Crumble cu prune și coacăze negre – una dintre cele mai simple și delicioase rețete de crumble, pe care musai să o încerci la acest început de Septembrie. Și în plus, ar fi păcat să nu mai profităm un pic de prune, până mai sunt în sezon, zic și eu. Apropo, toamnă, bine ai venit, te așteptam ca și când…!
Aceasta este o rețetă de crumble cu prune și coacăze negre puțin mai diferită de rețetele clasice de crumble. Rețetele clasice spun că ar trebui să folosim făină, în schimb eu am folosit fulgi de ovaz, mix de semințe și nucă rasă de cocos, pentru a forma acel ,,crumble” care se pune deasupra.
Am folosit prune din gradina bunicilor
După cum spuneam mai sus, ar fi păcat să iasă din sezon prunele și să nu fi făcut măcar o rețetă. Acum câteva săptămâni am fost la bunici în Maramureș ca să-i ajut să strângă prunele dintr-o livadă de-a lor. Da, da, pentru rețeta aceasta am folosit prune strânse cu mânuțele mele. Tot în weekend-ul acela, ,,mi-am făcut de cap” în grădina lor, de unde am cules o grămadă de bunătăți: fructe și legume proaspete, pe care le-am adus la Cluj-Napoca și m-am bucurat tare mult de ele.
Culegând acele legume și fructe mi-am adus aminte de copilărie, de momentele când abia așteptam să vină toamna, ca bunicul să-mi dea să mănânc cele mai bune pere, nuci și mere din grădina lor. Acum s-au schimbat lucrurile, dacă am vrut ceva, m-am dus și mi-am cules singură: ,,Dacă îți trebuie, du-te sus în grădină și alege ce vrei!”, mi-a zis bunicul (,,Tata Bun”, cum îi zic eu).
Despre crumble-ul cu prune
Revenind la crumble-ul nostru, pot să vă spun că se face în doi pași și trei mișcări și e atât de simplu de făcut, încât și un copil de 5 ani poate să-l pregătească. A ieșit super delicios, iar pentru gusturile mele a fost destul de dulce, chiar dacă n-am folosit deloc zahăr. A ajutat mult faptul că prunele au fost moi și coapte, iar dulceața acestora a fost suficientă.
Coacăzele le-am ales pentru că sunt și vor rămâne în ,,top 3 fructe preferate” și ori de câte ori am ocazia să le introduc în vreo rețetă, profit la maxim. Mixul de fulgi de ovăz și semințe, pe care l-am folosit pentru crumble, a fost inspirat din rețeta mea de granola și s-a potrivit de minune.
Crumble-ul cu prune și coacăze negre este perfect pentru un desert nevinovat, însă eu l-am mâncat dimineața la micul dejun cu puțin iaurt natural de 2,5% grăsime. Mi-a plăcut atât de mult, încât două zile la rând masa mea de dimineața a fost aceeași 🙂 .
Nu vă mai țin în suspans, așa că haideți să vă arăt cum se face!
____________________________________
INGREDIENTE
500 gr. prune
130 gr. coacăze negre
1 măr (poate fi opțional)
150 gr. fulgi de ovăz
30 gr. mix semințe
4-5 linguri ulei de cocos (dacă nu aveți, puteți să puneți unt topit)
1 lingură scorțișoară
1 vârf sare
4-5 linguri apă sau sucul de la ½ portocală (eu am folosit sucul de la ½ portocală)
*Opțional: 2-3 linguri miere/sirop de agave/sirop de arțar (la alegere)
***Dacă nu vă plac prunele (sau când nu mai sunt în sezon), puneți să alegeți orice alte fructe, le curățați, le tăiați, iar restul pașilor îi urmați pe cei din rețetă.
____________________________________
PREPARARE
Spală prunele, apoi scoate sâmburii acestora. Rupe cu mâna sau taie cu un cuțit prunele în bucăți mai mici și pune-le într-o oală. În aceeași oală adaugă: coacăzele, mărul curățat și tăiat cubulețe, sucul de la portocală și lingura de scorțișoară. Amestecă, apoi lasă la fier, la foc mic, pentru 6-8 minute, până când fructele au devenit moi.
Între timp, pune într-un bol fulgii de ovăz, mixul de semințe, un vârf de sare și 3 linguri de ulei de cocos. Dacă dorești să fie mai dulce crumble-ul de deasupra, poți să adaugi un îndulcitor la alegere: miere, sirop de agave, sirop de arțat. Eu nu am adăugat pentru că am preferat să fac rețeta fără zahăr și fără niciun îndulcitor. Dulceața fructelor este mai mult decât suficientă și a ieșit destul de dulce.
După cele 6-8 minute, transferă fructele din oală într-o tavă de tartă sau într-o tavă pătrată (de exemplu, 20X20 cm). Nivelează fructele în tava aleasă, apoi pune deasupra crumble-ul.
Bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 35-40 minute, până când crumble-ul devine ușor maroniu deasupra (până se rumenește puțin).
Scoate tava din cuptor și las-o să se răcească pentru 10-15 minute, apoi servește cu mare poftă.
SUGESTIE DE SERVIRE
Eu am devorat acest crumble cu prune și coacăze alături de două-trei linguri de iaurt natural de 2,5% grăsime. Ceva de vis! Te lingi pe degete!
Merită să încercați și voi rețeta, până mai găsiți prune pe piață sau până le mai găsiți în grădina bunicilor/părinților!
Bon Appetit!
Cu drag, Nicoleta!
Lasă un comentariu