată ce ai pus ciupercile în tigaie, lasă-le până când va dispărea tot lichidul.
Eu încerc să includ ciuperci în alimentația mea cât de des pot. Le mănânc sotate, le pun în diferite rețete (omletă cu ciuperci, omlete la cuptor cu diferite legume, chec aperitiv, brioșe sărate, drob de ciuperci), fac o supă cremă de ciuperci absolut delicioasă, dar mai fac și un risotto bun cu ciuperci și mult parmezan, așa cum se cere. Variante de rețete sunt destule, trebuie doar să te pui pe treabă și să gătești.
Din punct de vedere nutrițional, ciupercile:
- au un conținut mare de fibre, iar acestea ajută la reglarea sistemului digestiv
- au și un aport de apă ridicat, așadar te vor face să te simți sătul mult mai repede
- conțin vitamine (D, B1, B2, B3, B6, acid folic)
- conțin minerale (potasiu, magneziu, cupru, sodiu, fosfor, fier)
- au puține calorii/100 gr.
În plus, dacă ții post, vreo dietă sau ești vegetarian/vegan, acestea înlocuiesc cu succes carnea, pentru că au o cantitate destul de mare de proteine.
Hai, gata-gata cu poveștile despre ciuperci. Să vă arăt și rețeta:
____________________________________
INGREDIENTE
500 gr. ciuperci (eu am folosit champignon)
2-3 linguri ulei de măsline
2 căței de usturoi
1 mână de pătrunjel proaspăt tocat
sare și piper (după gust)
Opțional: 1-2 linguri zeamă de lămâie
____________________________________
PREPARARE
Pentru început curăță, spală și taie în felii ciupercile.
Într-o tigaie pune cele 2-3 linguri de ulei de măsline, așteaptă ca uleiul să fie încins, apoi pune ciupercile tăiate în tigaie și sotează-le până când se evaporă toată apa. Amestecă din când în când.
Ține minte: focul trebuie să fie mediu spre mare ca să ajute la evaporarea mai rapidă a apei.
După ce s-a evaporat apa, mai sotează ciupercile încă 2-3 minute la foc mic, apoi condimentează cu sare și piper după gust.
Adaugă usturoiul tocat mărunt și amestecă cu o lingură de lemn.
Poți să adaugi și 1-2 linguri de zeamă de lămâie. Eu așa am făcut (se pare că-mi place să pun lămâie aproape în orice mâncare). Ha, Ha, Ha!
La final adaugă pătrunjelul proaspăt tocat și servește cu plăcere.
Poftă bună!
Este un preparat simplu, iar aromele din farfurie te vor convinge să faci mai des această rețetă.
Cu drag,
Nicoleta! 🙂
P.S. Nu uita să dai LIKE paginii de Facebook Foodieopedia pentru a fi la curent cu următoarele rețete!
Lasă un comentariu