Guacamole este un preparat specific mexican, pe bază de avocado, care este de fapt un fruct și nu o legumă, așa cum mulți cred asta. Sosul Guacamole este o rețetă pe care mexicanii o au pe masa lor de mii de ani, așa că m-am gândit să vă arăt și propria mea interpretare a acestei rețete.
Nu văd niciun motiv pentru care nu ți-ar plăcea Guacamole: este ușor de făcut, rapid (nu-ți ia mai mult de 10 minute), este foarte gustos și sănătos.
Despre beneficiile fructului de avocado am scris mai multe în rețeta de sandwich cu avocado și ou poșat , așa că nu voi mai repeta aceleași informații, ci doar vă voi spune că merită să-l integrați în alimentația voastră, datorită proprietățiilor sale benefice pentru organism.
Mie îmi place atât de mult Guacamole, încât îl prepar ori de câte ori am ocazia. Bine trebuie să prind avocado la un preț decent/pământesc, pentru că știm cu toții că avocado, uneori poate avea un preț destul de mare. Să știți eu stau mult la pândă până prind reducere, apoi îmi cumpăr 3-4 bucăți. Chiar dacă acele bucăți sunt tari și nu pot fi consumate imediat, le las câteva zile în coșul cu fructe până când devin mai moi, apoi pot să le mănânc.
Guacamole îl mănânc fie cu crackers integrali, cu chips-uri de tortillas (asta doar la vreo ocazie specială), cu Quesadilla , fie pe o felie de pâine integrală cu ou fiert sau ou poșat. Guacamole este atât de versatil, încât poți să-l mănânci în mai multe combinații.
Avocado fiind foarte bogat în fibre, proteine, dar și grăsimi sănătoase, este și foarte sățios, așadar puteți să mâncați Guacamole la oricare masă a zilei. Bineînțeles, avocado simplu, tăiat felii/cubulețe, dar și transformat într-un sos Guacamole poate fi mâncat și ca o gustare între mese. Recunosc că cel mai adesea îl mănânc dimineața, alături de un ou fiert, pe o felie de pâine integrală.
Închideți ochi și imaginați-vă toast-ul perfect cu ou și avocado. Ok, salivez deja!
Iată cum fac eu guacamole!
__________________________________
INGREDIENTE (pentru 2 persoane)
2 avocado copți (adică moi)
¼ ceapă roșie tocată cubulețe
½ sucul de la o lămâie
puțin ardei iute tocat
1 roșie tocată fără semințe (sau ardei roșu gras)
coriandru sau pătrunjel proaspăt tocat
sare&piper (după gust)
Opțional: 1 cățel de usturoi, tocat mărunt
*Când mergi la cumpărături și vrei să cumperi avocado, tot ce trebuie să faci este să-l pipăi, să-l strângi puțin între degete pentru a vedea dacă este copt/moale. Avocado nu trebuie să fie nici foarte tare și nici foarte moale, pentru că s-ar putea să fie deja prea copt.
__________________________________
PREPARARE
Taie avocado în două. Scoate sâmburele cu un cuțit, ia miezul (pulpa de avocado) cu o lingură și pune-l într-un bol. Stropește imediat cu zeama de lâmâie pentru a nu se oxida/pentru a nu se închide la culoare.
Pizează pulpa de avocado cu ajutorul unei furculițe (trebuie să ia forma unei paste/ a unui piure).
Pune peste pasta de avocado restul ingredientelor, adică: ceapa tocată, roșia tăiată cubulețe și pătrunjelul tocat mărunt și amestecă. Potrivește gustul cu puțină sare și piper.
Pune Guacamole într-un bol, deasupra presară puțină ceapă roșie tăiată cubulețe, apoi servește cu plăcere!
Poftă bună!
SFAT!
- Avocado trebuie mâncat în momentul în care este copt, atunci când îl strângeți în mână este ușor moale.
- Știu că acest fruct este scump (4-5 lei/bucată), daaaaar faceți ca și mine: de multe ori găsesc avocado necopt la 2-3 lei/bucată, cumpăr atunci mai multe și le păstrez într-un dulap câteva zile până devin moi. În acest fel poți să economisești bani și poți să te bucuri de mai multe bucăți de avocado.
Cu drag, Nicoleta 🙂
P.S. Nu uitați să dați LIKE paginii de Facebook a blogului pentru a fi la curent cu ultimele rețete!
LIKE aici -> Foodieopedia .
Lasă un comentariu