Cum dam gust mancarii? Care sunt condimentele și ierburile aromatice pe care le folosești cel mai mult pentru a scoate maxim dintr-un preparat?
În acest articol îți voi da câteva sfaturi, atât cât îmi permit și din câte am experimentat și îți voi arăta produsele pe care le folosesc cel mai des pentru a da gust rețetelor mele.
Pe la începuturile mele într-ale bucătăriei știam să folosesc doar sarea și piperul, iar dacă mă întrebi pe mine, sunt absolut indispensabile și uneori suficiente pentru a da gust.
Pe parcurs mi-am făcut o colecție de condimente și ierburi aromatice, pe care cred că oricine ar trebui să le aibă în bucătărie, așa că mai jos ți le voi arăta.
Cum dam gust mancarii
Categoria ,,ierburi aromatice”
1. Busuiocul
Busuiocul uscat sau proaspăt e un must have, mai ales dacă îți place gastronomia italiană. Îl adaug peste cartofi (fierti sau copți), ouă (fierte, poșate sau în Shakshuka), carne (orice tip de carne gătită la cuptor, la grătar sau în tocănițe), în sosuri (cel mai des în sos de roșii pentru paste sau pizza sau în sosuri albe pe bază de iaurt). Nu pun niciodată mai puțin de o linguriță, iar la nevoie mai adaug.
Recomandare rețete de pe blog: Penne la cuptor cu mozzarella, Pui Caprese, Legume cu trei tipuri de brânză, Shakshuka, Legume ratatouille la tigaie .
2. Oregano
Oregano îl folosesc în aceleași preparate ca și busuiocul.
3. Rozmarinul
Rozmarinul proaspăt sau uscat se potrivește de minune cu preparatele din carne (vită, porc, pui, miel). Cel mai des îl folosesc atunci când fac cartofi copți la cuptor.
Recomandare rețetă de pe blog: Cartofi wedges la cuptor, Crutoane din pâine cu ulei aromat
4. Cimbrul (proaspăt sau uscat)
Este perfect pentru a aroma carnea gătită la tigaie, cuptor sau gril (pui, porc, vită), dar îl folosesc și când fac legume coapte la cuptor (ex: mix de rădăcinoase cu usturoi și cimbru). Se poate adăuga în diferite compoziții de biscuiți, focaccia, pâine, brioșe, tarte, prăjiuri etc.
Recomandare de pe blog: Pui în vin
5. Tarhonul
Tarhonul îl folosesc mai rar decât celelalte de mai sus, însă condimentez uneori carnea cu el.
6. Ierburi de Provence
Este un mix format din o parte din ierburile aromate de mai sus: rozmarin, cimbru, oregano și busuioc. Dacă le ai deja în casă pe cele de mai sus, poți să îți faci chiar tu mixul într-un recipient, ca să nu mai fie nevoie să cumperi. Îl adaug peste carne sau legume gătite la cuptor.
Categoria ,,PAPRIKA”
Boia dulce, boia iute, fulgi de chili, boia afumată
Le folosesc cel mai des. În funcție de preferință, aleg 2 sau 3 dintre ele și apoi îmi fac de cap:
- marinez orice carne
- condimentez orice legumă pe care urmează să o pregătesc termic (încercați cartofi copți cu boia afumată)
- peste ouă pun des fulgi de chilli
- reprezintă baza de condimente pentru orice mâncărică/tocăniță
- le adaug în sosuri pentru paste sau pizza
Sfat: ai grijă la cantitatea pe care o folosești de fulgii de chili și boia iute
Recomandare de pe blog: Chili con carne de pui, Nuggets de pui la cuptor, Fusilli cu ,,ragu” din linte roșie (vegan/de post), Pui la cuptor în crustă de susan
Ce condimente folosesc în deserturi?
1. Scorțișoara nu lipsește din compoziția vreunui desert.
Sfat: încercați felii de măr cu scorțișoară!
2. Nucșoara o adaug doar în rețetele dulci alături de scorțișoară (prăjituri, în blaturile pentru torturi, brioșe). Nu am încercat în rețete sărate niciodată.
Recomandare de pe blog: vezi orice rețetă din categoria ,,desert”
Alte condimente de bază în mâncăruri
1. Sare și piper
Mai au nevoie de introduceri? Eu zic că nu. Folosiți-le cu măsură astfel încât să dați gust mâncării.
Sfat: nu uita să pui mereu un vârf de cuțit de sare și în deserturi pentru că sarea are rolul de a potența gustul de dulce!
2. Chimenul măcinat
Îl folosesc ca bază de condiment în orice rețete arabice, dar și în unele rețete îndiene. Îl mai adaug și în tocănițe/mâncărici atunci când pun o parte din condimentele din categoria ,,paprika”
Recomandare de pe blog: Falafel (chiftele din năut la cuptor), Drob din linte roșie, Hummus cu ardei copt, Burgeri din fasole roșie, Tocăniță cu năut și cartof dulce
3. Turmericul și pudra Curry
Voi vorbi despre ambele deodată pentru că le folosesc cel mai des în preparatele indiene, în special în curries. Fie le pun pe ambele, fie doar curry pudră.
Uneori turmericul îl adaug și în smoothies, dar foarte puțin. De asemenea poate fi pus și în aluaturi pentru a da culoarea galbenă/portocalie.
Recomandare de pe blog: Pui curry cu orez, Gnocchi în sos curry, Năut curry cu orez basmati, Dhal indian/Curry cu linte rosie, Supă thailandeză cu lapte de cocos
4. Usturoiul (pudră sau cățel de usturoi proaspăt)
Are un loc special pentru că îl adaug în absolut toate preparatele sărate. Mi-ar luat o veșnicie să vi le enumăr toate, însă gândiți-vă că pe lângă sare și piper, următorul pe lista celor mai folosite este usturoiul pudră. Când fac tocănițe/mâncărici, supe/ciorbe, sosuri etc., cățelul de usturoi nu lipsește niciodată ( iar aici se înțelege mai mulți căței de usuroi, pentru că nu pun niciodată mai puțin de 2-3).
Am observat că usturoiul, fie el pudră sau proaspăt, îmi salvează orice rețetă banală. Folosiți-l!
Extra
1. Parmezanul
Este clar că nu are nevoie de introduceri. Iubitorii bucătăriei italiene vor înțelege că este de nelipsit în bucătărie. Îl pun peste legume coapte sau fierte, peste paste și pizza, în diferite aluaturi, chiar și peste niște ouă ochiuri sau fierte. În plus, ce ar fi risotto fără o mână bună de parmezan ras?
Sfat: nu prea fac risotto ca la carte, însă parmezan pun chiar și peste un orez fiert simplu. Dacă ești plictisit de clasicul orez, pune 2-3 linguri de parmezan ras în el la finalul fierberii și amestecă. O să-mi mulțumești după.
2. Drojdia inactivă
Este ,,parmezanul” veganilor. Seamănă foare mult la gust cu parmezanul clasic și este folosit în special de cei care au un stil alimentar vegan. Dacă urmezi și tu același stil alimentar, dacă ții post sau dacă vrei să încerci ceva nou, uită-te în magazine după drojdie inactivă. O găsești des și prin magazinele naturiste (eu folosesc de la SanoVita).
Ca modalitate de folosire procedezi la fel ca în cazul parmezanului clasic.
Sfat: încearcă conopidă cu drojdie inactivă, un pic de ulei de măsline, sare și piper! Conopida o speli, o rupi în bucăți mici, o pui într-un bol mic, adaugi restul ingredientelor și amesteci. Este ,,popcorn” raw-vegan. O senzație!
BONUS – mixul meu preferat
Pentru că folosesc des aceleași condimente și ierburi aromatice pentru a marina carnea și legumele pe care le gătesc la cuptor, mi-am făcut un mix din acestea și le-am pus într-un borcan mic. În acest fel, atunci când vreau să condimentez, nu scot toate recipientele din dulap, ci doar unul singur, adică borcanul mic cu un mix din toate acestea.
Mixul meu preferat conține: sare, piper, boia dulce, boia afumată, fulgi de chili, curry, usturoi pudră, oregano și busuioc uscat.
Cum vi se pare ideea unui asemenea mix?
Care sunt cele mai des condimente și ierburi aromatice pe care tu le folosești pentru a da gust mâncării?
Sper să vă ajute articolul ,,Cum dam gust mancarii” și să faceți magie în bucătărie cu toate condimentele și ierburile aromatice!
Cu drag, Nicoleta!
2 Comments
Sergiu
martie 25, 2020 9:16 amStiu ca asta: Sfat: ai grijă la cantitatea pe care o folosești de fulgii de chili și boia iute Pentru mine ai scris
Foodieopedia
martie 26, 2020 1:02 pmAbsolut! :))) Poate așa pui mai puțin
Lasă un comentariu