Degustare de meniu la Roca Bruna

La 25 de km de Arad, la Păuliș, se află Roca Brună, un conac construit la începutul anilor 1900. Se află pe un domeniu care se întinde pe o suprafață de 20 de hectare, care cuprinde inclusiv o vie. De cum am ajuns acolo, ne întâmpina mândru, sus pe o stângă, o clădire care găzduiește și un restaurant. Acolo am fost invitați de Raul Vidican la o degustare de meniu la Roca Brună.

Roca Bruna Arad

La prima vedere m-a impresionat așezarea acestuia, pe o stângă, de unde vine și numele, Roca Bruna, iar încet-încet ce ne apropiam de clădire, am rămas fascinați de priveliștea care ni se ivea în fața ochilor. Eram în mijlocul naturii, înconjurați de un verde puternic și deși ploua când am ajuns, totul ni s-a părut de poveste.

Am ajuns acolo și ne-a întâmpinat Chef Raul Vidican, pe care îl puteți cunoaște mai bine dacă citiți interviul pe care i l-am luat acum ceva timp. Pe Raul în știu de câțiva ani din online, îi urmăream activitatea și îmi plăcea pasiunea pe care o are pentru bucătărie. Vorbisem cu el și i-am spus că vom fi prin zona Aradului, așa că ne-a invitat la el, la o degustare de meniu la Roca Brună.

Chef Raul Vidican (2)

După ce ne-a făcut un tur al conacului, ne-a așezat la masă și în fața noastră se petrecea un spectacol culinar. Nu am ales noi ce să mâncăm, ci am mers pe mâna lui.

Am început cu două aperitive

Unt aromatizat cu pâine cu maia de la Vatra Caldă  – ne-a plăcut foarte mult untul, era o explozie de gusturi, puțin sărat, cu ierburi aromatice, iar pâinea este un produs local, făcut de o brutărie artizanală din Arad

Unt aromatizat cu paine cu maia

Tortelloni umpluți cu cremă de taleggio, cu pesto făcut din spanac și piure de dovleac copt – mi-au plăcut foarte mult culorile și contrastele cu care s-a jucat în farfurie, iar preparatul a fost unul fresh datorită sosului pesto făcut chiar de ei.

Tortelloni cu cremă de taleggio, pesto din spanac și piure de cartofi dulci

Am primit și vin făcut din strugurii din via lor. Roșu de Roca ,,vin de viță nobilă produs local cu strugurii din viile din vârf de deal. Un amestec viguros și plin de caracter, ce poartă nota lemnoasă a codrilor dimprejur. Este companion perfect a fi asociat mâncărurilor tradiționale reinterpretate în stilul propriu.” Asta e ceea ce scria pe sticlă. Este un vin roșu sec, o combinație între: Cabernet Sauvignon, Merlot și Cadarcă.

Vin rosu Roca Bruna

Am continuat cu fel principal

Eu am avut mușchiuleț de miel cu piure de mazăre, cartofi fondanți, mazăre, ciuperci și sos demiglace.

mușchiuleț de miel cu piure de mazăre, cartofi fondanți, mazăre, ciuperci și sos demiglace

Mănânc miel o dată pe an, la Paște, însă și atunci foarte puțin pentru că nu este una dintre cărnurile mele preferate. Aici însă, modul de preparare m-a făcut să-l savurez pe tot, fără să respir. Este făcut la sous-vide, carnea fragedă, iar gustul de miel abia că l-am simțit. M-a surprins foarte mult cum a reușit acest lucru, pentru că mă așteptam să fie un gust intens de miel, însă l-am simțit abia spre final, la fiecare înghițitură.

mușchiuleț de miel cu piure de mazăre, cartofi fondanți, mazăre, ciuperci și sos demiglace

Mi-au plăcut și celelalte elemente din farfurie, care completau perfect carnea. În piureul de mazăre era și mentă, este unul dintre preferatele mele și în folosesc des la carnea de pește. Potrivirea cu mușchiulețul de miel a fost o alegere reușită.

Sergiu a avut piept de rață cu piure de păstârnac, gulie coaptă, ceapă arsă și sos demiglace.

piept de rață cu piure de păstârnac, gulie coaptă, ceapă arsă și sos demiglace

V-ați fi așteptat ca la o rață să găsiți un sos din fructe dulci-acrișoare, așa cum se găsește în marea majoritate a restaurantelor. Chef Raul Vidican s-a bazat pe dulceața rădăcinoaselor (păstârnac, gulie, ceapa), ca să aducă acel element de ,,dulce”, de care are nevoie o rață.

piept de rață cu piure de păstârnac, gulie coaptă, ceapă arsă și sos demiglace

M-a lăsat și pe mine să gust din toate. Carnea făcută medium, suculentă, iar piureul fin și gulia coaptă întradevăr se potriveau cu rața.

La final desert

Fix înainte să ne aducă deserturile, mă uitam pe meniu și îi spuneam lui Sergiu cât de interesantă pare combinația de lămâie și busuioc dintr-unul dintre deserturile de pe listă. Și ce credeți, fix acela l-am primit eu.

Tarta cu lămâie și busuioc, fructe proaspete și bezea a fost desertul pe care chef Raul mi l-a pus în față. Extrem de gustos, iar busuiocul din crema de lămâie a fost un element bine gândit pentru că îi dă un gust fresh.

Tarta cu lămâie și busuioc, fructe proaspete și bezea

Crème Brûlée cu piure de cartofi dulci, portocală și cardamom a fost desertul lui Sergiu.

Crème Brûlée cu piure de cartofi dulci, portocală și cardamom

Exact, ați citit bine: crème brulle cu piure de cartofi dulci. Vă spun sincer că nici nu v-ați fi dat seama că sunt cartofi dulci în compoziție. Mi se pare extraordinar ceea ce a făcut Raul aici.

Meniul se bazează în mare parte pe produse locale și sezoniere. Este un meniu gourmet și îți oferă o experiență culinară cum rar mai întâlnești: de la locație, până la mâncare.

Vă spuneam mai sus că ni s-a făcut și un tur al conacului. Designul săliilor păstrează elemente vechi, prin decorațiuni, mobilier și tablouri. Din aceste elemente se resimte aerul acelei epoci, de la începutul anilor 1900. Le-am admirat și m-au teleportat în acele vremuri.

Roca-Bruna Arad

Roca-Bruna Arad

Roca-Bruna Arad

(mesele erau aranjate pentru o nuntă)

Roca Brună este o evadare, o călătorie culinară la propriu. Așezarea în mijlocul naturii, mâncarea delicioasă, designul conacului, toate fac acest loc să fie minunat.

Mulțumim, Chef Raul Vidican, pentru experiență și pentru degustarea de meniu la Roca Brună!

DISTRIBUIE DACĂ ȚI-A PLĂCUT!

Ar putea să vă mai placă

Lasă un comentariu