Coq au vin sau pe românește, cocoș în vin, este o rețetă tradițională din Franța, foarte aromată și chiar dacă are un nume pompos (cel puțin mie așa mi se pare), credeți-mă că este un preparat fabulos de bun.
Rețeta de coq au vin , așa cum îi spune și numele, se face cu carne de cocoș, însă cine ne oprește să nu ne aventurăm puțin și să înlocuim carnea de cocoș cu pui întreg, să folosim pulpele de pui sau chiar piept de pui? În plus, timpul de gătire e mai scurt și asta vrem noi, cât mai puțin timp la cratiță, nu?
În urmă cu ceva timp am făcut un sondaj pe Instagram și am rugat urmăritorii de acolo să mă ajute să aleg următoarea țară sau regiune de unde ar vrea ei să fac o rețetă pentru următoarea CĂLĂTORIE CULINARĂ. Ei bine, Franța a ieșit învingătoare, urmată de Thailanda și Italia. Se pare că știm deja care vor fi și următoarele țări pentru celelalte călătorii culinare. Bineînțeles, rețetele din această categorie tot timpul vor fi făcute într-o altă modalitate decât cea originală, probabil mai sănătoasă, voi face mici schimbări, voi înlocui anumite ingrediente cu altele mai sănătoase (ex: făina albă cu făina integrală), însă esența va fi aceeași: gustul preparatului te va duce cu gândul la țara respectivă.
Sub această manieră am procedat și cu rețeta de Coq au vin, adică rețeta clasică cere carne de cocoș, eu am înlocuit-o cu pulpe de pui, cărora le-am scos pielea: 1-pentru că nu-mi place, 2-pentru a evita o mare parte din calorii aduse de grăsimea din piele și 3-pentru că totuși am vrut să folosesc și bacon. Cumva am compensat. Face sens ce zic eu aici?
Din câte am văzut și citit, se pare că, pentru servire ca garnitura, cel mai des se folosesc cartofii, fie fierți/copți separat sau direct în oală cu întreg preparatul, fie făcuți piure. Se mai folosesc paste tagliatelle, păstăi verzi și orez. Noi am servit cu varză de Bruxelles, preparatul fiind destul de caloric și gras, am vrut să evit folosirea carbohidrațiilor simpli (asta dacă aș fi ales să servesc cu paste, orez sau cartofi). Nu uitați că totul este vorba despre balanță, atât în farfurie, cât și în viață în general.
Modul de preparare poate o să vi se pară puțin complicat, dacă luam în calcul celelalte rețete de pe blogul meu, însă este mult mai simplu decât pare. Doar numele e sofisticat, când o să vedeți, și cei care ați mai făcut tocăniță/mâncărică, veți observa că oarecum seamănă. Și să nu vă speriați de faptul că am scris mult la modalitatea de gătire mai jos, dar am explicat pe îndelete, ca să fie pe înțelesul tuturor.
Acestea fiind spuse, dragii mei gurmanzi, să trecem la treabă și să vă arăt cum am făcut eu rețeta de Coq au vin (sau pui cu vin)!
____________________________________
INGREDIENTE
8-10 pulpe inferioare de pui (aprox 1 kg)
100 gr. bacon crud
250 gr. ciuperci champignon
300 ml. vin roșu (se pare că am deschis o sticlă de vin negru, așa că de acesta am folosit)
1 ceapă
1 morcov
4 căței de usturoi
3 linguri pastă tomate
2 linguri ulei de măsline sau de floarea soarelui
1 linguriță cimbru uscat/proaspăt
2-3 foi dafin
piper (după gust)
stoc/supă de pui sau apă (eu am pus 9 polonice)
Pentru servire: varză de bruxelles
____________________________________
PREPARARE
Pentru început pune pulpele de pui la marinat într-un bol, împreună cu 3 foi de dafin și cei 300 ml. vin roșu (2-3 ore, de preferabil peste noapte). Curăță doar puțin pulpele și lasă-le în apă rece câteva minute înainte de a le marina în vinul roșu. Eu am scos pielea pulpelor și le-am lăsat puțin în apă înainte de a le pune la marinat. A fost alegerea mea de a scoate pielea de pe pulpe (am explicat mai sus de ce), însă dacă pe tine nu te deranjează, nu trebuie să procedezi la fel.
Într-o oală încăpătoare pune baconul tăiat cubulețe și prăjește-l 2-3 minute până se rumenește un pic, apoi scoate-l pe o farfurie acoperită cu șervețel ca să absoarbă grăsimea. Șterge grăsimea din oală lăsată de bacon cu un șervețet de bucătărie, pune 1 lingură de ulei de măsline, adaugă ceapa tocată mărunt și călește-o 2-3 minute la foc mic. Pune în oală morcovul curățat și tăiat rondele, amestecă și lasă să se călească pentru 1 minut, după care adaugă și cei 4 căței de usturoi tocați și lasă totul pe foc încă 1 minut, amestecând din când în când.
Pe scurt, ca să lămurim: prăjim puțin bacon-ul, îl scoatem li îl punem pe un servețel, calim ceapa 2-3 minute, adaugăm morcovul, apoi cățeii de usturoi. Toată treaba trebuie să stea la foc mic timp de 5 minute. După cele 5 minute adaugă 3 linguri de pastă de tomate și amestecă.
Scoate pulpele din bolul cu marinadă (vor aveam o culoare roșie de la vin), pune-le în oală și lasă-le la prăjit 8-10 minute sau până când prind o ușoară crustă. Nu uita să amesteci din când în când. La nevoie adaugă puțină apă pentru a nu se arde. După 8-10 minute adaugă peste pulpe: apă cât să le acopere, vinul în care au stat la marinat și lingurița de ciumbru uscat. Lasă totul să fiarbă 25-30 minute sau până scade tot lichidul. În caz că pulpele nu sunt gătite și lichidul a scăzut, adaugă puțină apă și mai lasă pe foc timp de câteva minute.
Între timp, pune 1 lingură de ulei de măsline într-o altă tigaie și timp de 3-4 minute sotează ciupercile curățate și tăiate (eu le-am tăiat în 4). Lasă-le în tigaie până când le vei adăuga în oală.
În ultimele 5 minute adaugă baconul prăjit și ciupercile sotate în oală peste pulpele gătite. Amestecă ușor.
Ca și condimente, eu am pus doar piper după gust. Nu am adăugat deloc sare pentru că stocul de pui a fost deja sărat, la fel și baconul. Fiecare poate să guste la final și să dea gust preparatului în funcție de preferințe.
SUGESTIE DE SERVIRE
Pentru a servi acest Coq au Vin (cocoș cu vin, aici, pui cu vin) am ales niște varză de Bruxelles congelată, pe care am fiert-o puțin, apoi am tras-o la tigaie, simplu, în ulei de măsline, usturoi, puțină sare și piper. Deasupra în farfurie, peste varza de Bruxelles, am presărat și puțin chili picant.
Rețeta de Coq au Vin a fost un adevărat succes: ne-am lins pe degete după ce am terminat de mâncat, iar fratele meu m-a întrebat: ,,Și, când mergi la MasterChef?” 🙂 .
Este o idee perfectă pentru un prânz/cină obișnuită, pentru mesele festive sau pentru momentele în care ai invitați la masă și vrei să-i impresionezi.
Sunt multe interpretări ale rețetei, poate m-am îndepărtat puțin de pașii rețetei originale, însă, după cum am menționat și mai sus, am respectat gustul.
Sper să vă placă și vouă la fel de mult ca nouă și, bineînțeles, aștept păreri cu privire la această rețetă!
Spor la gătit și poftă mare!
Alte rețete unde poți să folosești alcool:
Spaghete cu midii in vin alb
Panna Cotta cu mascarpone si Prosecco
Penne alla Vodka
Lasă un comentariu