Crema de vinete cu iaurt grecesc

Crema de vinete cu iaurt grecesc are o textură extraordinar de fină și sunt sigură că te va cuceri și pe tine.

crema de vinete cu iaurt grecesc - foodieopedia

Crema de vinete cu iaurt grecesc este de fapt o varianta mai sănătoasă a salatei de vinete cu maioneză pe care cu toții o iubim, doar că în loc de maioneză am folosit un sos pe bază de iaurt grecesc, puțin muștar și zeamă de lămâie. Mai seamănă și cu o rețetă arabă, cu Baba Ganoush, doar că lipsește tahini (pasta de susan). V-am mai tot menționat că mie nu-mi place pasta de susan pentru că pe lângă faptul că este calorică, este și amară, motiv pentru care nu o adaug în niciun preparat care necesită tahini, cum ar fi, de exemplu, hummus . Să știi că dacă îți place hummus-ul, pe blog am o rețetă și de Hummus cu vinete coapte .

Dacă ar fi să comparăm din punct de vedere caloric salata de vinete clasică, cu maioneză și această cremă de vinete, în câștig iese cea din urmă. Știm doar că pentru a face maioneză ai nevoie de ulei, cam multicel. Aproximativ 250 ml. ulei la 2 ouă, ceea ce înseamnă vreo 2000 calorii. Enorm de mult! Ah, și să nu mai punem la socoteală pâinea, pentru că sunt sigură că nu te oprești la 2 felii.

crema de vinete cu iaurt grecesc - foodieopedia

Iaurt grecesc in loc de maioneza

Există o variantă mai sănătoasă, în care să folosești iaurt grecesc 2% sau chiar 10%, în loc de maioneză, care pe lângă puținele calorii (45.5 calorii pentru 70 gr. de iaurt, cât am folosit eu), îți aduce și proteine, și grăsimi sănătoase.

Vinete conservate in borcane pentru tot anul

În fiecare vară conservăm vinete în borcane. Ce înseamna asta? Cumpăr vreo 15-20 kg vinete, mă duc cu ele la Mama Bună (bunica) și le coacem pe plită. Le lăsăm să se răcească, le curățăm de coajă, le punem într-o sită să se stoarcă bine de apă, apoi le dăm prin masina de tocat carne. E mult mai rapid decât să stau să le toc cu un cuțit. După ce le-am mărunțit, le punem în borcane sterilizate. Aici trebuie să avem grijă să le presăm bine, să intre cât mai multe și să nu lăsăm goluri de aer. Umplem borcanele aproape până sus, iar deasupra vinetelor punem 2-3 linguri de ulei. Uleiul aici are rol de conservare. Închidem bine borcanele cu capace, apoi le punem la fiert într-o tigaie mare pentru aproximativ 20-30 minute. Le lăsăm să se răcească, apoi le depozităm în cămară.

Nu am dat greș niciodată cu această metodă de conservare. Preferăm metoda aceasta, în borcane și nu cea în care să congelăm vinetele, pentru că avem nevoie de spațiu în congelator, iar bunica are o cămara foarte mare, de care ne bucurăm toți, că putem depozita dulcețuri, murături, zacuscă etc.

crema de vinete cu iaurt grecesc - foodieopedia

Revenind la crema noastră de vinete cu iaurt grecesc, să știți că iese extraordinar de gustoasă, fină și nici nu o să simțiți lipsa maionezei. Puteți să serviți crema de vinete ca aperitiv la ocazii sau la mesele festive de sărbători, alături de felii de pâine integrală sau de secară, cu diferite legume și brânzeturi. Noi o mai mâncăm și la micul dejun.

Sper să vă inspire această rețetă și să o încercați și voi! Mai mult sper să vă inspirați și din metoda noastră de conservare a vinetelor coapte la borcan.

Iată cum se face crema de vinete cu iaurt grecesc:
____________________________________
INGREDIENTE
450 gr. vinete coapte
70 gr. iaurt grecesc Olympus 2% grăsime
1 lingură muștar
1 lingură zeamă de lămâie
ceapă (eu am folosit jumătate de ceapă, poți să pui atâta cât dorești tu)
sare și piper (după gust)

crema de vinete cu iaurt grecesc - foodieopedia
____________________________________
PREPARARE
Am folosit vinetele gata coapte, curățate, mărunțite și conservate în borcane, pe care le-am pregătit în vară. Puteți să folosiți fie vinete congelate, fie vinete conservate în ulei (ca mine), fie proaspăt coapte, dacă aveți posibilitatea unde să le coaceți. Singurul lucru de care trebuie să țineți cont este acela că trebuie să lasați vinetele peste noapte într-o sită, să se stoarcă bine-bine de extra lichid.

Pune vinetele într-un bol și cu ajutorul unui blender de mână, pasează vinetele până devin cremoase. Într-un bol mai mic adaugă cele 70 gr. iaurt grecesc, 1 lingură de muștar, 1 lingură de zeamă de lămâie și amestecă totul cu o lingură.

crema de vinete cu iaurt grecesc - foodieopedia

Peste vinete pune sare și piper (după gust), sosul din iaurt grecesc și ceapa tăiată mărunt. Amestecă bine-bine, apoi gustă și vezi dacă mai trebuie condimentat sau dacă mai trebuie să adaugi ceapă.

Pune crema de vinete cu iaurt grecesc într-un bol potrivit și servește alături de niște telemea, roșii cherry sau orice alte legume, crackers sau felii de pâine (la alegere: secară, integrală, fără gluten etc). Noi am folosit crackers din secară.

crema de vinete cu iaurt grecesc - foodieopedia

crema de vinete cu iaurt grecesc - foodieopedia

Poftă mare!

Cu drag, Nicoleta!

P.S. Nu uita să dai LIKE paginii de Facebook Foodieopedia pentru ca să știi când postez următoarele rețete!

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

1 Comment

  • Cereces Loredana
    iunie 13, 2019 3:54 pm

    Waw!!!Ce bine ca ne.ai dat o idee ca sa nu mai folodim atat de mult ulei!!!Asa voi face mereu!As vrea sa te intreb in legatura cu vinetele puse la borcan peste iarna,nu se pune conservant sau aspirina?Dar nu se strica doar asa?Multumesc!😊

Lasă un comentariu