Cobbler cu mere și sos caramel sărat dorește cineva? Cobbler-ul este un desert care se poate face cu tot felul de fructe, iar deasupra este un aluat fraged. Se face tare simplu și este delicios.
Prima dată când am făcut acest gen de desert a fost într-o variantă cu cireșe, iar de atunci mi-am propus să îl fac cu tot felul de fructe de sezon. De data aceasta l-am făcut cu mere, dar abia aștept să vină sezonul cald să pot să îl pregătesc în diferite combinații de fructe.
Ce este acest cobbler? Baza este format din fructe, iar la suprafață să face un aluat clasic din făină, unt, praf de copt și lapte. Combinația dintre aluatul fraged și fructele moi face din acest desert să fie ceva super gustos. Dacă mai pui și un sos caramel peste…nici nu are rost să vă explic cum e.
Haideți să facem împreună cobbler cu mere!
____________________________________
INGREDIENTE
10-12 mere
2 linguri de zahăr brun + 2 linguri de zahăr alb (sau doar 4 linguri zahăr alb)
zeama de la 1/2 portocală (opțional)
1 lingură esență de vanilie
1 linguriță scorțișoară
150 gr. făină
70 gr. unt rece
5 gr. praf de copt
100 ml. lapte
Sos caramel: 200 gr. zahăr alb, 100 gr. unt 80%, 200 ml. frișcă lichidă 30-35%, sare (opțional)
*** Iese o cantitate mare de sos caramel pe care puteți să îl folosiți la mai multe deseturi. Se păstrează la frigider într-un borcan.
*** Cobbler-ul poate fi mâncat și fără sos caramel
____________________________________
PREPARARE
Curăță de coajă și taie în cubulețe merele.
Pune-le într-o tigaie împreună cu zahărul brun, esența de vanilie, sucul de la portocală și scorțișoara. Amestecă și lasă la foc mediu până se evaporă lichidul pe care merele îl lasă în tigaie.
Amestecă cu mâna într-un bol făina, praful de copt, zahărul alb și untul tăiat în cubulețe până rezultă un aluat sfărâmicios.Toarnă peste acestea laptele și amestecă cu lingura până la omogenizare.
Pune merele din tigaie într-o tavă termorezistentă, iar peste ele pune din loc în loc câte o lingură din aluatul format la pct 3.
Bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 30 minute.
Sosul caramel
Pune zahărul într-o oală și lasă-l la foc mic până se caramelizează (își schimbă culoarea spre maro). Nu amesteca în tigaie, ci doar scutur-o din când în când. Procedura acesta îți ia aprox. 10 min, așadar fii cu ochii pe oală.
Pune untul în tigaie și amestecă până se topește
Adaugă sarea, frișca lichidă, amestecă cu un tel și lasă să fiarbă la foc mic timp de 2-3 minute
Lasă să se răcească înainte de servire ca să devină mai gros
Servește cobbler-ul cu mere cu sos caramel.
Cui i-am făcut poftă de cobbler cu mere si sos caramel?
Vezi rețeta video pe contul meu de Instagram: @nicoleta.catargiu
Lasă un comentariu