Pentru că este sezonul lor și pentru că le-am văzut peste tot la piață și în magazine, caisele au ajuns într-un desert foarte simplu de pregătit: clafoutis cu caise.
Într-o rețetă de clafoutis se poate adăuga orice fruct preferat: piersici, vișine, cirese, căpșuni, prune, zmeură, afine etc. Compoziția acestui desert seamănă cu cea clătitelor clasice, de aceea îmi place tare mult, pentru că se face extrem de rapid, cu minim de efort și cu ingrediente de bază în orice bucătărie. Ai nevoie de făină, ouă, lapte, îndulcitor și esențe în funcție de preferințe. O dată ce le-ai amestecat, compoziția și fructele se pun într-o tavă și se bagă la cuptor pentru 30-35 minute.
Eu am folosit o tavă de tartă, însă se poate pune și într-o tavă pătrată sau într-una rotundă de tort. Tava mea este din ceramică, are diametrul de 24 cm și este de la Ambition (o găsiți pe dajarmagazin.ro) . La fel și farfuria cu model de marmură, din porțelan, pe care o îndrăgesc tare-tare.
Pentru că se face cu ingrediente de bază, așa cum am menționat și mai sus, poți să pregăteși acest clafoutis cu caise în orice moment când te învăluie pofta de dulce. Dacă caisele nu sunt preferatele tale, vezi rețeta mea de clafoutis cu afine și brânză Brie, poate îți surâde mai mult aceasta. Am folosit caise pentru că merită să profităm de fructele, dar și legume prospete, care sunt în plin sezon. Ba chiar poți să faci combinații de două fructe preferate.
Clafoutis-ul cu caise este bun de mâncat călduț, cu o ,,ploaie” de zahăr pudră deasupra, cu o cupă de înghețată, dar și rece din frigider a doua zi. Rezistă 2-3 zile la rece, asta dacă tentația nu e prea mare și termini toată tava într-o singură zi.
Sper să vă placă acest clafoutis cu caise și să-l pregătiți și voi cât de curând!
____________________________________
INGREDIENTE
10 caise
4 ouă
250 ml. lapte
160 gr. făină
100 gr. eritritol (poți să folosești orice alt îndulcitor: zahăr alb, zahăr de cocos, stevie etc)
1 lingură esență de vanilie
1 vârf de cuțit de sare
____________________________________
PREPARARE
Unge tava cu un pic de ulei sau unt, atât la bază, cât și pe margini.
Spală și taie caisele în jumătate, apoi aranjează-le la baza tăvii.
Într-un bol amestecă: eritritolul, laptele, ouăle și esența de vanilie.
Adaugă pe rând făină și amestecă bine cu un tel.
Toarnă compoziția în tavă peste caise.
Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30-35 minute, până când vezi că marginile s-au rumenit un pic.
Foarte important
Nu deschide cuptorul pe parcursul coacerii!
Lasă clafoutis-ul cu caise să se răcească complet, apoi taie în felii potrivite și servește cu poftă.
Textura seamănă cu cea a unei budinci, iar caisele sunt moi și dulci, pentru că dulceața lor s-a intensificat în momentul coacerii.
Eu am pus deasupra niște zahăr pudră, dar cred că ar merge de minune servit și cu o cupă de înghețată.
Poftă bună!
Cu drag, Nicoleta!
Altă rețetă de clafoutis:
Clafoutis cu afine si branza Brie
Lasă un comentariu