Cum a fost la Food Camp Romania, Sibiu, 2019

În perioada 2-8 septembrie 2019 a avut loc a doua ediție Food Camp România, organizată la Sibiu, iar eu m-am aflat printre cei 12 bloggeri care au gătit, au învățat unii de la alții, au descoperit lucruri și rețete noi, dar s-au și distrat și legat prietenii. Cu siguranță este una dintre cele mai frumoase experiențe de care am avut parte.

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

Ce este Food Camp România?

Food Camp România este un proiect organizat de Asociația culturală E-Xplorator, în parteneriat cu TheTrends.ro ( Marian Crăciun aka. dirigu’ ) și Food Of Bucharest (Cristi Dandes) și este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală. În cadrul acestui proiect ,,se înrolează”, adică sunt aleși bloggeri din zona de food & lifestyle, iar timp de o săptămână pornesc într-o călătorie gastronomică, unde își pot expune cunoștințele culinare. 

Am fost tare bucuroasă când organizatorii mi-au propus să particip și eu anul acesta, mai ales pentru că eu urmărisem prima ediție și chiar îmi doream o astfel de experiență. Îmi doream să fiu acolo cu ei, cu bloggerii culinari pe care eu îi știam din online, să gătim împreună and to make memories. Și așa a fost.

Food Camp România, ediția a II-a, nu ar fi fost posibilă nici fără:

Sponsorul principal: Carrefour România

Parteneri: Scandia, Heinner, Olympus, BMW Romania, MOL Romania, Artizanii BeriiKomoder, Essilor, URBB, Organizația de Turism a Germaniei, Primăria Sibiu, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu.

Prima zi

Să o luam cu începutul. În data de 2 septembrie m-am urcat (super nerăbdătoare și plină de emoții, de ce să mint) în autocarul care ducea spre Sibiu, pregătită să iau parte la aventura Food Camp. În autogara din Sibiu m-am întâlnit cu Mady, iar de acolo unul dintre coordonatori ne-a dus la Păltiniș, mai exact la Arena Platoș, locul unde aveam să fim cazați toți bloggerii.

Când am ajuns la Centrul de Cercetare și Perfecționare al Univerității ,,Lucian Blaga”, doamna de la recepție mi-a spus că voi sta în cameră cu Prajiturela. Am luat șoc. Eu o admir mult pe Mihaela Sava aka. Prajiturela, o știu încă de când a participat la Bake Off România și am fost tare încântată când am aflat că vom fi colege de cameră. Încet-încet au ajuns cu toții în tabără, am făcut cunoștiință, pe unii îi mai întânisem la Food Blogger Conference, însă pe alții îi știam doar din online. Și acum să prezint catalogul bloggerilor care au participat:

Marius Dragne & Alina Dragne (Delicii.com) – Mihaela Sava (Prajiturela) – Andra Ilias (Hypnoticfoodie) – Mihaela Negrescu (Fantezie in Bucatarie) – Robert Diaconeasa (Daddy Cool) – Brîndușa Bîrsan (Foodstagrammer) – Andreea Juganaru (AndreeaChinesseFood) – Elena Madalina (Mady’s La La Life) – Miruna Lica (FooDiva) – Aura Crăciun (Bake-Up Artist).

Pe lângă aceștia, Food Camp nu era posibil fără Pia Maria, adică persoana care s-a ocupat de tot ceea ce înseamnă PR & Marketing. Pia a fost omul care în secunda 1 găsea ceva interesant, iar în secunda 2 facea content pe rețetelele de socializare. 

O altă persoană fără de care Food Camp nu era posibil, este Laura Mușuroaea. Laura s-a ocupat de tot ceea ce înseamnă video & foto, iar o mare parte din pozele din acest articol sunt făcute de ea. 

Știu că mulți dintre voi îi recunoașteți, așa că tap/click pe numele lor și veți fi direcționați spre paginile lor de Instagram. Omuleții aceștia merită urmăriți!

Prima seară a fost de introducere, organizatorii ne-au împărțit în 3 echipe, ne-au prezentat activitațiile, dar și ce vom avea de gătit fiecare echipă pentru următoarele zile. Doar n-ați crezut că am mers în vacanță, nu-i așa?

Seara s-a lăsat cu o cină. Un ceaun cu o tocăniță de cartofi și carne de porc, pălincă, zmeurată, caș, legume proaspete, toate acompaniate de o chitară. Nu am zăbovit mult, pentru că aveam nevoie de energie și odihnă pentru ,,nebunia” ce avea să vină.

A doua zi la Food Camp

Mic dejun bavarez

Primul mic dejun în tabără a fost un mic dejun bavarez, în parteneriat cu Organizația de Turism a Germaniei, Germany Tourism. Farfuriile, tacâmurile, cănile, dar și fețele de masă au fost marca Heinner Home & Heinner Cooking. Ziua a doua a fost de fapt ziua dedicată bucătăriei germane. Așadar, la micul dejun am avut: covrigi, cârnați, crenvurști, papară, salată de linte, diferite salamuri, zacuscă, telemea, unt, dulceață. Primele 3 din listă merg bine cu muștar, așa că nu putea să lipsească.

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

Vizita la Conacul Maria Theresa

Pentru prânz, organizatorii ne-au dus într-un loc surpriză, la Conacul Maria Theresa din Orlat, o fostă cazarmă militară. După ce ne-au făcut turul conacului, de unde am putut să aflăm un pic din istoria acestuia, ne-am așezat la masă pentru un adevărat ospăț: platouri cu diferite brânzeturi, cozonac, vișinată, porc la proțap, carne de pui, cârnăciori, mămăligă prăjită, cartofi rumeniți, legume coapte, murături etc. Nu știai de unde să iei prima dată. 

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

Călătorie culinară în Germania

Spre seară fiecare echipă trebuia să pregătească câte un preparat cu specific german. Împreună cu echipa mea am făcut pulpe de rață și varză roșie călită în vin cu suc de portocale, cubulețe de mere și scorțișoară. O altă echipă a făcut o supă cremă delicioasă de cartofi cu praz, ulei arometizat cu tarhon și cranț de praz, iar la desert am avut un strudel de mere cu sos de vanilie.

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

Pulpă de rață cu varză roșie în vin, cu mere și scorțișoară

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

Supă cremă de cartofi cu praz, ulei arometizat cu tarhon și cranț de praz

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

Ștrudel de mere cu sos de vanilie

În această zi, în tabără am avut și un special guest. Simona Pope, un artist cofetar, școlat la Culinary Arts/Baking and Pastry la l’Ecole Nationale Superieure de la Patisserie din Lyon. A fost jurat la Bake Off România, așa că cei care ați urmărit show-ul, cu sigurță vă aduceți aminte de ea. Ea a coordonat echipa care s-a ocupat de pregătirea ștrudelului cu mere.

Food Camp Romania, SIbiu, 2019

Simona Pope

A treia zi la Food Camp

Bio Breakfast By Olympus și masaj de relaxare

Produsele vedetă din această zi au fost lactatele bio de la Olympus. Micul dejun ne-a teleportat în copilărie, pentru că una dintre echipe ne-a pregătit un mic dejun ca în copilărie: frigănele, griș cu lapte, parizer pane, ardei umpluți cu brânză de vaci și mărar, diferite mezeluri și fructe proaspete.

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

Cel de-al doilea special guest, Romeo Tudorache, vicecampion european la masaj, categoria Wellness & Spa, a venit să ne explice diferite tehnici ale masajului, dar și să trosnească niște oase și să rezolve niște mușchi încordați. Da, a făcut masaj tuturor celor care au dorit acest lucru. Ne-am simțit ca noi și pregătiți să trecem la treabă.

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

La plăcinte înainte … și degustare de bere artizanală

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

Echipa veselă: Mihaela Sava, Elena Mădălina, Robert Diaconeasa

Tot despre mâncare am să vă vorbesc în continuare și anume, ce am avut în meniu la prânz și cină. Din nou, fiecare echipă a avut ceva de gătit, iar cu ajutorul produselor bio de la Olympus, am reușit să punem pe masă următoarele: 

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

Plăcintă cu iaurt și telemea bio

8. Food Camp Romania, Sibiu, 2019

Paste scoici cu roșii cherry la cuptor, usturoi, pătrunjel și unt bio

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

Cremă de zahăr ars

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

Mușchiuleț de porc cu cremă de mămăligă și sos de praz cu tarhon

Toate preparatele au fost foarte gustoase, însă eu am leșinat de 3x mâncând crema de mămăligă făcută de Brindușa. Cu asta am intrat și eu în clubul #seleșină.

Seara s-a încheiat cu o degustare de bere, pentru că Artizanii Berii au venit în vizită și ne-au prezentat berea lor. Fiecare am primit și câte o pungă plină cu o parte din berile prezentate.

Food Camp Romania,Sibiu, 2019

De fapt seara nu s-a încheiat după cină, pentru că o parte am mai rămas la masă, unde am continuat distracția până târziu, cu povești amuzante, până ne-a luat foamea din nou și am scos pe masă ceva de-ale gurii ca să ne potolim foamea. Am avut parte și de o lecție interesantă de tăiat banana în felii de la Cristi (Food Of Bucharest). A fost amuzat și ne-am mai destins puțin.

De ce am stat atât de relaxați și nu am mers la somn? Pentru că a doua zi niciunul dintre noi nu pregătea micul dejun, ci o echipă faină de la Carrefour România, împreună cu chef Joa Daniel.

A patra zi la Food Camp

Mic dejun powered by Carrefour

Carrefour România împreună cu Chef Joa Daniel au pregătit pentru întreaga gașcă un mic dejun pe cinste: gofre cu miere cu cremă de urdă, zmeură și mentă proaspătă, vinete cu salată de ardei copți, tartine crocante cu cremă de unt și prosciutto, tartine crocante cu cremă de unt și omletă cu verdețuri.

Food Camp Romania,Sibiu, 2019

Vizită la ferma Karpaten Meat

Ni s-a spus că urmează să mergem în vizită la o fermă de bovine. Karpaten Premium Angus este un producător care face parte din Filiera Calității Carrefour, din programul ,,Act for  Food”, prin care garantează carne de vită de cea mai înaltă calitate. Ferma Karpaten Meat se întinde pe o suprafață de 10 000 ha, unde animalele sunt crescute libere, doar pe pășuni de munte, sunt hrănite natural 100% (doar cu iarbă, fân și cereale). Furajele lor nu conțin chimicale sau alte organisme modificate genetic.

Food Camp Romania,Sibiu, 2019

Timp de aproximativ 2 ore, oamenii de la Karpaten Meat ne-au dus într-o călătorie pe pășunile din Valea Hârtibaciului, prin care ni s-a explicat tot procesul de creștere a bovinelor Angus și care sunt pașii care duc la crearea cărnii de vită Premium Angus. La final am avut parte și de o degustare din diferite preparate din carne de vită: fragedă și suculentă.

Pregătirea cinei și degustare de vin

Întorși în tabără, ia ghiciți, ne-am pus din nou pe gătit. A fost o cină memorabilă, nu doar pentru că am mâncat niște preparate delicioase, dar mai ales pentru că noi, participanții la Food Camp România, le-am pregătit cu mânuțele noastre.

Toate preparatele au fost făcute sub îndrumarea lui chef Joa Daniel, iar produsele folosite au fost, atât din gama Bio de la Carrefour, cât și carne de vită de cea mai înaltă calitate.

Food Camp Romania,Sibiu, 2019

Food Camp Romania,Sibiu, 2019

Food Camp Romania,Sibiu, 2019

T-Bone cu piure de cartofi și cimbru acompaniat de o salată de ardei copți cu usturoi

Food Camp Romania,Sibiu, 2019

Paste de casă cu vită Angus și legume de sezon

Food Camp Romania,Sibiu, 2019

Limbă de vită cu mămăligă prăjită în usturoi și cimbrișor proaspăt

Seara s-a încheiat cu o degustare de vin de la Domeniul Bogdan.

A 5-a zi la Food Camp

Am lenevit ,,ca niște paraziți”

A fost rândul echipei mele să pregătim micul dejun și până la urmă nu i-am băgat pe toți la fasting (adică să nu le dăm nimic de mâncare), așa cum plănuiam cu Robert (DaddyCool) încă de la începutul săptămânii, ci ne-am hotărât ca tema acestui mic dejun să fie ,,breakfast toast”. Fiecare dintre noi ne-am gândit la un toast și l-am reprodus. Au fost toast-uri cu ouă poșate, cu ciuperci trase în tigaie cu usturoi și cimbru, cu pastă de avocado, castravete și roșii, cu cremă de brânză, iaurt, miere, zmeură, nucă trasă la tigaie și coajă de portocală. Am avut și clătite pufoase, pe care le-am servit cu gemuri bio de la Carrefour.

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

A fost o zi mai lejeră. Sau liniștea dinaintea furtunii. După micul dejun am avut o ședință generală, în care fiecărei echipe i-au fost date rețetele pe care urma să le gătească sâmbătă (7 septembrie), în Piața Mică din Sibiu.

După ședință am avut liber să facem ce vrem, așa să ne-am așezat afară, pe niște colaci în formă de lebeniță și gogoasă și, practic, am lenevit. Ca să fur vorba cuiva: ,,ca niște paraziți”. Ha Ha Ha!

Am mâncat cea mai bună zacuscă. EVER!

Ultimii invitați surpriză în tabăra noastră au fost membri familiei Cristurian, niște agriculori din programul ,,Creștem România Bio”, împreună cu care am avut un atelier de gătit zacuscă. Cea mai bună zacuscă pe care am mâncat-o vreodată. Și nu exagerez deloc. Legumele lor, dar și produse ca, zacuscă, dulcețuri, gemuri etc., pot fi comandate printr-un mesaj direct pe Instagram sau pe Facebook la: Legume de la Hetiur .

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

Cei care mă următiți pe Instagram știți că am organizat și un GIVEAWAY BIO împreună cu Carrefour, în urma căruia am premiat 5 persoane cu câte un coș plin cu produse din gama bio. Una dintre cerințele înscrierii la concurs a fost răspândirea mesajului #CrestemRomaniaBio. Cu cât numărul de # era mai mare, cu atât Carrefour scădea mai mult prețurile la tot ce înseamnă bio în Hipermarket-urilelor din Cluj, Sibiu, ParkLake București și Iași, reducere (-20%) de care v-ați și bucurat în data de 8 septembrie.

Ultima zi la Food Camp

Show culinar în Piața Mică din Sibiu

Food Camp România, ediția a doua, s-a încheiat în Piața Mică din Sibiu cu pregătirea unor rețete tradiționale, sub îndrumarea lui chef Joa Daniel, folosind în mare parte produse Carrefour Bio, dar și de la agricultori locali. A fost ziua în care trebuia să demonstrăm tot ce am învățat în tabără și să punem în aplicare toate cunoștințele și îndemânarea noastră într-ale gătitului.

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

Food Camp Romania, SIbiu, 2019

Fiecare echipă a avut de făcut 3 preparate. Am avut la dispoziție câte 3 ore în care să le pregătim, după care urma să le dăm ocazia celor prezenți la eveniment să le guste.

Echipa 1: cârnați cu piure de cartofi și varză murată, supă de chimen cu brânză de burduf și papanași

Echipa 2: supă de pui cu tăieței, păstrăv cu roșii marinate și cheesecake

Echipa 3: tocană de ciuperci și topping de ceapă crocantă, salată caldă de cartofi cu vită și ceapă murată și alivancă

Deși am fost împărțiți pe echipe și fiecare trebuia să ne așteptăm rândul la gătit, dacă voiam puteam să ne ajutăm ceilalți colegi. Ceea ce s-a și întâmplat. Din cele 12 ore de gătit, vreo 2 au fost în care nu am stat la standul de lucru, în rest am fost acolo și am gătit atât cu echipa 1 și 2, cât și mai spre seară, când a venit rândul echipei mele.

Gânduri spre final

Îmi dau seama că am scris mult, da, dar voiam să vă spun toată experiența Food Camp România, 2019. Au fost zile frumoase, agitate, nebune, dar zile din urma cărora m-am ales cu amintiri atât de frumoase, încât îmi doresc să se repete.

Food Camp România nu a fost doar despre gătit, ci și despre conexiuni, despre legat prietenii, despre descoperit locuri și rețete noi, lucruri noi despre tine, ca om.

A fost prea fain! Mai vreau!

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

Echipa Food Camp Romania împreună cu Chef Joa Daniel

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

În poza: Brindușa Bîrsan

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

În poză: Alina Dragne

Food Camp Romania, Sibiu, 2019

Ochelarii primiți de la Essilor România

Photo credits:

P.S. Pe contul meu de Instagram ( nicoleta.catargiu ), în highlights (albumul ,,Food Camp Sibiu”), găsiți multe alte poze. Atenție: nu vă uitați dacă vă e foame!

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu